کد خبر: ۳۳۰۶۴
تاریخ انتشار: ۱۱:۲۸ - ۱۲ بهمن ۱۳۹۵ 31 January 2017

حجم کار موجود، یک بیستم ظرفیت اشتغال

كمبود عرضه كار و نبود اشتغال برای حدود ۴۰۰ هزار مهندس عضو سازمان های نظام مهندسی، از تبعات منفی رکود مسکن و ساخت‌وساز است که موجب شده تا مهندسی به شغل دوم و حتی سوم مهندسان تبدیل شود. امروز در حالی معضل اشتغال مهندسان به صورت یک دغدغه جدی برای مسئولان نظام مهندسی درآمده که سالانه گروه عظیمی از مهندسان نیز به این جمعیت کثیر اضافه می شوند و با عضویت در این سازمان و گرفتن پروانه اشتغال، انتظار و درخواست اشتغال دارند.
اما در شرایطی که بازار ساخت و ساز مسکن ماه هاست حال و روز خوبی ندارد، پرسش این است که چه ظرفیت هایی را می توان برای اشتغال زایی مهندسان تعریف و آنها را اجرایی کرد؟
ایجاد اشتغال با اجرای مباحث 21،22 و 23 مقررات ملی

در همین رابطه رئیس سازمان نظام مهندسی ساختمان استان فارس درخصوص ظرفیت های ایجاد اشتغال برای مهندسان در شرایط رکود مسکن گفت: علاوه بر ارائه خدمات مهندسی، می توان از ظرفیت مهندسان در زمینه تعمیر و نگهداری از ساختمان ها استفاده کرد.

غلامرضا نامورچی  با انتقاد از اینکه در حال حاضر مباحث 21،22 و23 مقررات ملی ساختمان کمتر از 10 درصد در ساختمان ها اجرایی می شود افزود: اگر قرار باشد که این مباحث اجرایی شوند، قطعا فضای اشتغال را برای مهندسان ایجاد خواهد کرد.

وی با بیان اینکه بهینه سازی مصرف سوخت و ایمنی در کارگاه های ساختمانی از جمله مباحث مهمی است که می تواند فرصت اشتغال را برای مهندسان فراهم کند عنوان کرد: مخصوصا پس از وقوع حادثه تلخ ساختمان پلاسکو، به نظر می رسد که مباحث تعمیر و نگهداری موضوع فوق العاده مهمی است.

این مسئول اضافه کرد: به طور قطع در ساختمان هایی که به بهره برداری می رسند، مباحث نگه داری و تعمیر باید تحت کنترل اکیپی از مهندسان پیگیری و کنترل شود تا دیگر دچار آسیب های دوره بهره برداری نشویم. لذا می توان در حوزه تعمیر و نیز مقابله با آتش سوزی، که مقررات ملی ساختمان زمینه لازم را برای رعایت آنها ایجاد کرده است، راه را برای ورود مهندسان باز و برای آنها ایجاد اشتغال کرد.

سیاست کلان مملکت درجهت اشتغال مهندسان قرار گیرد

علاوه بر این رئیس سازمان نظام مهندسی ساختمان استان آذربایجان غربی نیز در این رابطه گفت: با توجه به بحث عرضه و تقاضا و موج فارغ التحصیلان رشته های مهندسی که از دانشگاه ها خارج می شوند، حل معضل اشتغال مهندسان به تنهایی از عهده سازمان نظام مهندسی برنمی آید و این یک مشکل کلان ملی است.

جعفر هاشم زاده  با بیان این مطلب که سیاست کلان مملکت باید درجهت حل مشکل اشتغال مهندسان قرار گیرد اظهار داشت: در جلسات شورای مرکزی با حضور وزیر راه و شهرسازی هم این موضوع مطرح شده و مکاتباتی هم از طریق شورای مرکزی در رابطه با نیازسنجی و ایجاد محدودیت برای تعداد فارغ التحصیلان دانشگاه ها با توجه به نیاز کنونی انجام شده تا حداقل این رشد شمار مهندسان تاحدی متوقف شود.

وی افزود: با این حال برخی اقدامات موضعی و راهکارهایی برای اشتغال زایی مهندسان در برخی استانها انجام شده که بسیار هم موفق بوده اند و می توان از این استان ها الگوبرداری کرد.

سهمیه بندی، اشتغال کافی ایجاد نمی کند

هاشم زاده با بیان اینکه صنعت ساختمان صنعت بسیار گسترده ای است که در آن می توان از ظرفیت مهندسان استفاده کرد گفت: برای مثال در حوزه تولید مصالح ساختمانی خام نظیر شن و ماسه و بتن می توان این الزام را ایجاد کرد که مهندسان متخصص در این بخش ها حضور یابند و استفاده از مهندسان در جریان تولید این مصالح الزامی شود.

وی افزود: همچنین می توان در رشته تاسیسات برقی، تاسیسات مکانیکی، کنترل آسانسورها نیز از مهندسان بهره جست و درهر استانی به فراخور شرایط اشتغال زایی انجام داد. اما در حال حاضر به لحاظ طیف گسترده مهندسان، نسبت ظرفیت اشتغال مهندسان به کار موجود در بازار، یک به بیست یا معادل یک بیستم است و این نسبت روزبه روز بیشتر می شود.

