کد خبر: ۳۶۷۵۲
تاریخ انتشار: ۰۹:۰۷ - ۱۲ مرداد ۱۳۹۶ 03 August 2017

تفاوت‌های سیستم جذب اعتبار در بخش راه و مسکن

با توجه به گستردگی حوزه راه و ترابری، این بخش نیازمند اعتبارات کلان است و از آنجایی که کاستی‌ها و در عین حال نیازهای جدی در این زمینه وجود دارد، سرمایه‌گذاری خارجی و داخلی می‌تواند در توسعه بخش حمل و نقل و راه بسیار اثرگذار باشد.

با توجه به گستردگی حوزه راه و ترابری، این بخش نیازمند اعتبارات کلان است و از آنجایی که کاستی‌ها و در عین حال نیازهای جدی در این زمینه وجود دارد، سرمایه‌گذاری خارجی و داخلی می‌تواند در توسعه بخش حمل و نقل و راه بسیار اثرگذار باشد.

اما سوال این است که در حال حاضر کشور ما با چه ضعف‌هایی در بخش حمل و نقل کشور مواجه است و تفکیک وزارت راه و شهرسازی چه تاثیراتی را می‌تواند در این حوزه ها به همراه داشته باشد؟

عقب ماندگی کشور در بخش راه

در همین رابطه عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی با اشاره به وجود مشکلات جدی در تمامی استان ها در حوزه راه گفت: با توجه به نیاز کشور به توسعه حمل ونقل جاده ای، ریلی و هوایی‌ در حال حاضر این بخش از اهمیت بالایی برخوردار است.

سیدحسن افضلی افزود: هرچند شاید در بسیاری از کشورها بحث راه اهمیت زیادی نداشته باشد، چون مسائل آنها در این حوزه حل شده است. اما در کشور ما هنوز در بسیاری از راه‌هایی که حدود چهار دهه قبل توسط جهاد سازندگی ساخته شده، بازنگری نشده است.

وی با بیان اینکه کشور ما در بخش راه عقب مانده است و مثال‌های عینی این را ثابت می‌کند، تصریح کرد: هرچند در بخش حمل و نقل ریلی اقدامات خوبی شروع شده، اما راه‌های روستایی که در گذشته ایجاد شده، نیاز به بازنگری، تسهیل و تعریض دارد، چراکه بسیاری از این مناطق روستایی امروز به شهر تبدیل شده‌اند.

افضلی همچنین افزود: در برنامه توسعه ششم علیرغم اینکه ابزار خوبی در اختیار دولت قرار گرفته و وزارت راه برنامه‌ریزی‌هایی انجام داده، اما اعتبار بخش راه ضعیف دیده شده و نیاز است که سیستم فعال و پویایی به دنبال حل مشکلات موجود ازجمله اعتبارات باشد.

تامین اعتبار از محل سرمایه‌گذاری خارجی و داخلی


وی با بیان اینکه در بخش راه به اعتبارات کلان نیاز داریم و باید از طریق اوراق قرضه و سرمایه‌گذاری خارجی و داخلی با حجم زیاد در این حوزه استفاده کنیم، تاکید کرد: طبیعت و اساس کار حمل ونقل جاده ای، ریلی و هوایی‌ با بخش مسکن و شهرسازی متفاوت است. بخش راه و حمل و نقل به هزینه بسیار بیشتری از بخش مسکن نیاز دارد و این در حالی است که سیستم جذب اعتبارات هم در این دو بخش متفاوت است.

وی با بیان اینکه در حال حاضر مسائل بخش مسکن هم تحت‌الشعاع مسائل حوزه راه قرار گرفته است، بیان کرد: بخش‌های راه، ساختمان و شهرسازی فاصله زیادی با هم دارند و سرمایه بخش مسکن بیشتر از طریق سرمایه های خرد مردم تامین می شود.

نماینده مردم اقلید در مجلس با تاکید بر اینکه در حال حاضر بخش راه و حمل و نقل از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است، افزود: دو بخش راه و مسکن ازجمله مهمترین بخش‌های زیربنایی هستند و قاعدتا بیشتر باید به مسائل آنها رسیدگی شود، اما با توجه به منابع مالی محدود، ما در حوزه راه در همه استان‌ها مشکلات جدی داریم.

