پروانه اشتغال محل معیشت و شغل پایدار نیست

سازه نیوز: در هفتمین دوره انتخابات هیئت مدیره های سازمان نظام مهندسی ساختمان بسیاری از اعضای باسابقه سازمان قصد نامزدی و شرکت در انتخابات را ندارند و هرکدام از اعضا دلایل متفاوتی را بیان و از یک زاویه این مورد را پیگیری میکنند.
عضو هیئت رئیسه شورای مرکزی سازمان نظام مهندسی ساختمان کشور برخی از دلایل این عدم حضور اعضای با سابقه نظام مهندسی را مورد بررسی قرار داده است.
رکود بازار آسیب های جدی به نظام مهندسی وارد کرده
دبیر اجرایی سازمان نظام مهندسی ساختمان کشور ضمن بیان اینکه هیئت مدیره ها در خیلی از اتفاقاتی که در سازمانها میافتد نقشی ندارند، اظهار داشت: به دلیل رکود صنعت ساختمان، تعداد پروژه های ساختمانی محدود و به همین دلیل حضور مهندسان در ساخت و ساز خیلی کمرنگ شده که این موضوع آسیب جدی به هیئت مدیرههای نظامات مهندسی وارد کرده است.
به گفته حجت اله عامری، افرادی که معیشت و کسبشان از طریق صعنت ساختمان تامین می شود هیئت مدیره نظامات مهندسی را مسئول تامین کار خودشان می دانند؛ قدر مسلم فشار اقتصادی بر هیئت مدیره سازمانها بر عملکرد آنها نیز تاثیر گذاشته و این در حالی است که بر اساس قانون، سازمان نظام مهندسی مسئول اشتغال مهندسان نیست.
عضو هیئت مدیره سازمان نظام مهندسی ساختمان استان گلستان بااشاره به اینکه صنعت ساخت و ساز یکی از اصلیترین بخشهایی است که تاثیر زیادی از رکود اقتصادی گرفته، اذعان داشت: بخش مسکن حدود ۳۷ درصد کاهش صدور پروانه در سال ۹۳ نسبت به سال ۹۲ در کل کشور داشته است؛ در صورتی که در سال ۹۲ حدود ۱۲۰ میلیون متر مربع صدور پروانه انجام شده است، حال اگر برای کل کشور ۴۰ درصد کاهش باشد یعنی حدود ۵۰ میلیون متر مربع کاهش کار در دوره ساخت و ساز برای مهندسان بوده است.
عامری با اعتقاد به اینکه قطعا در این شرایط یک نارضایتی در بین اعضای سازمان از دستاندرکاران نظام مهندسی ایجاد میشود، تصریح کرد: علاوه بر موارد مذکور افزایش افسارگسیخته فارغالتحصیلان رشتههای مهندسی از دانشگاهها هم معضلاتی مضاعف را ایجاد کرده است؛ به استناد قانون هرکسی که حق عضویت پرداخت کند عضو نظام مهندسی و از روز بعد جزو مطالبهگران از سازمان می شود.
دبیر اجرایی سازمان نظام مهندسی ساختمان کشور با طرح این سئوال که آیا ظرفیتهای نظام مهندسی به استناد قانون پاسخگوی نیازهای کسب و کار حدود ۳۴۰ هزار مهندس در سطح کشور است؟ اظهار داشت: برای این حجم ساخت و ساز در کشور به چند مهندس نیاز است که امنیت شغلی داشته و از لحاظ مالی تامین باشند و آیا فردی که دغدغه امنیت شغلی و مالی دارد میتواند با کیفیت کار کند؟
این مسئول سازمانی با اعتقاد به اینکه دغدغه کار و شغل مناسب، قربانی تعداد زیاد مهندسان شده است، گفت: در حال حاضر روح رقابت در بین مهندسان از بین رفته و کمبود کار و افزایش بیحد و حساب تعداد فارغالتحصیلان دانشگاهی با یکدیگر همخوانی ندارند؛ از سوی دیگر دستگاه های قانونگذار و وزارت راه و شهرسازی هم از این موارد هیچ حمایتی نکره اند.
عضوهیئت مدیره سازمان نظام مهندسی ساختمان در ادامه یادآورشد: گرچه بسیاری از دستاندرکاران امر به حوزه اشراف و آگاهی کامل از معضلات موجود دارند اما عکس این موضوع هم صادق است، حال در این شرایط چطور میتوان باعث توسعه نظام مهندسی شد؟
عامری با انتقاد از اینکه در حوزه خدمات مهندسی بین صدور پروانه و پذیرش مهندسان یک ارتباط منطقی برقرار نشده است، اذعان داشت: این معضلی جدی برسرراه همکاران دورههای فعلی و دورههای آینده خواهد بود و مشکلات مذکور به راحتی هم برطرف نمی شود. گفتنی است که نباید از پروانه اشتغال به عنوان محل معیشت، کسب درآمد و شغل پایدار یاد کرد.
این مسئول سازمانی با تاکید بر اینکه با حضور یک مجموعه تاثیرگذار در حوزه ساخت و ساز معضلات موجود برطرف خواهد شد و کشور ایران شرایط سخت تری را هم پشت سر گذاشته است، گفت: اگر اصلاح قانون نظام مهندسی در مجلس تصویب میشد تا حدودی در رفع مشکلات تاثیر داشت. توجه داشته باشید که از بسیاری ظرفیتهای قانون فعلی استفاده نشده است و برخی افراد از خلاءهای قانونی موجود حداکثر سوءاستفاده را کردهاند که این موضوع سازمانها را در اداره امور مربوطه دچار مشکل کرده است.
عامری در پایان خاطر نشان ساخت: گرچه در ایده آل ترین شرایط اقتصادی هم سوءاستفاده وجود خواهد داشت اما وقتی که سیتسم پاسخگوی اداره امور عادی خود نباشد قطعا این معضل افزایش می یابد؛ لذا زمانی که در بازار کشور رقابتهای غیرمنطقی وجود دارد باید با حساسیت و دقت زیادی حرکت کرد چرا که میزان سوءاستفاده افزایش مییابد.
منبع: صما