بهینه سازی مصرف انرژی درگیر بوروکراسی شد
امروزه با توجه منابع محدود انرژی، جلوگیری از اتلاف و مصرف بهینه آن در صنعت ساختمان سازی یک اصل انکار ناپذیر تلقی می شود
سازه نیوز: امروزه با توجه منابع محدود انرژی، جلوگیری از اتلاف و مصرف بهینه آن در صنعت ساختمان سازی یک اصل انکار ناپذیر تلقی می شود که طی چند دهه اخیر نیز مورد توجه خاص کشورهای صنعتی قرار گرفته است. جالب است بدانیم که اهمیت این موضوع از سال های نخست دهه ۱۹۵۰ یعنی زمانی که تقاضا برای عرضه ذخایر نفتی و انرژی ناشی از آن رشد چشمگیری یافت، پدیدار شد.
گفتنی است با توجه به افزایش روز افزون بهای انرژی و آلودگی بیش از حد انرژی های فسیلی که امروزه زنگ خطری برای محیط زیست به شمار می آید، لزوم صرفه جویی در مصرف انرژی و تفکر در بهینه سازی مصرف آن در ساختمان را مهم تر از گذشته جلوه می کند.
طبق آمار موجود امروزه بخش مسکن با مصرف بیش از ۴۹ درصد انرژی بزرگترین مصرف کننده در کشور محسوب می شود و همچنین میانگین مصرف انرژی ساختمان ها در ایران بیش از ۵/۲ برابر متوسط جهانی است. جالب است بدانیم که در فصل تابستان حدود ۲۵ درصد مصرف برق توسط کولرهای آبی و گازی انجام می شود و همچنین منازل مسکونی در کشور حدود ۵ الی ۱۰ درصد انرژی را به اشکال گوناگون هدر می دهند. از این رو انتظار می رود با کاهش مصرف انرژی در بخش ساختمان تاثیر قابل توجهی بر مصرف انرژی کل کشور گذاشته شود. این در حالی است که کاهش مصرف انرژی ساختمان ها از نقطه نظر اقتصادی و زیست محیطی بسیار حائز اهمیت می باشد.
باید توجه داشت که مهم ترین مزیت سیستم های جدید مصرف انرژی قابلیت نصب ساده آنها بر روی شبکه های کامپیوتری و کنترل سیستم بدون نیاز به کابل کشی پر هزینه و استفاده از تجهیزات گران قیمت است. بدین معنا که با در نظر گرفتن میزان مصرف انرژی با توجه به روشنایی روز و دمای بیرون سیستم قادر است یک مدل مصرف ارزان قیمت را همراه با صرفه جویی در انرژی انتخاب و اجرا نماید.
یکی دیگر از راههای صرفه جویی انرژی توجه به نحوه استقرار و فرم ساختمان است. چرا که موارد مذکور در اتلاف انرژی نقش موثری دارند از این رو با بررسی کارشناسی و دقیق آنها می توان اتلاف انرژی را کاهش داد.
با توجه به اوضاع نابسامان اقتصاد ارائه روش های کم هزینه در بهینه سازی مصرف انرژی با استقبال بیشتری مواجه است که تغییر نگرش در شهر سازی و معماری را می توان یکی از کم هزینه ترین و یا حتی بی هزینه ترین اشکال صرفه جویی در مصرف انرژی دانست. به عبارت دیگر روش های شهر سازی و معماری کاهش دهنده مصرف انرژی، روش های پایداری بوده و از نظر اقتصادی و زیست محیطی نیز مناسب تر از دیگر روش ها به حساب می آید.
یکی از معضلات بهینه سازی مصرف انرژی در ساختمان، عدم وجود ضابطه خاص برای تدوین ضوابط برنامه ریزی و طراحی شهری متناسب با اقلیم است. چرا که وجود این اصل می تواند زمینه ساز صرفه جویی انرژی از طریق برنامه ریزی و طراحی شهری صحیح و متناسب با اقلیم شود.
جالب است بدانیم پس از گذشت ۱۳سال از تهیه و تدوین مبحث ۱۹ مقررات ملی ساختمان که بر بهینه سازی مصرف انرژی در ساختمان تاکید دارد تا به امروز زمینه اجرای این مهم محقق نشده است. هر چند در این خصوص همایش ها و کنفرانس های متعددی برگزار شده اما در عمل متاسفانه نتوانسته ایم به نقطه ایده آل دست یابیم.
بازدید:۱۲۵۲