چالشهای مصرف آب شرب در ساختوسازهای شهری
چند روز پیش از مقابل یکی از ساختوسازهای جدید و اما بزرگ عبور کردیم و بهوضوح شاهد بودیم برای ساخت این مجتمع از آب شرب استفاده میشود! داستان ازاینقرار بود که کامیونهای حامل بتن آماده هم که به محل پروژه میآمدند بعد از تخلیه کامل، مخزن مربوطه را با شیلنگ متصل به کنتور آب شرب، شستشو میدانند! آب دهی بتنهای ریخته شده در محل دیوارهها نیز با همان شیلنگ متصل به کنتور انجام میشد. وقتی از کارگران پروژه سؤال کردیم تا مطمئن شویم شاهد قتلعام آب هستیم در جواب گفتند، این آب کنتور شهری است! حال باوجود اینکه بحران کم آبی قطعی است و پیشگیری از این موضوع نیازمند برنامهریزی های مسئولان تمام صنایع است، بی توجهی به استفاده از آب شرب در ساخت و ساز های شهری از چه نشات میگیرد؟
الگوی ساختوساز باید تغییر کند
در همین زمینه رئیس سابق انجمن انبوهسازان استان تهران بابیان اینکه الگوی ساختوساز در کشور باید تغییر کند گفت: بدون شک و بهطورقطع و یقین تمام آب مصرفی کارهای ساختمانی از ابتدا تا اتمام فرآیند ساختوساز از آبلولهکشی تأمین میشود.
ایرج رهبر افزود: ازآنجاییکه قیمت آب ارزان و بهراحتی در دسترس مردم قرارمی گیرد. بهترین و آسانترین مورد مصرف تلقی میشود. سازمان آب و فاضلاب با تأیید شهرداری میتواند تا پایان کار ساختمانی آببهای مصرفی با تعرفههای بیشتری محاسبه کند تا صاحبکار از مصرف زیاد آب خودداری نماید همچنین مشترکانی که الگوی مصرف را رعایت نمیکنند بهشدت جریمه شوند.
عضو هیئتمدیره انجمن انبوهسازان تهران بابیان اینکه شهرداری باید در ابتدای امر ساختوساز کنتور آب ملک را قطع کند گفت: توصیه میشود امتیاز آبلولهکشی در همان بدو کار داده نشود تا صاحبکار با خرید آب تانکر از مصرف بیرویه و بدون ملاحظه آب خودداری نماید.
وی در خاتمه گفت: هیچ سازنده حرفهای مخالف عدم استفاده از آب شرب در ساختوساز نیست و مسئولین میتوانند با استفاده از آب غیر شرب تانکری فروشی این معضل را به حداقل برسانند.
افزایش قیمت آب راهکار مفیدی نبوده است
همچنین رئیس انجمن صنفی انبوهسازان مسکن خوزستان بابیان اینکه تا زمانی که شرب در دسترس سازندگان است. کسی از آب تانکر استفاده نمیکند گفت: در حال حاضر در تمام کشور از آب آشامیدنی در ساختوسازها استفاده میکنند و بنده تاکنون شاهد تانکر آب در بالای پروژهها نبودم.
فرشید پور حاجت افزود: اگرچه قیمت آب مورداستفاده در کارگاههای مصالح ساختمانی و پروژه چند برابر قیمت آب شرب است اما تاکنون نتوانسته اقدام مفیدی تلقی شود.
رئیس انجمن صنفی انبوهسازان مسکن خوزستان بابیان اینکه دولت هزینه گزافی برای تأمین آب شرب ارائه میکند عنوان داشت: ازآنجاییکه این آب بهصورت یارانه در اختیار مردم قرار میگیرد باید صرفهجوییهای لازم را در این مورد اعمال شود.
پور حاجت در مورد پیشنهاد ارائه راهکار مناسب برای عدم استفاده از آب شرب در ساختوسازها گفت: برای این موضوع هیچ پیشنهادی ندارم زیرا معتقدم عدم استفاده از آب شرب در ساختوساز نیازمند عزم جدی و ارائه جریمههای سنگین است.
این انبوهساز در این خصوص افزود: اما بهطورکلی اگر برای ساختوسازها از آب شرب استفاده میشود چارهای جز این وجود ندارد؛ زیرا راهکار مناسبی برای آن اندیشیده نشده است. در حال حاضر هنگام تخریب ساختمان و آغاز ساختوساز مأموران سازمان آب برای ارائه کد بنایی در ساختمانها به اینجا میآید و هزینه زیادی را از مالکان دریافت میکنند.
