58 درصد مساحت تالاب های ایران از بین رفته است
هیچ دولتی به اندازه دولت یازدهم نسبت به محیط زیست اهتمام نداشته است؛
رییس فراکسیون محیط زیست مجلس شورای اسلامی گفت: 58 درصد مساحت تالاب های ایران از بین رفته است
محمد رضا تابش در همایش روز جهانی تالاب ها که در اهواز برگزار شد، اظهار کرد: هیچ دولتی به اندازه دولت یازدهم نسبت به محیط زیست اهتمام نداشته است؛ اکنون چهار لایحه هوای پاک در خوزستان، مدیریت تالاب ها و حمایت از محیط انان و لایحه خاک در مجلس در دست بررسی است.
وی تصریح کرد: تالاب ها از زیستگاه های مهم و حساس برای انسان، پرندگان و حیات وحش محسوب می شوند. 42 نوع تالاب در سطح جهان وجود دارد که ایران دارای 41 نوع از آن است. ایران دارای 270 تالاب است که تنها 24 تالاب آن در کنوانسیون بین المللی رامسر ثبت شده است.
رییس فراکسیون محیط زیست مجلس شورای اسلامی عنوان کرد: از سه میلیون هکتار مساحت کل تالاب های کشور، متاسفانه 58 درصد آن از بین رفته و منشاء انتشار ریزگردها شده است که عاملی خطرزا برای زیستگاه های انسانی و حیوانی محسوب می شود. حفاری های نفتی، پروژه های اکتشافی نفت به ویژه در تالاب هورالعظیم و استخراج نفت در دشت آزادگان، مجاورت فولاد خوزستان با تالاب شاگان و همچنین مجاورت کشت و صنعت نیشکر در بالادست تالاب و ورود آلاینده های شیمیایی و کشاورزی از شهرها و صنایع به تالاب های خوزستان آسیب رسانده است.
تابش ادامه داد: برداشت غیرمجاز علوفه مازاد بر ظرفیت و توان تالاب، پدیده تغییر اقلیم و تشدید خشکسالی و توسعه سدسازی بدون رعایت الزامات محیط زیستی و عدم رعایت حق آبه تالاب و انتقال آب بین حوضه ای نیز موجب از بین رفتن تالاب ها شده است. انتقال آب در سه مرحله برداشت، انتقال و مصرف آب زیست بومها را تحت تاثیر قرار می دهد.
وی با بیان اینکه اکنون پدیده ریزگردها 23 استان کشور را تحت تاثیر قرار داده است، گفت: به خطر افتادن زیستگاه جانوری، مهاجرت های بی رویه، به مخاطره افتادن حیات جوامع بومی اطراف تالاب، تخریب سرزمینی و فرسایش بی رویه خاک، به خطر افتادن نظام تولید در کشاورزی برخی از آثار پدیده ریزگردها است.
رییس فراکسیون محیط زیست مجلس شورای اسلامی با تاکید بر لزوم تغییر رویکرد مدیریت تالاب ها از حالت سنتی به حالت کلان و ملی اظهار کرد: باید پیاده سازی رویکرد مدیریت زیست بومی که دارای ابعاد و ماهیت یک پارچه و فرابخشی است، دنبال شود. این موضوع در بند الف ماده 67 قانون برنامه چهارم توسعه نیز لحاظ شده بود که متاسفانه به خوبی اجرا نشد. تامین حق آبه تالاب ها توسط وزارت نیرو و بر اساس اعلام سازمان حفاظت محیط زیست نیز باید پیگیری شود.
تابش عنوان کرد: باید پشتوانه قانونی کامل برای تحقیق و برنامه ریزی جهت تامین حق آبه تالاب ها مورد توجه قرار بگیرد و از هر گونه تغییر کاربری جلوگیری شود.
وی با تاکید بر لزوم پایش و کنترل لحظه به لحظه مدیریت تالاب ها افزود: باید از حفر چاه ها و بهره برداری های غیرقانونی از حریم تالاب ها جلوگیری شود. در قانون برنامه امسال در زمینه تالاب ها، نظارت بر ارزیابی راهبردی زیست محیطی در سیاست ها و برنامه های توسعه ای لحاظ شده است و همچنین طبق این قانون باید همه نهادهای اجرایی، تعاونی، خصوصی و غیردولتی این موضوع را رعایت کنند. همچنین اجرای برنامه حفاظت و مدیریت و بهره برداری مناسب از تالاب به نحوی که 20 درصد تالاب های بحرانی و در معرض تهدید در طول این برنامه احیا شوند، از دیگر مواردی است که در زمینه محیط زیست در برنامه ششم توسعه لحاظ شده است.
رییس فراکسیون محیط زیست مجلس شورای اسلامی گفت: در برنامه ششم توسعه، ارایه برنامه جامع مقابله با ریزگردها در سطح یک میلیون و 114 هزار هکتار اراضی در سال اول این برنامه و اجرا کردن آن در سال دوم برنامه لحاظ شده است.
بازدید:۶۸۰
منبع: ایسنا