قانون بر ساخت فضا و بنا با در نظر گرفتن شرایط جسمی همه افراد جامعه تاکید دارد
سازه نیوز:از مهمترین نکاتی که در تأمین دسترس میبایست مورد لحاظ قرار گیرد توجه به توانایی انسان است که در طول عمر متغیر است. بنابراین، فضاها و بناهای ساخته شده باید به گونهای باشد که دسترسی به آنها به راحتی برای همة گروههای سنی قابل استفاده باشد.
شعله نوذری در نشست بررسی راهکارهای مناسب سازی طراحی و ساخت و ساز شهری اظهار کرد: در تعاریف سازمان جهانی بهداشت، معلولیت حاصل اختلال در رابطه فرد معلول و محیط زندگی است وهنگامی روی میدهدکه موانع فیزیکی و اجتماعی باعث عدم دسترسی افراد معلول به نظامها و سیستمهای مختلف اجتماعی میشود بنابراین، معلولیت نتیجه ارتباط متقابل بین فرد دارای محدودیت و ناتوانی از یک طرف و ویژگی شرایط محیط زندگی اجتماعی او، از طرف دیگر میباشد.
وی گفت : بنا به برآورد سازمان ملل متحد، بیش از ده درصد جمعیت جهان با گونهای معلولیت مواجهند و بنا به دلایل متفاوتی با سیر فزاینده آمار دارای معلولیت های جسمی-حرکتی در جامعه مواجه هستیم.
عضو هيأت علمي مركز تحقيقات راه، مسكن و شهرسازی افزود : چنین افرادی را می توان در گروه های دارای محدودیت حرکتی ، افرادي كه در اثر جنگ، زلزله، تصادف، بیماری و شيوة تحرك غيراصولي دچار معلوليت شدهاند ، سالمندان ،کودکان، مادران همراه با کالسکه کودک، خانمهای باردار و سایر افرادی که موقتاً دچار محدودیت حرکتی میشوند ، تقسیم بندی کرد.
وی با اشاره به اینکه مفهوم مناسبسازی محیط در چند دهه گذشته، به مرور تحول یافته و دامنة شمول بیشتری پیدا کردهاست ، گفت : اصل عمده در طراحی محیط بدون مانع امکان «راه داشتن، دست یافتن و به کار بردن» است. توجه به تواناییها و نیازهای افراد معلول در عین حال به معنی رعایت حال دیگر گروههای سنی جامعه اعم از کودکان، زنان باردار، سالمندان و بیماران نیز هست تا همه مردم بتوانند به سهولت از فضاهای عمومی و ساخته شده استفاده کنند.
از مهمترین نکاتی که در تأمین دسترس میبایست مورد لحاظ قرار گیرد توجه به توانایی انسان است که در طول عمر متغیر است. بنابراین، فضاها و بناهای ساخته شده باید به گونهای باشد که دسترسی به آنها به راحتی برای همة گروههای سنی قابل استفاده باشد.
مهندس نوذری تاکید کرد : مشکلات موجود در طراحی شهري و معماري ، يكي از بزرگترين موانع حضور افراد معلول در فعاليتهاي اجتماعي است و بدنبال مطالعاتي كه در زمينه طراحی فضاهای مناسب و قابلدسترس برای افراد معلول در مركز تحقيقات ساختمان و مسكن انجام گرديد، مجموعه ضوابط و مقررات شهرسازي و معماري براي افراد معلول جسمي – حركتي در سال 1368 به تصويب شورايعالي شهرسازي و معماري رسيد.
وی در ادامه افزود : هدف از تدوين اين مصوبه ارائه معيارهاي صحيح فني و الزامات قانوني در جهت تامين اصلاحات در سطح عبور و كيفيت دسترسيها چه در وضع موجود و چه در توسعههاي آتی بود که در كميته تخصصی متشكل از نمايندگان سازمانها و ارگانهاي مختلف از جمله دبيرخانه شورايعالي شهرسازي و معماري، سازمان بهزيستي كشور , وزارت كشور , بنياد مستضعفان و جانبازان انقلاب اسلامي , شهرداري تهران , موسسه استاندارد و تحقيقات صنعتي ايران تدوین شد.
عضو هيأت علمي مركز تحقيقات راه، مسكن و شهرسازی موانع و مشکلات در فضاهای شهری را در مواردی چون جویهای روباز و بدون پل، مسیرهای ناهموار و جزایر سطح خیابان (رفوژها)، پلهای فلزی و سطوح لغزنده ، پیادهروهای کم عرض، شیب عرضی پیادهروها، اختلاف سطح در مسیرهای پیاده و وجود موانع در مسیر عبور برشمرد و غیرقابل استفاده بودن ورودی ساختمان برای افراد با صندلی چرخدار، عرض کم راهروها و مسیرهای عبوری داخل ساختمان، وجود پله به عنوان تنها راه حل برای ارتباط سطوح مختلف، نبودن سرویس بهداشتی مناسب برای افراد معلول، غیرقابل استفاده بودن علائم راهنمایی و تابلوهای اطلاعرسانی را از مشکلات مشترک ساختمان ها عنوان کرد.
مهندس نوذری در خصوص تدوین ضوابط و مقررات تدوین شده در این خصوص نیز اظهار داشت: به جرات می توان گفت که کمبود مقررات در این بخش نداریم و تنها لازم است به آنچه تصویب شده عمل کنیم . ضوابط و مقررات شهرسازی و معماری برای افراد معلول جسمی– حرکتی در سال 1368 ، ضوابط ومقررات شهرسازی و معماری برای افراد معلولین جسمی– حرکتی، ویرایش دوم در سال 1378 ، ویرایش سوم ضوابط ومقررات شهرسازیومعماری برای افراد معلول جسمی و حرکتی ، ضوابط طراحی معماری ساختمانهای مناسب برای سالمندان، 1387 و ضوابط طراحی فضاهای باز محیط مسکونی متناسب با شرایط کودکان و سالمندان از آن جمله اند.
بازدید:۹۰