کد خبر: ۳۳۲۳۰
تاریخ انتشار: ۰۹:۴۳ - ۲۴ بهمن ۱۳۹۵ 12 February 2017

نظام‌مهندسی، در حفظ ایمنی ساختمان‌ها تنها مانده است

در آستانه برگزاری چهارمین جشنواره چهره سال صنعت ساختمان «دبیرخانه چهره سال صنعت ساختمان» در گفت‌وگو با سه تن از روسای سازمان نظام‌مهندسی استان‌ها به بررسی موضوعات و چالش های مختلف موجود در صنعت ساختمان پرداخته است
مشروح این گزارش به شرح ذیل است:
روح قانون نظام‌مهندسی در اخلاق حرفه‌ای نهفته است

رئیس نظام‌مهندسی ساختمان استان زنجان با بیان اینکه 30 درصد از سرمایه ملی در صنعت ساخت‌وساز استفاده می‌شود اما عمر مفید ساختمان‌ها از 20 تا 30 سال تجاوز نمی‌کند گفت: یکی از دلایل این موضوع کیفیت پایین مصالح مورد استفاده و بی‌توجهی به استانداردها و ساخت‌وساز است.

حسن مجتبی زاده در گفت‌وگو با «دبیرخانه چهره سال صنعت ساختمان کشور» گفت: صنعت ساختمان را باید از نگاه سرمایه‌گذاری صرف خارج کرد. متأسفانه در ایران در زمینه استفاده از مصالح در ساخت‌وساز، بیش از 24 برابر معیار جهانی اتلاف و هدر رفت وجود دارد که این مسئله باعث آسیب به سرمایه‌های کشور می‌شود و مشکلات و معضلات فراوان، تلفات بالای انسانی و اتلاف انرژی، ازجمله صدمات وارده است.

مجتبی زاده با اعتقاد به اینکه روح قانون نظام‌مهندسی در اخلاق حرفه‌ای نهفته است گفت: داشته‌های ما در خصوص قوانین و مقررات ملی ساختمان کافی، اما نیازمند بازرسی‌های دوره‌ای سرسختانه است. بزرگ‌ترین مشکل موجود در حیطه ساخت‌وساز به معضلات نظارت و اخلاق حرفه‌ای مهندسان بازمی‌گردد؛ و برای داشتن و رسیدن به ایمنی باید فرهنگ‌سازی و نظارت های دقیقی صورت بگیرد.

رئیس سازمان نظام‌مهندسی ساختمان استان زنجان در ادامه در خصوص اعمال نظارت های کنترلی ابراز کرد: سازمان نظام مهندسی استان زنجان همواره برای تحقق سیاست‌های اقتصاد مقاومتی قصد دارد با استفاده از گروه‌های کنترل مضاعف نسبت به ارتقای کیفیت ساخت اقدام کند. حتی در بخش آموزش بازرسان، تفاهم‌نامه‌هایی با حضور اداره کار استان زنجان صورت گرفته و بر اساس این تفاهم‌نامه قرار شده است آزمونی از متقاضیان بازرسی صورت بگیرد.

وی کنترل مصالح استاندارد، کنترل صلاحیت فنی افراد شاغل در پروژه‌ها، رعایت ایمنی به‌منظور حفظ سرمایه‌های ملی، جدیت بیشتر در رعایت صرفه اقتصادی و پدافند غیرعامل را از برنامه‌های مهم سازمان نظام‌مهندسی استان زنجان عنوان کرد و در این خصوص افزود: برای بهبود وضعیت مصالح ساختمانی تولیدشده، نمایشگاه دائمی مصالح استاندارد مرتبط با صنعت ساختمان را در سازمان نظام‌مهندسی زنجان بر پا کردیم.

مجتبی زاده در خصوص اهداف برگزاری این نمایشگاه گفت: بیان ضرورت و اهمیت استفاده از مصالح ساختمانی استاندارد در صنعت ساخت‌وساز در کنار آشنایی آحاد جامعه با اثرات زیست‌محیطی به‌کارگیری مصالح غیراستاندارد در پروژه‌های ساختمانی و تأثیر مستقیم آن با ایمنی و کاهش حوادث و معرفی مصالح جدید به طراحان، ناظران، مجریان و کارفرمایان استان، ازجمله مهم‌ترین اهداف سازمان نظام‌مهندسی ساختمان استان در برپایی این نمایشگاه دائمی است.

