کد خبر: ۲۰۵۷۹
تاریخ انتشار: ۱۵:۳۷ - ۲۰ بهمن ۱۳۹۳ 09 February 2015

چرا آخوندی محبوب‌ترین دولت‌مرد نیست؟


با گذشت یک سال و شش ماه از روی کار آمدن دولت تدبیر و امید، یکی از پایگاه‌های پربازدید خبری، با نظرسنجی از کاربران خود، عملکرد ۱۸ ماهه اعضای کابینه را مورد ارزیابی قرار داده و محمد جواد ظریف را به عنوان محبوب‌ترین و کارآمدترین دولت‌مرد دولت یازدهم معرفی کرده است. در این نظرسنجی، عباس آخوندی، وزیر راه و شهرسازی در میانه لیست محبوب‌ترین‌ها و کارآمدترین‌ها قرار دارد.

دولت یازدهم جمهوری اسلامی ایران که از مردادماه سال گذشته با کسب رای اعتماد از مجلس شورای اسلامی فعالیت خود را آغاز کرده، اینک بعد از گذشت یک سال و شش ماه، کارنامه اعضای آن پیش روی مردم قرار گرفته است. به گزارش خبرنگار «صما»، پایگاه خبری عصر ایران با اعلام فراخوانی از کاربران خود خواسته تا نظر خود را در خصوص محبوب‌ترین و کارآمدترین دولت‌مرد کابینه به این سایت اعلام کنند که نتیجه این نظرسنجی با مشارکت ۴ هزار نفری کاربران در یک جدول سه رتبه‌ای اعلام شده است.

نفر اول در این جدول محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان است که لقب محبوب‌ترین و کارآمدترین دولت‌مرد دولت یازدهم را به خود اختصاص داده است. این در حالی است که با اختلافی نه چندان زیاد سید حسن هاشمی وزیر بهداشت و درمان دومین و بیژن نامدار زنگنه، وزیر نفت، سومین فرد کارآمد از نظر کاربران این سایت شناخته شده است.

گفتنی است میانه جدول محبوب‌ترین و کارآمدترین دولت‌مردان دولت یازدهم به ۱۳ تن از وزرای این دولت اختصاص دارد که  عباس آخوندی وزیر راه و شهرسازی کشور نفر دهم از میانه جدول است.

براساس این نظرسنجی، کاربران این سایت از میان اعضای ۲۹ نفره کابینه دولت حسن روحانی، عباس آخوندی وزیر راه و شهرسازی را در رتبه پانزدهم محبوب‌ترین و کارآمدترین دولت‌مرد قرار داده‌اند.

حال با نگاه اجمالی به این جدول، این پرسش مطرح می‌شود که شاخص سنجش کارآمدترین و محبوب‌ترین از نگاه مردم چیست؟ مردم چه تقاضایی از دولت‌مردان خود دارند تا در صورت برآورده شدن آن لقب محبوب‌ترین و کارآمدترین را به آنها اختصاص دهند؟

پرواضح است که محمد جواد ظریف، با قرار گرفتن در جایگاه وزیر امور خارجه و پیش‌بردن مذاکرات حساس هسته‌ای در جایگاه خاصی قرار گرفته است. او همچنین با ادبیاتی جوان‌پسند توانسته هم در میان ملت و هم در سیاسیون کشورهای خارجی لقب مرد «محبوب کابینه»، «دیپلماتی نرم‌خو» و «دیپلماتی قابل» را برای خود کسب کند. درواقع او با حفظ شان دیپلماتیک خود مردی از جنس مردم است و هموار توانسته نظر مردم و مخصوصا جوانان را به خود جلب کند.

پرسش در ذهن نقش می‌بندد که چرا این دولت‌مرد با سابقه درخشانی که حتی قبل از قبول سکان‌داری وزارت راه و شهرسازی دولت روحانی در عرصه‌ مسکن و شهرسازی داشته در رتبه پانزدهم جای گرفته است؟

عباس آخوندی با فعالیت در دو بخش مسکن و حمل و نقل مسئولیت در دو حوزه وسیع را قبول کرده است که به اجرا رساندن برنامه‌ها در این دو حوزه بسیار زمان‌بر است و شاید این امر یکی از دلایل عدم جلب نظر مردم طی ۱ سال و ۶ ماهه روی کار آمدن دولت باشد.

پرواضح است که با نیم نگاهی به مشکلات وزارت راه و شهرسازی، درمی‌یابیم که مشکلات این حوزه به حدی عمیق است که نمی‌توان انتظار حل آن را در زمان کوتاهی داشت.

در حال حاضر مشکلات عدیده ناشی از طرح مسکن مهر، حجم بالای بدهی این وزارت خانه به جامعه پیمانکاران، به علاوه مشکلات گسترده حوزه حمل نقل باعث شده که وزارت راه و شهرسازی به یکی از وزراتخانه های مسئله‌دار در دولت یازدهم تبدیل شود. از دیگر سو تلفیق دو وزارتخانه خانه مسکن و شهرسازی و راه و ترابری باعث شده به اذعان بسیاری از کارشناسان عباس آخوندی عملا وزیر دو وزارتخانه باشد.  اما بدون شک نمی‌توان انتظار داشت شهروندان نیز با دید کارشناسانه، مسائل وزارتخانه را تجزیه و تحلیل و به آخوندی نمره در خوری بدهند.

البته شخصیت آکادمیک آخوندی از یک طرف و دوری جستن وی از هر گونه رفتارهای پوپولیستی مزید بر علت شده است؛ نمونه بارز این مسئله را می‌توان در اظهارنظر جنجالی اخیر او در خصوص طرح مسکن مهر دید که با صراحت و ادبیات متفاوتی طرح مسکن مهر را زیرسوال برده است.

هر چند شکی نیست طرح مسکن مهر با مشکلات زیرساختی و مکان‌یابی نادرست آن، از سوی بسیاری از محافل کارشناسی مورد انتقاد قرار گرفته اما آن سوی قضیه بسیاری از متقاضیان وجود دارند که تمام امید آنها به این طرح برای خانه‌دار شدن است؛ با این اوصاف شاید اگر فرد دیگری غیر از شخص عباس آخوندی بود تا این حد در خصوص این موضوع بی‌پرده اظهارنظر نمی‌کرد تا ناامیدی و آزرده‌خاطری مخاطبان میلیونی مسکن مهر را در پی نداشته باشد.

هر چند در این بین نباید نقاط ضعف آخوندی را نادیده گرفت؛ مواردی نظیر تعلل و وسواس بیش از حد آخوندی در ارائه برنامه‌های فرادستی مسکن، ضعف در حوزه اجرایی برنامه‌های مسکن، تمرکز ویژه‌ وی بر حوزه راه و غفلت از حوزه مسکن و ... باعث قرار گرفتن او در رده‌های میانی این نظرسنجی شده است.

آنچه مسلم است شاید وزیر راه و شهرسازی و مجموعه همراهان وی در این عرصه می‌بایست با جدیت بیشتر و تقویت پایگاه مردمی خود و نیز در جهت فعالیت های اجرایی در مسیر رفع معضل مسکن اقدام کنند تا در آینده‌ای نه چندان دور لقب یکی از محبوب‌ترین و کارآمدترین دولت‌مردان دولت یازدهم را از جامعه کسب کنند.

بازدید:۱۰۸۱