کد خبر: ۲۷۷۹۷
تاریخ انتشار: ۱۳:۲۵ - ۲۹ خرداد ۱۳۹۵ 18 June 2016
سازه نیوز بررسی می کند:

نبود تکنولوژی و مدیریت عامل اصلی حادثه شهران/ پایان عمر خطوط گاز شهری

روز گذشته خط لوله انتقال گاز شمال غرب تهران در منطقه شهران منفجر شد که همزمان با انتشار این خبرگمانه‌زني‌ها درباره دلیل وقوع این حادثه آغاز شد و برخي به اشتباه مترو را در وقوع اين حادثه مقصر اعلام كردند. اين در حالي است كه تونل مترو دست‌كم 25 متر پايين‌تر از جايي كه اين انفجار رخ داده، قرار دارد



سازه نیوز-الهام صمدزاده:روز گذشته خط لوله انتقال گاز شمال غرب تهران در منطقه شهران منفجر شد که همزمان با انتشار این خبرگمانه‌زني‌ها درباره دلیل وقوع این حادثه آغاز شد و برخي به اشتباه مترو را در وقوع اين حادثه مقصر اعلام كردند. اين در حالي است كه تونل مترو دست‌كم 25 متر پايين‌تر از جايي كه اين انفجار رخ داده، قرار دارد.
گفتنی است متأسفانه اداره گاز در زمان وقوع اين حادثه كوتاهي كرده است و 45 دقيقه پس از شكستگي لوله دست به كار شده در حالي كه انتظار می رفت اداره گاز زودتر وارد عمل شود و با بستن گاز اين منطقه مانع بروز حوادث بعدی مي‌شد اما متأسفانه اين اتفاق نیفتاد و شاهد سرایت آتش بوديم. حال تصور كنيد زلزله‌اي در تهران  رخ دهد و این سهل انگاری  اداره گاز چه تبعات گسترده ای را به جای خواهد گذاشت. 
از طرف دیگر باید خاطر نشان نمود که وجود لوله ها و انشعابات گاز و برق و آب، آن‌هم درعمق يك متري زمين كه ممكن است خطرات زيادي را به همراه داشته باشد از این رو ضرورت وجود كانال تاسيسات شهري امروزه بیش از هر زمان دیگر احساس می شود. 

بیگانگی با تکنولوژی روز دنیا زمینه  سازحادثه شهران 
 
عضو شورای مرکزی نظام مهندسی ساختمان در خصوص علت حادثه دیروز شهران گفت:  دو علت را می توان برای حادثه دیروز در نظر گرفت. در مرحله اول پوسیدگی و نشت و متراکم شدن گاز و در مرحله بعدی تخریب و آسیب حین کار به لوله های گاز از مهم ترین دلایل بروز حادثه دیروز شمال غرب تهران است.
اصغر شیرازپور با اعلام این مطلب اذعان داشت: با توجه به اینکه شهر تهران در کمربندی زلزله قرار دارد احتمال وقوع حوادثی از این دست را باید به هنگام وقوع زلزله نیز بدهیم که در آن زمان، به طور قطع آسیب های مالی و جانی بیشتری را به شهروندان وارد می نماید.

وی استفاده از تکنولوژی های روز دنیا را برای جلوگیری  از این گونه حوادث را الزامی دانست و اظهار داشت: با توجه به قدیمی بودن خطوط لوله گاز شهری و از رده خارج شدن آن امروزه این نیاز احساس می شود که بازنگری به خطوط گاز شهری باید در اولویت کار مسوولان ذی ربط قرار بگیرد.

شیرازپور در ادامه تصریح کرد: متاسفانه مسوولان ذی ربط در مهار حادثه دیروز موفق عمل نکردند. 
که طبق اخبار منتشر شده مهار آتش به سختی انجام شده است و زمان زیادی را نیز صرف مهار آن نموده اند. این در حالی است که طبق مولفه های جهانی حداکثر زمان مهار این گونه آتش سوزی بسیار پایین تر از زمان صرف شده دیروز است.

عضو شورای مرکزی در پایان خاطر نشان کرد: انتظار می رود مسوولان امر با تکنولوژی های روز دنیا غریبه نباشند و از آنها برای جلوگیری از حوادث این چنینی مدد بجویند.  

نبود مدیریت بحران عامل اصلی حادثه 


کارشناس بررسی حوادث و آتش سوزی در خصوص علت حادثه دیروز شمال غرب تهران گفت:   خطوط لوله های گاز شهری  مهم ترین کانون خطر برای شهر زلزله خیز تهران محسوب می شود.

داود براتی در ادامه با اعلام این مطلب اذعان داشت: امروزه شاهد گسترش چشمگیر خطوط گاز شهری در تهران هستیم که متاسفانه ایمنی در این خصوص به طور کامل رعایت نمی شود که این امر در دراز مدت می تواند خطرات و آسیب های مهیب دیگری را برای شهر و شهروندان رقم بزند.
وی افزود: امروزه حوادث گاز شهری در صدر بحران های شهری محسوب می شود. که علت این امر را شاید بتوان در ضعف های موجود مدیریت بحران در سطح کلان  کشوری یافت.

براتی تصریح کرد: خوشبختانه حادثه شهران در مکان  و زمان کم تردد رخ داد که شاهد کمترین تلفات جانی بودیم. اما باید به صراحت اعلام کرد که این اتفاق می تواند در خطوط دیگر توزیع گاز شهری رخ دهد و چه بسا تلفات مالی و جانی گسترده تری را نیز در پی داشته باشد.
این کارشناس بررسی حوادث و آتش سوزی با اشاره به اینکه عدم وجود سیستم مدیریت راهبردی مناسب در این گونه حوادث بسیار حساس است، ادامه داد: این اتفاق می توانست در هنگام زلزله رخ دهد که به طور قطع دامنه آسیب های آن به مراتب گسترده تر تصور می شود.
براتی در خصوص علل وقوع حادثه شهران گفت: به طور قطع کارشناسان ذی صلاح در فرصت مقتضی نظرات کارشناسی شده خود را اعلام خواهند کرد. اما آنچه مسلم است می توان حادثه دیروز را از سه منظر نرم افزاری، سخت افزاری و عدم وجود مدیریت بحران مناسب بررسی نمود.
وی در ادامه گفت : امروزه نیاز به بازنگری و ارتقای ایمنی در خطوط لوله های گاز شهری بیش از هر زمان دیگر حس می شود.

براتی با اشاره به   اینکه مدیریت عالی بحران می تواند مانع بروز چنین اتفاقاتی بشود، بیان کرد: مدیریت بحران نقش کلیدی را در پیش بینی این گونه حوادث دارد و می تواند جلوی این اتفاقات ناخوشایند را تا حد زیادی بگیرد.
وی گفت: تجربه نشان داده است در سطح جهانی حوادث گاز شهری می تواند بحران جدی را به هنگام برای یک شهر رقم بزند. چرا که امروزه حوادث سوختگی ناشی از نشت گاز بیشتر از حوادث زلزله است.
براتی با تاکید بر این موضوع که امروزه خطوط متروی کشور و فاضلاب در  حال توسعه است، اذعان داشت: شرایط زیرزمین امروزه به گونه ای است که بروز چنین حوادثی دور از انتظار نیست.


بازدید:۱۱۳۶