استانداردهای ایمنی باید اجباری و به فرهنگ تبدیل شود
ایمنی ساختمانها به عنوان یک موضوع بسیار مهم در دوره ساخت با حفظ جان عوامل دخیل در اجرای پروژه و در دوره بهره برداری با جان و مال ساکنان مرتبط است.

در این گزارش تعدادی از مدیران کل راه و شهرسازی استانها وضعیت ایمنی ساخت وسازها و میزان توجه به الزامات زیست محیطی در استان های متبوع خود را تشریح کرده اند.
ناامنی کارگاههای ساختمانی، عمدهترین ضعف در ایمنسازی
در همین راستا مدیرکل راه و شهرسازی استان بوشهر درخصوص تدابیر لازم برای ارتقای ایمنی در ساخت و سازها گفت: در این حوزه یکسری استانداردها باید اجباری شود. به طوری که در مرحله صدور پروانه های ساختمانی، رعایت یکسری ضوابط و مقررات الزامی شود تا درنهایت با اعمال نظارت سخت و جدی بر این موضوع، به فرهنگ تبدیل شود.
به گزارش «صما» فرزاد رستمی درخصوص وضعیت ایمنی در ساخت و سازهای استان بوشهر بیان کرد: به جز خود شهرداری که دستورنقشه صادر می کند و نظارت ناظران سازمان نظام مهندسی، یک گروه نظارت عالیه از راه و شهرسازی در رشته های گوناگون شامل تاسیسات برقی، مکانیکی و سازه بر ساخت و سازها نظارت می کنند.
این مسئول افزود: این ناظران معمولا گزارشاتی را تهیه میکنند و اگر احیانا تخلفاتی هم در این خصوص صورت بگیرد، معمولا گزارش این تخلفات ارائه می شود.
وی با بیان اینکه درمجموع نمی توان گفت که ایمنی به طور 100درصد در ساخت و سازها رعایت می شود و هنوز تا نقطه مطلوب فاصله داریم عنوان کرد: ولی این مهم به نسبت سال های گذشته بسیار بهتر شده و درباره مباحثی نظیر HSE، ایمن سازی ساختمان ها، ارتقای مهارت فنی کارگران، جلسات آموزشی توسط سازمان نظام مهندسی برگزار و اقدامات زیادی در این راستا انجام شده است.
رستمی در عین حال درخصوص ضعف های موجود در زمینه ایمن سازی ساختمان ها گفت: بحث ایمن سازی کارگاه ها ضعفی است که متاسفانه در حد انتظار ما رعایت نمی شود و ایمن سازی کارگاه ها و استفاده از کارگران ماهر عمده ترین ضعفی است که ما در بوشهر با آن مواجه هستیم.
وی در این راستا تشریح کرد: برای نمونه در کارگاه های ساختمانی اسکلت های فلزی مهار است و نیروهای جوشکار هم از لوازم و کلاه ایمنی در جریان کار به بهانه گرمای هوای استان استفاده نمی کنند و الزامات ایمنی به درستی رعایت نمی شود.
رستمی درباره راهکارهای پیشنهادی برای حل این مسائل گفت: در این رابطه بیشتر بحث فرهنگ سازی مطرح است و باید روی این موضوع بیشتر کار شود. لذا صدا و سیما می تواند در این بخش اطلاعرسانی کند و حوادث تلخی که پیش از این در اثر عدم رعایت اصول ایمنی رخ داده است، به مردم نمایش داده شود تا برای برخی از افراد درس عبرت شود.
این مسئول همچنین با اشاره به لزوم برگزاری کلاس های آموزشی در این بخش اظهار کرد: پخش و نمایش فیلم های مرتبط با حوادث ناشی از رعایت نکردن ایمنی در سمینارها و کنفرانسهای مربوطه نیز میتواند مایه عبرت عموم باشد و تاثیرات مثبتی به جای بگذارد.
رستمی همچنین در ادامه سخنان خود با اشاره به لزوم رعایت الزامات زیست محیطی در ساخت و سازها گفت: بسته به شرایط هر منطقه، بحث بومی سازی و استفاده از مصالح ساختمانی متناسب با آن منطقه از اهمیت زیادی برخوردار است و توجه به بومی سازی می تواند به عنوان یکی از الزامات زیست محیطی در این بخش بسیار اثرگذار باشد.
مدیرکل راه و شهرسازی استان بوشهر ادامه داد: برای نمونه در شهری مثل بوشهر که با مشکل گرمای زیاد هوا مواجهیم، توجه به بومی سازی و عایق بندی ساختمان ها می تواند بسیار کمک کننده باشد.
ارتقای ایمنی با آموزش نیروهای ساختمانی
همچنین مدیر کل راه و شهرسازی استان چهارمحال و بختیاری درخصوص وضعیت ایمنی در ساخت و سازهای این استان گفت: در استان چهارمحال و بختیاری قشر فعال در صنعت ساختمان اکثرا جزو نیروهای دوره دیده هستند و در شرکت های حوزه خلیج فارس با مهندسان آمریکایی و مصری در کشورهایی نظیر کویت و امارات همکاری کرده و صاحب تجربه و تخصص هستند.
