نیاز به اعتبار ١٢٥٠ میلیارد تومانی برای تکمیل زیرساختهای مسکن مهر
علیرضا دائمی، تصریح میکند: بار اصلی این تأمین اعتبار از طریق انتشار اوراق بهادار و مشارکت و بخشی نیز از طریق اعتبارات بودجهای خواهد بود که در ردیف بودجهای سال ٩٥ وجود دارد.
به گفته دائمی، کل اعتبار مورد نیاز وزارت نیرو برای انجام همه خدمات زیرساختی باقیمانده در طرح مسکن مهر، دو هزار و ٥٠٠ میلیارد تومان است و چنانچه دولت بخواهد تا پایان سال ٩٨ همه کارهای باقی در حوزه زیرساختهای آب، برق و فاضلاب مسکن مهر را به پایان برساند، به این مبلغ نیاز دارد.
معاون برنامهریزی و امور اقتصادی وزیر نیرو درباره مبلغی که تاکنون از سوی وزارت نیرو برای زیرساختهای مسکن مهر هزینه شده است، به شرق گفت: تاکنون حدود هزار و ٥٠٠ میلیارد تومان هزینه کردهایم که البته ٥٠٠ میلیارد تومان هم به شرکتهایی که این کارها را انجام دادهاند، بدهی داریم.
دائمی با اشاره به اینکه بحث تأمین زیرساختهای آب، برق و فاضلاب مسکن مهر به سه قسمت تقسیم میشود، ادامه میدهد: قسمت اول، آن بخش از مسکن مهر است که کارهای زیرساختی آن انجام و تکمیل شده و اکنون از آن استفاده میشود و شامل حدود یک میلیون واحد است؛ این بخش، آب و برق دارند اما ممکن است کارهایی برای تکمیل زیرساختها وجود داشته باشد که وزارت نیرو به آنها رسیدگی خواهد کرد.
او با بیان اینکه در دو مرحله دیگر مسکن مهر هنوز کارهای زیرساختی زیادی باقی است، میافزاید: دسته دوم، واحدهایی هستند که ساخت آنها به پایان رسیده اما هنوز زیرساختهای آنها یعنی تأمین آب، برق و شبکه فاضلاب آنها تکمیل نشده است که پیشبینی میکنیم حتما تا پایان سال ٩٥ زیرساختهای این قسمت را سریعا تکمیل کنیم که در این مرحله به هزار و ٢٥٠ میلیارد تومان منابع نیاز داریم که با جلسهای که در دولت برگزار شده و حمایتهایی که معاوناول رئیسجمهوری داشته است، قرار شده این منابع به اشکال مختلف در اختیار شرکتهای وزارت نیرو قرار گیرد تا بتوانند واحدهای مشمول مرحله دوم را تکمیل کنند.
معاون وزیر نیرو ادامه میدهد: دسته سوم کار ما در مسکن مهر، واحدهایی هستند که پیشرفت فیزیکی آنها کامل نیست و ما امیدواریم تا پایان سال ٩٦ بتوانیم این کار را انجام دهیم. بهعبارتی عملا به نظر میرسد در پایان سال ٩٦ تقریبا بخش عمده کارهای تأمین آب و برق مسکن مهر تمام شده باشد و چیزی جز مواردی از اقدامات اجرائی تکمیلی باقی نمانده است.
دائمی با بیان اینکه طبعا اگر منابع اعتباری منظم و مطابق برنامه زمانبندیشده تأمین شوند، میتوانیم برنامهها را عملیاتی کنیم، تصریح میکند: آنچه مسلم است، اکنون واحدهای فنی و عملیاتی ما با سرعت بسیار بیشتری جلو رفتهاند و همین امروز میتوانم بگویم مجموعه شرکتهایی که برای آب، برق و امورات مرتبط با زیرساختهای طرح مسکن مهر کار کردهاند، نزدیک به ٥٠٠میلیارد تومان مطالبات دارند، یعنی با تأمین مالی هیچ مشکلی از نظر فنی و عملیاتی برای تکمیل کار نداریم. او با اشاره به عزم دولت برای تکمیل زیرساختهای مسکن مهر، اظهار میکند: توان فنی و عملیاتی مجموعه شرکتهایی که در مسکن مهر برای ارائه خدمات زیرساختی فعال هستند بالاست و تنها مشکلی که میتواند مانع تکمیل کار شود این است که نتوانیم منابع و اعتبارات را برسانیم که البته در جلساتی که با دولت داشتیم، دولت مصصم است و بسیار اهتمام دارد که این کارها انجام شود.
دائمی درباره ترکیب شرکتهایی که در اجرای زیرساختهای طرح مسکن مهر با وزارت نیرو همکاری میکنند و بخشی از آنها مطالبات ٥٠٠ میلیاردتومانی نیز دارند، میگوید: شرکتهای توزیع برق و شرکتهای آب و فاضلاب شهری، شرکتهای مدیریتی وزارت نیرو در تمام استانهای کشور هستند که نیمهخصوصی محسوب میشوند یعنی درعینحال که وظایف دولتی انجام میدهند، اما قالب اجرائی آنها براساس قانون تجارت است.
معاون وزیر نیرو در ادامه میگوید: این شرکتهای مدیریتی در نقش کارفرما به نیابت از دولت عمل میکنند و تمام شرکتهای دیگری که اکنون در این زمینه در همه استانها براساس قراردادهای منعقدشده کار میکنند، شرکتهای کاملا خصوصی هستند، چراکه به دلیل کوچکبودن کارها، شرکتهای دولتی چندان در این زمینه ورود پیدا نمیکنند. دائمی با بیان اینکه اعتبار هزار و ٢٥٠میلیاردی مورد بحث رقمی است که شاید بین صدها شهر توزیع شود، میافزاید: میبینیم در کنار هر شهری، یک طرح یا شهر مسکن مهر هم داریم یعنی کارها کوچک و پراکنده است و بههمیندلیل شرکتهایی هم که این کارها را انجام میدهند، شرکتهای کوچک محلی هستند و اساسا دولت و وزارت نیرو در زمینه اجرای زیرساختها نقشی جز مدیریت ندارند.
او کوچکبودن طرحها را بهعنوان عاملی معرفی کرد که باعث شده شرکتهای بهاصطلاح نیمهدولتی یا غیردولتی که اکثرا مرتبط با نهادها و... هستند، در این اقدام حضور نداشته باشند و واحدهای عملیاتی وزارت نیرو، کاملا شرکتهای خصوصی باشند.
دائمی با اشاره به دو شرکت توزیع برق، آب و فاضلاب شهری که به نیابت از دولت امور زیرساختی را مدیریت میکنند، میافزاید: این شرکتها، وظیفه گرفتن اعتبارات و توزیع آن در قالب قراردادهایی را دارند که با شرکتهای صددرصد خصوصی پیمانکار و تولیدکننده تجهیزات منعقد میکنند؛ ازاینرو جذب کل مبلغی که اعلام شده و کل ارائه خدمات به وسیله شرکتهای خصوصی واقعی انجام میشود.
معاون برنامهریزی و امور اقتصادی وزیر نیرو تأکید میکند: با اطمینان میتوان گفت در اینجا نقشی برای شرکتها و مجموعههایی که وابسته به نهادها هستند و معمولا خود را در پروژههای بزرگ ظاهر میکنند، وجود ندارد، چراکه اینها طرحهای کوچکی هستند که شهربهشهر و ناحیهبهناحیه باید انجام شوند.