کد خبر: ۱۸۷۹۲
تاریخ انتشار: ۱۳:۵۶ - ۰۳ آبان ۱۳۹۳ 25 October 2014

سازنده پاسخگو نیست

سازه نیوز:دغدغه نبودن سازنده پاسخگو روزگار بسیاری از بخش های صنعت ایران را سیاه کرده است. حالا دیگر تولید «زیرپله ای» و تقلب در کالاهای اساسی خلق الله، سوژه ای قدیمی شده و دوره به تولیدکنندگانی رسیده که مدعی تولید، صنعتی سازی، اشتغال و ارزآوری هستند اما در میان برخی هاشان اندک وجدانی برای پاسخگویی وجود ندارد.
نظیر همین مثال سال های سال است که گریبان صنعت ساخت و ساز کشور را هم گرفته و عمر مفید خشت و آجری که بالا می بریم را به شدت کاهش داده است؛ دور نیست روزگاری که این صنعت دچار سکته شود و کمایی طولانی را به چشم ببیند. اما چرا ما که با آثار ماندگاری از معماری تخت جمشید، مسجد گوهرشاد، منار جنبان، گنبد سلطانیه و صدها بنای فاخر و ماندگار دیگر سر به آسمان می ساییم، برای آیندگان مان چنین بناهایی خلق نمی کنیم. البته آینده سازی پیشکش؛ پیدا کنید وجدانی که برای ساخت و سازهای همین دوران پاسخگو باشد...
انبوه سازان را به بیراهه فرستادند
با رئیس شورای مرکزی نظام کاردانی ساختمان کشور که گفتگو می کنیم، معتقد است در حال حاضر سازنده ای که به معنای واقعی پاسخگو باشد در کشور نداریم.
مهدی موذن به گزارشگر ما می گوید: انبوه سازان ما می توانستند بهترین باشند اما آنها را به مسکن مهر مشغول کردیم و به بیراهه فرستادیمشان تا امروز از آنها به عنوان یکی از متهمان ساخت و سازهای بی کیفیت مسکن مهر یاد کنیم، در حالی که آنها صرفا بر مبنای سیاست های القا شده حرکت کردند.
وی با بیان اینکه در شناسنامه فنی ملکی ساختمان صرفا نام مهندسان را برای پاسخگویی قید کردیم ادامه می دهد: دل مان را خوش کردیم که در تهران این شناسنامه برای ساخت و سازها صادر می شود، در حالی که علاوه بر مهندسان، کاردان های فنی، معماران تجربی و تولیدکنندگان مصالح نیز باید پاسخگو باشند.
وی با بیان اینکه سازنده متعهد و پاسخگو در هر حال باید پای کار باشد، می گوید: تا ظرف مسئولیت ها و حدود پاسخگویی هر کدام از عوامل تولید مشخص نشود، نمی توان به نتیجه مشخصی در این خصوص دست یافت.
چرخ ساخت و سازها معیوب است
اما آیا سازنده ای یافت می شود که در مقابل آنچه ساخته، یک پاسخگوی واقعی باشد؟ یک استاد برجسته دانشگاه پیش از هر چیز در توصیف سازنده پاسخگو می گوید: سازنده پاسخگو در بازار ساخت و ساز مسکن به سازنده ای گفته می شود که تمام تعهدات حرفه ای خود را انجام دهد، بنابراین پاسخگو بودن تولیدکنندگان مسکن تنها با نصیحت و توصیه امکان پذیر نیست.
پروفسور محمود گلابچی در گفتگو با «ساختمان و پلیمر» می افزاید: مقررات ساخت و ساز باید به گونه ای باشد که سازنده را موظف به پاسخگویی در قبال سازه ای که بنا کرده نماید، اما متأسفانه چرخه ساخت و ساز در نظام اجرایی ما یک چرخه معیوب است، به گونه ای که تعهد پاسخگویی و نظارت بهینه و اصولی در آن دیده نمی شود.
وی با بیان اینکه در بسیاری از کشورها سازندگان در قبال تعهدات خود مسئول و ملزم به پاسخگویی هستند، گفت: این تعهدات که البته در کشور ما وجود ندارد، از زمان ساخت آغاز شده و در زمان تحویل ادامه می یابد و سازنده ملزم است در دوره ای که کیفیت ساختمان را تضمین کرده، به تعهد خود در این مورد پایبند باشد.
ضرورت افزایش هزینه بیمه سازندگان غیر پاسخگو
در این میان معاون شهرسازی وزیر راه و شهرسازی پیشنهاد جالبی ارائه داده و به «ساختمان و پلیمر» می گوید: در دنیا صنعت بیمه پشتیبان ساخت و سازها است و این صنعت حائل بین استفاده کننده و تولید کننده است و در کشورهای توسعه یافته اگر قرار باشد یک ساختمان که مقررات فنی و ملی ساخت و ساز در آن رعایت نشده باشد، بیمه شود، این هزینه ها به شدت افزایش خواهد یافت، البته ما در قانون برنامه چهارم این امر را برای ساخت و سازهایمان مصوب کردیم اما اجرایی نشد.