رییس نظام مهندسی آذربایجان غربی ادامه داد: نمی توان امیدوار بود که با حالت سهمیه بندی، اشتغال کافی برای مهندسان ایجاد شود، چون در هر حال نیاز شهرهای کشور به ساختمان سازی هم روبه کاهش می رود.

دولت زمینه صادرات خدمات فنی و مهندسی را فراهم کند

هاشم زاده در ادامه بهسازی و نوسازی بافت های فرسوده را زمینه مناسبی برای اشتغال مهندسان در مقطع کنونی برشمرد و درباره استفاده از ظرفیت مهندسان در بحث صادرات خدمات فنی و مهندسی توضیح داد: صادرات خدمات فنی و مهندسی بسیتر بسیار مناسبی برای اشتغال مهندسان است، منتهی فعالیت در این حوزه در قالب شرکت های حقوقی و مشاوره ای و پیمانکاری امکانپذیر است.

وی ادامه داد: درواقع کارکردن در کشورهای خارجی به صورت حقیقی به هیچ وجه امکان پذیر نیست و مهندسان باید از طریق شرکت های حقوقی بتوانند در این بخش فعالیت کنند.

این مسئول خاطر نشان ساخت: از طرفی به لحاظ اینکه تاکنون اقدامات انجام گرفته در کشورهای همسایه در بخش بازسازی کافی نبوده، لذا فرصت مناسبی جهت فعالیت مهندسان ایرانی در این حوزه فراهم است و دولت و وزارت امور خارجه باید زمینه مساعد را برای این منظور فراهم کنند.

ظرفیت اشتغال مهندسان اشباع شده است

همچنین رئیس سابق سازمان نظام مهندسی ساختمان استان اصفهان اجرایی کردن مبحث 22 مقررات ملی ساختمان را یکی از بسترهای مناسب جهت ایجاد اشتغال برای مهندسان برشمرد و گفت: اجرای مبحث 22 مقررات ملی تحت عنوان بازرسی و نگه داری از ساختمان ها در عین اینکه به نفع مردم است، از طریق اشتغال زایی برای مهندسان منفعت آنها را نیز به دنبال دارد.

علی زهتاب با بیان اینکه طبق مبحث 22 بازرسی و بازدید دوره ای از تمام ساختمان ها الزامی است افزود: بهتر این است که با اجرای این مبحث بتوانیم شرایط ساختمان ها را بررسی و آنها را به روزرسانی کنیم و اگر تغییرات اساسی و یا تغییرات کاربری در ساختمان ها بعد از صدور پایان کار داده شده باشد، تمام این مسائل باید روشن شود.

وی همچنین با تاکید بر اینکه باید برای کنترل تعداد ورودی های رشته های مهندسی با دانشگاه ها تعامل برقرار شود گفت: در حال حاضر طبق قانون نظام مهندسی، هر فردی که مدرک تحصیلی خود را از دانشگاه بگیرد و شرایط آیین نامه را اجرا کند و پروانه اشتغال دریافت کند، می تواند عضو سازمان نظام مهندسی شود.

زهتاب اضافه کرد: اما این در حالی است که اصلا به ظرفیت بازار و ظرفیت ساخت و سازها توجهی نشده است و باید آمار ورود دانشجویان به دانشگاه ها کنترل شود. چون امروز یکی از معضلا ت بزرگ ما بحث تعداد اعضایی است که به عضویت سازمان درآمده اند و درخواست اشتغال دارند، درحالی که ظرفیت اشباع شده و بستر اشتغال برای آنها فراهم نیست.

مجری ذی صلاح اجرا نشد، چون واسطه گری مطرح شد

وی بررسی این موارد را گام موثری در جهت تامین ایمنی ساختمان و اشتغال زایی مهندسان دانست و تصریح کرد: نکته بعدی اجرایی کردن بحث سازندگان مسکن و ساختمان و یا مجریان ذی صلاح است که هرچند تعریف شده، اما در بسیاری از استان ها و استان اصفهان نیز اجرایی نشد، به دلیل اینکه بحث مجریان صوری یا واسطه گری در اجرا را مطرح کردند.

زهتاب ادامه داد: اما بحثی که اخیرا تحت عنوان مجریان ساخت یا پیمانکاران کل در وزارتخانه راه و شهرسازی مطرح شده است، اگر به طور واقعی و به درستی اجرا شود، بستر مناسبی را ایجاد می کند که مهندسان بتوانند وارد بازار کار شوند.

رئیس سابق نظام مهندسی اصفهان در عین حال با تاکید بر لزوم ایجاد جبهه های کاری جدید برای مهندسان گفت: برای مثال در رشته معماری موضوعی تحت عنوان طراحی نما یا طراحی داخلی در صلاحیت های خود تعریف نکرده ایم، در صورتی که در استانی مثل اصفهان بازار بسیار خوبی برای این منظور وجود دارد و درمقایسه با مهندسی که کل سازه را محاسبه یا طراحی کرده است، فرصت شغلی بیشتری برای این مهندسان فراهم است.

وی خاطرنشان کرد: بر همین اساس طراحی داخلی و نما، بررسی استحکام ساختمان ها، ساخت و ساز در شهرک های صنعتی، بررسی صلاحیت گودبرداری و صلاحیت ایمن سازی گود، همه جزو مواردی است که می توان به عنوان جبهه های کاری جدید برای مهندسان متخصص در رشته های مربوطه تعریف و ایجاد اشتغال کرد.

بازدید:۸۲۰
منبع: صما