کد خبر: ۲۱۹۱۴
تاریخ انتشار: ۱۰:۴۱ - ۱۷ ارديبهشت ۱۳۹۴ 07 May 2015
رییس نظام مهندسی ساختمان هرمزگان

صدور خدمات فنی ‌مهندسی در این شرایط یک شعار است


سازه نیوز:چندی پیش مشاور عالی وزیر نیرو با بیان اینکه ۸۸ درصد کل صادرات فنی مهندسی در بخش نیرو بوده است این علامت سئوال را در اذهان عمومی ایجاد کرد که چرا علی رغم تلاش‌های سازمان نظام مهندسی، صحبتی از صدور خدمات فنی مهندسی در حوزه ساخت و ساز در میان نیست.



نحوه صدور خدمات فنی مهندسی، مشکل اصلی صنعت ساختمان است


رئیس سازمان نظام مهندسی ساختمان استان هرمزگان در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار «صما» با اشاره به اینکه سابقه خدمات مهندسی انرژی به سال‌های دور برمی‌گردد و حتی قبل از انقلاب هم تمام صنعت نفت کشورهای همجوار را مهندسان ایرانی و کنسرسیوم‌های خارجی راه‌اندازی کردند، گفت: بر اساس مستندات موجود، متخصصان ایرانی در حوزه صدور خدمات فنی مهندسی ساختمان در کشورهای همسایه نقش مهمی داشته‌ اند.


شهریار مشیری ضمن بیان اینکه اکثر مهندسان ایرانی در کشورهای امارات متحده عربی نظارت و فعالیت داشته‌اند، اذعان داشت: مهندسان ساختمانی فعال در حوزه ساخت و ساز با عنوان افراد حقیقی در کشورهای همسایه استخدام و مشغول کار هستند و به دلیل اینکه در قالب شرکت‌های ساختمانی فعالیت ندارند در نتیجه آمار فعالیت این قشر از مهندسان در اختیار عموم قرار ندارد.


عضو شورای مرکزی سازمان نظام مهندسی ساختمان کشور در ادامه اضافه کرد: با این تفاسیر صدور خدمات فنی مهندسی ساختمان به کشورهای دیگر صورت گرفته است، اما به دلیل اینکه این خدمات در قالب شرکت‌های ساختمانی، هماهنگ با دولت ایران و وزارت کار نبوده و به صورت فردی اقدام به ارائه خدمات فنی کرده‌اند در نتیجه نمی‌توان لفظ صدور خدمات را به کار برد.


مشیری با انتقاد از این نوع ارائه خدمات مهندسان در حوزه ساختمان که مشکل اصلی این حوزه هم بشمار می‌رود، تصریح کرد: به جرات می‌توان این ادعا را داشت که دوسوم خدمات مهندسی انجام گرفته در امارات متحده عربی توسط مهندسان ایرانی بوده است. البته ناگفته نماند که مهندسان خارجی هم در این کشورها حضور داشته‌اند.


این مسئول سازمانی بر این اعتقاد است که در سال‌های اخیر بخش خصوصی شدیدا تضعیف و امکان رقابت از این بخش گرفته شده است، در نتیجه شرکت‌های ایرانی در مناقصه‌های بین‌المللی کمتر شرکت داشته‌اند.


مشیری پیمانکاران دولتی و شرکت‌های اقماری و وابسته به دولت را صاحبان اصلی پروژه‌های پیمانکاری دانست و گفت: برای ورود به عرصه بین‌المللی راهی به جز تقویت بخش خصوصی وجود ندارد و در ده سال اخیر بدترین شرایط برای صنعت ساختمان و بخش خصوصی رقم خورده است.


عضو شورای مرکزی سازمان نظام مهندسی ساختمان کشور، سپردن کارهای اجرایی به بدنه دولت را حرکتی کاملا غیرمنطقی برشمرد و تصریح کرد: اعمال چنین سیاست‌هایی تنها باعث تضعیف بخش خصوصی و در پی آن ضعف اقتصادی در عرصه بین‌المللی می‌شود. توجه داشته باشید که فعالان بخش دولتی نمی‌توانستند در عرصه بین‌المللی فعالیت داشته باشند، در نتیجه تمام پتانسیل و قابلیت‌های متخصصان در داخل کشور باقی ماند؛ این در حالی است که بخش خصوصی می‌توانست در این زمینه فعالیت چشم‌گیری داشته باشد.


وی اتلاف موقعیت‌های استثنایی را یکی دیگر از دلایل عقب‌افتادگی صنعت ساختمان در عرصه بین‌المللی دانست و اظهار داشت: متاسفانه ما همیشه دیر وارد صحنه می‌شویم، یکی از دلایل موفقیت کشورهای پیشرفته در پروژه‌های مختلف این است که به موقع وارد عرصه فعالیت می‌شوند. به عنوان مثال زمانی که حاشیه جنوبی کشورهای خلیج فارس، بیابان بود یا زمانی که اتحاد جماهیر شوری سابق منحل و به چندین کشور تقسیم شد، بهترین زمان برای صدور خدمات فنی مهندسی بود، نه اینکه آن قدر صبر کنیم که وسعت فعالیت ترکیه و دیگر کشورها زیاد شود به صورتی که دیگر جایی برای فعالیت مهندسان ایرانی باقی نگذارد.


رئیس سازمان نظام مهندسی ساختمان استان هرمزگان، افزود: ما در حال حاضر باید به دنبال راهکارهای جدید باشیم و راه‌های رفته دیگر کشورها را امتحان نکنیم.


این مسئول سازمانی با اشاره به وضعیت نابسامان اقتصاد ایران و پیامدهای ناشی از آن، گفت: اکثر فعالان مهندسی دیگر کشورها درآمد حاصل از فعالیت‌شان را وارد اقتصاد و بازار کشور خودشان می‌کنند؛ در صورتی که مهندسان ایرانی به دلیل عدم امنیت اقتصادی چنین کاری نمی‌کنند و درآمد حاصل از فعالیتشان را در اقتصاد یا بانک‌های محل خدمتشان نگه می‌دارند، در نتیجه صنعت و اقتصاد کشور ما هیچ رشدی نخواهد داشت.


مشیری در پایان خاطر نشان ساخت: در چنین شرایطی صدور خدمات فنی ‌مهندسی هم شعاری بیش نخواهد بود، چرا که در اقتصاد و توسعه کشور هیچ نقشی نخواهد داشت و تنها نتیجه این است که با اعزام مهندسان جوان به خارج از کشور معضل بیکاری برطرف خواهد شد و اهدافی که دیگر کشورها از این کار دارند، در ایران محقق نخواهد شد.


مرجع :صما




بازدید:۵۵۹