عضو کمیسیون عمران افزود: برای مثال در استان فارس هنوز یک متر آزادراه نداریم و این نشان می‌دهد که اقدامات مرتبط با راه و شهرسازی متناسب با نیازهای کشور نبوده و نتوانسته با این ساختار جلو برود.

دغدغه‌ مجلسی‌ها درباره تفکیک وزارت راه

افضلی در عین حال در ارزیابی خود از تفکیک دو وزارتخانه راه و مسکن گفت: دراین زمینه باید از تجارب موجود استفاده کنیم، مشکلات فعلی را ببینیم و کمتر به سمت آزمون و خطا برویم. به یقین نمایندگان مجلس این لایحه را از نگاه علمی بررسی و کارشناسی می‌کنند تا درنهایت نتیجه خوبی حاصل ‌شود.

وی تاکید کرد: به طور کلی لازم است که حوزه های راه و مسکن را در یک ساختار مجزا ببینیم. چون ساختار موجود متناسب با نیاز کشور در این دو بخش نیست و با گذشت چند سال از ادغام این دو وزارتخانه، ساختار موجود را برای پیگیری امور مربوط به مسکن، راه و شهرسازی روان نمی‌بینیم و در عمل انتظار ما از دولت برای چابک‌تر شدن و ارتقای بازدهی و کارآیی ساختار وزارتخانه محقق نشده است.

افضلی خاطر نشان کرد: اگر دولت در این لایحه دغدغه نمایندگان مجلس از بابت حجیم‌تر شدن دولت و تحمیل بار مالی سنگین به دلیل تشکیلات سخت‌افزاری را به خوبی تبیین کنند، با توجه به مشکلات موجود در همه استان‌ها در حوزه های راه و مسکن، دیدگاه مجلس نسبت به این تفکیک مثبت خواهد بود.

یک تحول بزرگ با ایجاد وزارت حمل و نقل

درهمین راستا همچنین مشاور معاونت حمل و نقل وزارت راه و شهرسازی نیز با اشاره به فرصت‌های از دست رفته در سال‌های اخیر گفت: در سال 1350 که نام وزارت راه به وزارت راه و ترابری تغییر یافت و علیرغم اینکه ساختار این وزارتخانه شکل گرفته و از اهمیت خاصی در کشور برخوردار شده بود، با ادغام دو وزارتخانه راه و مسکن عملا کلمه حمل و نقل از نام این وزارتخانه حذف شد.

غلامحسین امیری افزود: این در حالی بود که صحبت از تاسیس وزارتخانه حمل و نقل برای رفع مشکلات موجوددر این حوزه بود؛ چرا که با توجه به گستردگی این حوزه در صورتی که یک وزیر امور مربوط به حمل و نقل را پیگیری می کرد، می توانست موفقتر عمل کند.

وی با بیان اینکه ایجاد وزارت حمل و نقل تحول بزرگی را در بخش حمل و نقل کشور ایجاد می‌کند افزود: در این صورت به دلیل اشراف بیشتر بر روی مسائل این حوزه، امور مربوطه تخصصی می شود و پیگیری های خاص در این زمینه می تواند کمک بزرگی به توسعه ترانزیت و حمل و نقل بین المللی و حتی حمل و نقل داخلی کشور بکند.

امیری با تاکید بر لزوم تشکیل وزارت حمل و نقل تاکید کرد: حوزه حمل و نقل دارای بخش‌های مختلفی ازجمله حمل ونقل هوایی، دریایی، ریلی، جاده‌ای، لوله‌ای و... است و باید یک وزارتخانه مجزا این مسائل را پیگیری کند.

دبیر کل سابق کانون سراسری انجمن های شرکت¬های حمل و نقل بین المللی با انتقاد از اینکه ما هنوز در رابطه با حمل و نقل لوله‌ای هیچ اقدامی انجام نداده ایم افزود: این در حالی است که می توانیم بخش اعظمی از کالاهای خود را از طریق لوله حمل بکنیم، اما متاسفانه چون در حوزه حمل و نقل یک وزارتخانه مستقل برای رسیدگی به این قضیه وجود ندارد، مسئولان ذیربط به اموری می پردازند که ارتباطی به بخش حمل و نقل ندارد.

بازدید:۵۲۲
منبع: صما