بازار تاریخی اردبیل؛ برگرفته از ظرافتهای هنر اسلامی
بازار تاریخی اردبیل برگرفته از ظرافتهای هنر ایرانی و اسلامی و روایتگر تاریخ کهن و باستانی اردبیل است
این بازار تاریخی معروف به راسته بازار و یا بازار "قیصریه" است که مجموعهای متشکل از تیمچه، سرا، حمام و مسجد است که بنای فعلی آن از جمله آثار دوره سلجوقی، زندیه و صفویه و بر بنیان اولیه بازار ساخته شده و به دلیل برخورداری از موقعیت ویژه سیاسی و جغرافیایی از لحاظ اقتصادی توانسته توسعه قابل توجهی داشته باشد.
بازار اردبیل دارای طاقنمای جانبی، طاق و تویزه و گنبدهای ساده است که شامل راسته اصلی بازار، راسته پیرعبدالملک، راسته قیصریه، راسته کفاشان، راسته غلامان، بازار زرگران، سراجان، خراطان، قصابان، بقالان، کلاه دوزان، علافان، پارچه فروشان، پنبه فروشان، مسگران، چاقوسازان، آهنگران، سرای خشکبار، سرای گلشن، سرای جهودها، سرای وکیل، سرای نو یا زنجیرلو، سرای حاج احمد، سرای حاج شکر، سرای مجیدیه، سرای امام جمعه، سرای دوگوچی و تیمچه زنجیرلی است.
روشنایی داخل بازار از طریق روزنههای تعبیه شده در پوششهای گنبدی تامین میشود که این شرایط زیبایی بصری بینظیری به فضای داخلی بازار بخشیده و پوشش سقف راستهها با طاقهای جناقی و گنبد چهار طاقی و ساده مزین شده است.
قسمت عمده بازار اردبیل در طول دوران گذشته تخریب شده و ارتباط بعضی از بخشهای آن با مرکز بازار از بین رفته است به طوری که در حال حاضر جدایی بازار طلافروشان از بازار قیصریه فعلی به طور کامل مشهود است و این موضوع به دلیل تخریب در طول سالیان گذشته است.
سنگ نوشتهای بر سر بازارچه شمال شرقی بازار وجود دارد که به دلیل فرسایش سطح سنگ و عدم اشاره دقیق منابع تاریخی زمان ساخت این بازار مشخص نیست و به روایتی پیش از حکومت صفوی احداث شده است.
این مجموعه در سال 64 مرمت شده و با شماره 1690 در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است و حال و هوای عرفانی این بازار توجه هر بینندهای را جذب میکند که به همین دلیل است که تاکنون این بازار جایگاه تاریخی و اقتصادی را به خوبی نگهداشته و سالانه میزبان خیل عظیمی از اردبیلیها و مسافران و گردشگران است که توجه همگان را به دنبال دارد.
بازدید:۱۷۸۸
منبع: تسنیم نیوز