کد خبر: ۳۴۷۵۴
تاریخ انتشار: ۱۵:۱۸ - ۰۶ ارديبهشت ۱۳۹۶ 26 April 2017

مسئله ریزگرد به ابربحران تبدیل شده است

رئیس سازمان مدیریت بحران کشور، ریزگردها را یک ابر بحران در کشور دانست و گفت: ایجاد گرد و غبار نمکین برای سلامتی مردم تهدید جدی است.
 اسماعیل نجار ظهر چهارشنبه در همایش بحران دریاچه نمک که در تالار مفید دانشگاه قم برگزار شد، با اشاره به وقوع پدیده تغییر اقلیم که بر کشور ما هم اثر گذاشته، اظهار داشت: کشور ما روی کمربند گرم و خشک قرار گرفته و اثرات تغییر اقلیم بر آن بسیار زیاد است.

وی با بیان اینکه ۲۰ سال است که کشور ما با خشکسالی دست و پنجه نرم می‌کند، گفت: با وجود ۱۰۰ میلیارد مکعب آب تجدید شونده در کشور در شرب و صنعت و کشاورزی با کمبود آب روبه رو هستیم.

رئیس سازمان مدیریت بحران کشور اظهار داشت: امروز تمام دشت‌های کشور را ممنوع اعلام کردیم اما نیاز به غذا و امنیت غذایی و اشتغال هم داریم. این ممنوعیت اعلام کردن در سطح گسترده آیا کار درستی بوده است؟

وی با اشاره به اینکه نزدیک به ۳۵۰ هزار چاه غیر مجاز در کشور وجود دارد، افزود: با توجه به اینکه دو سه استان مسئولیت داشتم معتقد هستم مسدود کردن حتی یک حلقه چاه هم در واقعیت اتفاق نیفتاده است.

دریاچه نمک در حال مرگ است

نجار به مشکل برداشت بی‌رویه از چاه‌ها اشاره کرد و گفت: کار به جایی رسید که بسیاری از دولت‌ها و مجالس گفتند که باید به بخشی از چاه‌های غیر مجاز مجوز داد.

وی با اشاره به تغییر میزان و نوع بارش و پراکندگی آن خاطرنشان کرد: البته در یکی دو سال اخیر مقداری وضع بهتر شده و در بارندگی‌های اخیر معادل حدود ۱۰ سال آب به دریاچه ارومیه اضافه شد.

به گفته رئیس سازمان مدیریت بحران کشور، امروز دریاچه‌ها در کشور از هامون تا پریشان وضعیت ناراحت کننده‌ای دارند و دریاچه نمک هم در حال احتضار است.

وی با اشاره به گسترش بیابان‌زایی در کشور ادامه داد: ادامه این روند و ایجاد گرد و غبار نمکین برای سلامتی مردم تهدید جدی است.

نجار به اثر ریزگردها بر سلامتی اشاره کرد و گفت: در خوزستان نزدیک به ۲۶ هزار نفر در یک دوره بسیار کوتاه به دلیل مشکلات تنفسی به بیمارستان مراجعه کرده‌اند.

وی با بیان اینکه اقتصاد مردم در این شرایط به مخاطره افتاده و فلج شده خاطرنشان کرد: گرد و غبار موجب می‌شود گرد افشانی در باغات انجام نشده و محصولات ضعیف شوند.

دود سدسازی در ترکیه به چشم مردم خوزستان

رئیس سازمان مدیریت بحران کشور با اشاره به اینکه گرد و غبار در استان‌های مرزی بیش از ۸۰ درصد منشأ خارجی دارد گفت: بخشی از این ریزگردها به دلیل سدهایی هستند که ترکیه روی رودهای دجله و فرات زده است. تنها یک سد آتاتورک ۴۸ میلیارد مکعب آب ذخیره کرده که معادل نیمی از آبهای تجدید شونده کشور است. درحالی که در گذشته این آب‌ها به عراق می‌آمد و دشت‌ها را سیراب می‌کرد.

وی با بیان اینکه بیابان‌های لم یزرع ترکیه با کانال‌های انتقال آب در حال کشاورزی است، افزود: با توجه به مشکلات امنیتی که عراق دارد این مسائل برایش مطرح نیست و بخش‌هایی از منشأ ریزگردها هم در اختیار داعش قرار دارد.
 
نجار با بیان اینکه مسئله ریزگرد یک ابربحران در کشور ما است ادامه داد: تدوین سند ملی گرد و غبار با استفاده از اطلاعات زمینی و ماهواره‌ای توسط سازمان محیط زیست در دستور کار است که شورای عالی ریزگرد هم قرار است در این زمینه تشکیل شود.

شناسایی منشأ گرد و غبار در ۲۶ استان

وی با اشاره به انجام مطالعات برای شناسایی منشأ گرد و غبار در ۲۶ استان کشور گفت: تشکیل کمیته‌های استانی در استان‌های دارای منشأ به ریاست استانداران به منظور مدیریت بحران در زمان وقوع از دیگر اقدامات در این زمینه است.

تهیه طرح‌های کاهش آسیب پذیری، ایجاد زیرساخت‌ها به منظور بهره گیری از تجارب، توسعه ترسیب کربن در استان‌های درگیر و مشارکت با جوامع محلی از دیگر اقداماتی بودند که رئیس سازمان مدیریت بحران کشور به آن اشاره کرد.

وی با بیان اینکه همه باید تلاش کنند که راندمان و بهره‌وری در زمینه آب افزایش پیدا کند، تصریح کرد: الان در بهترین حالت بهره وری آب ۳۵ درصد است و این امکان وجود دارد که ۳۰ برابر بهتر از آب در کشاورزی استفاده کنیم.
منبع: مهر