پیروز حناچی با بیان اینکه یکی از ملاک های شهرداری ها نیز برای صدور پایان کار ساختمان ها، وجود شناسنامه فنی ملکی متقن و قابل اطمینان است، تصریح می کند: تمام آیتم های فنی و استاندارد در مصالح و شیوه ساخت و پرداخت ساختمان باید در شناسنامه فنی ملکی ساختمان قید شده باشد و متولیان شهرداری نیز باید مثبت بودن تمام این آیتم ها را برای صدور پایان کار مد نظر قرار دهند.
به عقیده معاون وزیر راه و شهرسازی با این وجود چالش خرید مسکن و ساختمان استاندارد برای خریدار و چالش فروش هر چه سریع تر ساختمان برای فروشنده، از جمله تعارضاتی است که موجب تساهل در صدور شناسنامه فنی ملکی ساختمان می شود.
مسئولیت سازندگان تعریف شود
اما عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات راه و شهرسازی نیز با تأیید گفته های حناچی معتقد است: ساخت و ساز در هر کشوری جزو سرمایه های ملی آن کشور است و بطور مستقیم با جان و مال آن کشور سر و کار دارد و در تمام کشورها برای ایمنی جانی و حفظ دارایی های ملی در ساختمان ها، قوانین و مقررات ویژه ای تنظیم و از تمام سازندگان مسکن خواسته می شود این مقررت را رعایت کنند.
دکتر سعید بختیاری اذعان می کند که حتی در کشورهایی که این استانداردها اجباری نیستند نیز این مقررات ها به نحوی مطلوب دنبال می شود و در همان کشورها تعریف مسئولیت ها به گونه ای انجام شده که تمام سازندگان، فروشندگان، تولیدکنندگان و توزیع کنندگان نیز در برابر کیفیت آنچه در بازار می فروشند مسئولیت مستقیم دارند.
وی ادامه می دهد: یکی از راه های پاسخگویی در ساخت و سازها این است که تولید را به سمت استفاده از مصالح و مواد استاندارد پیش ببریم تا ساختمان هایی ایمن داشته باشیم و مردم از آسایش و ایمنی در این ساختمان ها برخوردار باشند.
فقط انبوه سازان پاسخگوی کار خود بوده اند
اما بر خلاف گفته های رئیس شورای مرکزی نظام کاردانی ساختمان کشور، با دبیر انجمن صنفی انبوه سازان خراسان رضوی که تماس می گیریم، وی انبوه سازان را دارای نظامات پاسخگویی متقن و کامل دانسته و می گوید: از دیدگاه ما انبوه سازان عملکرد بسیار خوبی داشته اند، به ویژه اینکه از سال 73 که خود دکتر آخوندی وزیر مسکن و شهرسازی بود و با حمایت وی تشکل انبوه سازان پایه گرفته، تا امروز پیشرفت های خوبی در این صنف اتفاق افتاده است.
غلامعلی ثنایی می افزاید: تا امروز این صنف در صنعت ساختمان سازی، پاسخگوترین صنف بوده و کمبودهای بسیاری از بخش ها را به خوبی جبران کرده اند.
وی در خصوص ویژگی های سازنده پاسخگو نیز به خبرنگار «ساختمان و پلیمر» می گوید: بحث سازنده پاسخگو یعنی کسی که از ابتدای طراحی یک پروژه پاسخگو است تا کلیه افرادی که در زمان اجرا، فروش و بهره برداری پای کار پاسخگویی هستند.
احیای نظام پاسخگویی
معاون وزیر راه و شهرسازی و رئیس سازمان ملی زمین و مسکن نیز هر کس را مسئول کار و خدمات خود می داند و می گوید: هر کسی در هر سطحی که باشد مسئول پاسخگویی به کالا و خدمات خودش می باشد و این بی معنی است کسی کالایی را تولید کند اما در قبال آن ضمانتی نداشته باشد.
سید محمد پژمان می افزاید: اگر ضعف هایی را مشاهده می کنیم به این بر می گردد که شاید در تشخیص صلاحیت ها ضعف داریم و اگر یک مجموعه حقیقی و حقوقی صلاحیتش برای کاری که انجام می دهد محرز شود، بطور قطع و یقین باید به پیوست همه اتفاقات بعدی پاسخگو باشد.
وی نظام مسئولیت پذیری را یکی از مقدمات اصل سازنده پاسخگو دانسته و می گوید: وقتی یک مهندس طراحی و نظارت را می پذیرد باید تمام آن اتفاقات را پاسخگو باشد زیرا همه ما قبول داریم که نظام ما یک نظام مسئولیتی است؛ آن هم در حوزه ای همانند تولید مسکن که خریدارانش باید یک عمر اطمینان و آرامش خاطر داشته باشند.

بازدید:۸۵۱