کد خبر: ۳۲۹۳۵
تاریخ انتشار: ۰۸:۴۱ - ۰۷ بهمن ۱۳۹۵ 26 January 2017

حال شهرسازی ما خوب نیست

مدیر کل دفتر مدیریت فنی استانداری مرکزی گفت: در معماری و شهرسازی امروز ما خلاء‌های بسیاری وجود دارد که بارزترین آن نبود توجه به پذیرش معماری و شهرسازی توسط انسان‌هاست و در کل انسان در تعریف معماری و شهرسازی امروز کشور نادیده گرفته شده است.
حمیدرضا نوازنی در کنگره تاریخ معماری و شهرسازی استان مرکزی که به همت اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در دانشگاه اراک برگزار شد، با اذعان به این نکته که حال شهرسازی ما خوب نیست، گفت: نارضایتی امروز شهروندان از وضعیت معماری و شهرسازی گواه این ادعاست که شهرسازی ما روند مناسبی نداشته و رضایت شهروندان حاصل نشده است.

وی با بیان اینکه شهرسازی امروز حاصل تفکر شهرسازی مدرن است، افزود: تجربیات و تاریخ شهرسازی ما در این فرایند نادیده گرفته شده است و حاصل این موضوع مناسب نبودن شهر برای زندگی است.

مدیر کل دفتر مدیریت فنی استانداری مرکزی با نگاهی به معماری و شهرسازی گذشته کشور عنوان کرد: کماکان نمایی از شهرسازی و معماری گذشته برجاست و حضور در این مکان‌ها حس آرامش و رضایت را منتقل می‌کند. این موضوع نشان می‌دهد این نوع معماری در تقابل با تفکر و روح انسان است و رضایت زندگی در این اماکن را فراهم می‌کند.

نوازنی با بیان اینکه معماری امروز قدرت برقراری ارتباط با شهروندان را ندارد، با اشاره به مصداقی عینی عنوان کرد: نشانه بارز این ناتوانی در ارتباط را می‌توان در پناه بردن شهروندان به طبیعت و پارک‌ها به محض گرم شدن هوا عنوان کرد. میل بیش از حد شهروندان به حضور در پارک‌ها و طبیعت و به نوعی فرار کردن از محیط منازل نشان می‌دهد که معماری امروز برای شهروندان قابل تحمل نیست.

وی با تایکد بر اینکه معماری باید با روح و تفکر انسان ارتباط برقرار کند، افزود: معماری گذشته ایران به این موضوع توجه ویژه داشت، اما در گذر زمان و در برهه‌ای از تاریخ معماری این موضوع فراموش شد و در واقع از انسان در معماری غافل شدیم، در صورتی که مسائل انسان‌شناسی و خداشناسی در معماری باید مورد توجه واقع شود.

مدیر کل دفتر مدیریت فنی استانداری مرکزی با بیان اینکه به همان اندازه که از این اصول فاصله گرفتیم به علوم دقیقه پناه بردیم تصریح کرد: حاصل تمامی این فرایندها شکل‌گیری کالبد بدون روح معماری امروز است.

نوازنی عنوان کرد: در برنامه‌ریزی شهری و تهیه طرح‌ها نیز این موضوع مسکوت مانده است و در این خصوص طرح‌ها و برنامه‌های صد سال گذشته کشورهای پیشرفته که امروز کنار گذاشته شده در کشور ما مورد استفاده قرار می‌گیرد.

وی با تاکید بر اهمیت نقش مطالعه در بخش‌های مختلف برای برنامه‌ریزی شهرسازی و معماری ادامه داد: مدعی هستیم که در راستای تهیه طرح‌ها مطالعاتی انجام می‌شود، اما به واقع مطالعه دقیقی در بخش‌های اقلیمی، اقتصادی و اجتماعی که لازمه معماری و شهرسازی مناسب است، انجام نمی‌شود.

مدیر کل دفتر مدیریت فنی استانداری مرکزی با تاکید بر این نکته که طرح‌های تهیه شده جوابگوی توسعه مطلوب شهری نیست، عنوان کرد: در صورتی که مطالعه در این رابطه بر اساس روحیات و تفکر انسان‌ها انجام نشود رضایت شهروندان از طرح‌ها حاصل نمی‌شود و این جریانی است که امروز شاهد آن هستیم.

نوازنی افزود: بر این اساس طرح جامع و در ادامه آن طرح تفضیلی و... تنها کالبدی را به وجود می‌آورند که نمی‌تواند نیاز شهروندان را تامین کند.

وی بیان کرد: از طرفی این طرح‌ها بدون در نظر گرفتن منابع مالی تهیه می‌شود و در اختیار شهرداری‌ها قرار می‌گیرد. شهرداری که قدرت تامین هزینه اجرای طرح‌ها را ندارد از راه‌های مختلف از جمله تغییر کاربری ها در کمیسیون ماده پنج کسب درآمد می‌کند و بعد گفته می‌شود شهرداری‌ها شهر فروشی می‌کنند.

نوازنی تاکید کرد: باید بازنگری در طرح‌ها و معماری امروز داشته باشیم و تمام جوانب و نیازها در تهیه برنامه‌ای مشخص در نظر گرفته شود، در غیر این صورت رضایت مردم نه تنها در شهر بلکه در روستاها نیز محقق نمی‌شود.

بازدید:۴۹۸
منبع: ایسنا