وی در خاتمه گفت: فرهنگ درست، مصرف میتواند تا حد زیادی بحران آب را مدیریت کند و با بهکارگیری روشهای بهینه مصرف تبعات این معضل را کاهش داد و یا حتی حرکتهای مردمی برای حفظ منابع میتواند عمق این موضوع را به جامعه القا کند.
مجازات شدید برای عاملین استفاده از آب شرب در ساختوساز
دبیر انجمن صنفی انبوهسازان استان گیلان بابیان اینکه در استانهای که با مازاد آب روبرو هستند آب مورد مصرف در ساختوساز از چاه تأمین میشود گفت: در استان گیلان سازندهها با حفر چاه چند متری به منابع آب دسترسی پیدا میکنند.
محمود احمد شعربافی در گفتگو افزود: در این استانها قبل از اخذ پروانه، آبفای استان آب ساختمان را قطع کرده و سازنده مجبور به حفر چاه موقت میشود و در صورت استفاده دائم از این چاه مالک باید مجوزهای لازم را در این مورد دریافت کند.
دبیر انجمن صنفی انبوهسازان استان گیلان گفت: در حالت کلی کشور ایران با کمبود آب شدید مواجه است و در این مورد باید تدابیر ارزندهای اندیشیده شود. در این خصوص باید با همکاری شهرداری در نقاطی از شهر، آب غیر شرب برای مصارف ساختمانی در نظر گرفته شود تا سازندگان بتوانند آن را با تانکر به محل ساختوساز برسانند.
شعربافی بابیان این مطلب که ریشه بحران کمآبی ضعف مدیریتی است گفت: مسئولین باید مجازات شدیدی را دراینباره اتخاذ کنند.
در فونداسیون باید آب شرب مصرف شود
رئیس کمیسیون حقوقی و تدوین آییننامه کانون انبوهسازان بابیان اینکه در زمان ساختوساز بهخصوص در زمان استفاده از بتن، ملأت و گچ بهخصوص گچ سفیدکاری نیاز مبرهنی به آب شرب است گفت: آب مورداستفاده در بتنریزی و فونداسیون باید در حد آب آشامیدنی است.
سید مجید نیک نژاد در گفتگو افزود: به نظر بنده تنهاترین و ارزانترین راهکار برای ساختوسازهای سنتی استفاده از آب شرب است.
وی در این خصوص افزود: تانکرها قابلیت آبرسانی به مگا پروژهها را ندارند. ازآنجاییکه مگا پروژهها بسیار وسیع هستند به تعداد تانکرهای زیادی نیاز است که این تعداد علاوه بر آلودگی محیط کلانشهرها باعث ایجاد ترافیکهای عظیم نیز میشوند.
رئیس کمیسیون حقوقی و تدوین آییننامه کانون انبوهسازان بابیان اینکه تنها راهکار عدم استفاده از آب شرب در کلانشهرها صنعتی سازی است تأکید کرد: مصالح پیشساخته پیچمهرهای در کشورهای دیگر توانسته به میزان قابلتوجهی مصرف آب را کاهش دهد.
نیک نژاد در خاتمه گفت: در زمان ساختوسازها بههیچعنوان آب زیادی مصرف نمیشود؛ اما بعد از اتمام پروژه ساکنین هستند که بیرویه آب مصرف میکنند که این مورد نیز نیازمند فرهنگسازی است.
استفاده از روان کنندهها بهترین راهکار مصرف آب شرب
همچنین یک کارشناس ارشد عمران بابیان اینکه املاح موجود در آب غیر شرب باعث کاهش کیفیت و مقاومت بتن و رنگپذیری گچ میشود گفت: ازآنجاییکه مقاومت بتن از اهمیت فوقالعادهای برخوردار است باید در بخش فونداسیون از آب غیر املاح استفاده شود.
سعید طلایی در گفتگو افزود: استفاده از آب چاه برای فونداسیون نیاز به مرحله فیلترینگ دارد که این مورد میتواند علاوه بر اعمال هزینه گزاف بر دوش سازنده زمان ساخت را نیز افزایش میدهد.
وی در ادامه افزود: البته راهکارهای منطقی مانند استفاده از روان کنندهها میتواند در کاهش مصرف آب بسیار مؤثر باشد.
این کارشناس ارشد عمران افزود: متأسفانه برخی از سازندگان برای ایجاد روانی در بتن بهجای روان کنندهها مجبور به مصرف 5 برابری آب شرب میشوند که این مورد باید با نظارتهای دقیق رفع شود.