قاسم قاسمی در ادامه افزود: در استان نیز از طریق هماهنگی هایی که با سازمان فنی و حرفه ای ایجاد کرده ایم، این نیروها آموزش های لازم را در یکسری کلاس های آموزشی فراگرفته و دوره های لازم را سپری کرده اند. بر این اساس وضعیت ایمنی در ساخت و سازهای استان بسیار مطلوب و عالی است.
وی درخصوص ضعف های موجود در بخش ایمنی ساخت و سازها تصریح کرد: در بخش اعمال کنترل و نظارت ها، دچار یک سری مشکلاتی با سازمان نظام مهندسی استان هستیم. یعنی در اجرای پروژه های استان علیرغم اینکه مهندسان ناظر و یا مجریان ذی صلاح متعهد می شدند، اما به صورت واقعی بر سر ساختمان ها حضور پیدا نمی کردند و به صورت صوری نقشه ها را مهر می زدند.
قاسمی با اشاره به وجود چنین مشکلاتی با سازمان نظام مهندسی استان، ابراز امیدواری کرد: با هماهنگی های انجام شده و برگزاری جلسات مکرر، این مسائل حل شود.
وی همچنین درباره راهکارهای پیشنهادی برای ارتقای ایمنی در ساخت و سازها عنوان کرد: باید بحث آموزش را به صورت جدی تر مورد توجه قرار دهیم و روی آموزش کارگران ساختمانی و سایر نیروهای فعال در مشاغل ساختمانی بهتر عمل کنیم تا نقاط ضعف موجود در این بخش هم مرتفع شود.
این مسئول در عین حال در خصوص اهمیت الزامات زیست محیطی و چگونگی اجرای آن در ساخت و سازها گفت: الزامات زیست محیطی مبحثی است که تقریبا مغفول مانده و باید مباحث تئوری آن به صورت کامل در هر استانی تبیین شود و در هر استانی با توجه به وضعیت خاص و جغرافیایی استان، مباحث زیست محیطی تهیه و با تعامل بخش های ذیربط اجرایی شود.
الزامات زیست محیطی در ساختمان ها رعایت نمی شود
همچنین مدیر کل مسکن و شهرسازی استان سمنان نیز با بیان اینکه وضعیت ایمنی در ساخت و سازهای این استان نه به صورت کامل بلکه به صورت نسبی در حد مطلوبی ارزیابی می شود گفت: با توجه به سختگیری های انجام شده در راستای اجرای ماده 35، وضعیت ایمنی ساختمان ها بهبود یافته است.
اسماعیل صادقی ادامه داد: به طوری که مهندسان به خصوص در مسائل مربوط به تاسیسات قبل از صدور پایان کار، درباره مسائل ایمنی سختگیری و کارفرما را موظف به رعایت مسائل ایمنی و سپس به آنها پایان کار ارائه می کنند.
وی با بیان اینکه در استان سمنان تعداد طبقات ساختمان ها زیاد نیست و اکثرا در حدود 4 یا 5 طبقه ساخته می شوند ادامه داد: البته تعدادی ساختمان 7 طبقه به بالا نیز در این استان ساخته شده است، اما به هر حال با توجه به اینکه سازمان نظام مهندسی با برگزاری دوره های آموزشی و نیز از طریق برخورد با مهندسان، همه آنها را موظف کرده تا کارفرمایان را مکلف به رعایت تمامی مسائل و الزامات ایمنی مطابق با ضوابط مقررات ملی ساختمان کنند، لذا مسائل ایمنی در این ساختمان ها رعایت شده است.
صادقی همچنین تاکید کرد: این رویه باعث شده تا به ویژه در ساختمان های نوساز تمامی مسائل ایمنی طبق قوانین و ضوابط مقررات ملی ساختمان رعایت شود و درخصوص ساختمان هایی هم که در سال های گذشته و با رعایت ناکافی اصول و الزامات ایمنی احداث شده است، در حال رایزنی هستیم تا بتوانیم از طریق شهرداری ها و سازمان های نظام مهندسی، ساختمان های مهم چند طبقه (نه مسکونی در حد یک یا دوطبقه) را که این الزامات کمتر در آنها رعایت شده؛ موظف کنیم تا مسائل ایمنی در این ساختمان ها هم رعایت شود.
این مسئول در عین حال با انتقاد از اینکه الزامات زیست محیطی متاسفانه هنوز در ساختمان ها رعایت نمی شود افزود: ما در حال پیگیری این موضوع هستیم اما تاکنون مسائل زیست محیطی در ساخت و سازها رعایت نشده است.
گفتنی است؛ با توجه به استقبال گسترده از طرح انتخاب چهره سال در سه سال گذشته، دبیرخانه جشنواره چهره سال صنعت ساختمان (چهره عمرانی) با حمایت رسانه های عمومی و تخصصی برای چهارمین دوره پیاپی، انتخاب چهره سال 95 را با رأی گیری از کاربران خود برگزار خواهد کرد.
بازدید:۹۱۹
منبع: صما