صنعت ساختمان در دست متخصصان نیست

رئیس نظام‌مهندسی استان خوزستان نیز با بیان اینکه نظام‌مهندسی ساختمان نیازمند تعامل و همگرایی با دستگاه‌های اجرایی است؛گفت: سازمان نظام‌مهندسی ساختمان به لحاظ ماهیت کار به‌تنهایی نمی‌تواند در این عرصه گام بردارد و تعامل دستگاه‌های اجرایی دیگر مانند شهرداری، اداره کل راه و شهرسازی و شورای اسلامی شهرها لازم است.

بهنام برومند زاده در گفت‌وگو با «دبیرخانه چهره سال صنعت ساختمان» گفت: مسکن یک سرمایه برای شهروندان است، بازخورد نحوه ساخت‌وساز در سال‌های گذشته، نمایانگر کاهش کیفیت و عمر ساختمان‌ها بوده که بعضاً بعد از حدود ۱۰ سال غیرقابل استفاده است.

وی گفت: متأسفانه صنعت ساختمان با توجه به اهمیت بالای اجتماعی در دست متخصصان امر نیست و از اقشار مختلف اجتماعی به بحث اجرای ساختمان ورود پیداکرده‌اند و بدون رعایت اصول و مقررات اقدام به این کار می‌کنند.

برومند زاده بابیان اینکه قانون و مقررات مکتب شده با اجرای عملی آن متفاوت است گفت: طبق قانون تمام نقشه‌های ساختمانی باید در نظام‌مهندسی ساختمان کنترل شود و بعدازآن ناظران، مشخص و درنهایت پروانه ساختمان صادر شود. یکی از مشکلاتی که در این زمینه وجود دارد این است که ساختمان‌های «گروه د» (بلندمرتبه) به سازمان نظام‌مهندسی ارجاع نمی‌شود و شهرداری بدون توجه به این مواد قانونی، اقدام به صدور پروانه ساختمان می‌کند

برومند زاده خاطرنشان کرد: در ساختمان‌های «گروه د» که اکثراً بدون کنترل و نظارت سازمان نظام‌مهندسی ساختمان و برخلاف مقررات ملی ساختمان طراحی و اجرا می‌شوند جای نگرانی وجود دارد، دستگاه‌های نظارتی و کنترلی آن‌ها به شکل شایسته‌ای انجام نمی‌پذیرد

وی گفت: برای احترام به حقوق شهروندان، تمامی ساختمان‌ها باید اصولی و استاندارد ساخته شود و این کمترین حق شهروندان استان است

برومند زاده با اشاره به اینکه فرهنگ‌سازی و آموزش‌های ایمنی در حوزه کارگران ساختمانی و حوزه پیمانکاران و کارفرمایان و مهندسان ناظر مقوله‌ای مهم در پیشگیری از وقوع حوادث ساختمانی و ارتقاء بهداشت محیط است گفت: پیرو تفاهم‌نامه فی‌مابین نظام‌مهندسی ساختمان خوزستان و سازمان آموزش فنی و حرفه‌ای استان، کمیته کنترل این سازمان مجری طرح آموزش نیروها اجرایی شده است.

وی به اهمیت اجرایی شدن مجریان ذی‌صلاح در خوزستان اشاره و خاطرنشان کرد: بحث مجریان ذی‌صلاح در کل کشور به‌جز دو استان ازجمله خوزستان اجرایی نشده است و دلیل این است که شهرداری‌ها با ما همکاری نکردند و معتقدیم اجرایی شدن بحث مجریان ذی‌صلاح، اشتغال بسیاری از مهندسان را به دنبال خواهد داشت.

برومند زاده بابیان اینکه برای داشتن ایمنی در ساخت‌وسازها باید سایر نهادها با نظام‌مهندسی لینک شود گفت: هرروز سازه‌ها عظیم و عظیم‌تر می‌شوند و در حفظ ایمنی ساختمان‌ها سازمان نظام‌مهندسی تنها مانده است.

صنعت ساختمان نیازمند بودجه‌ سالانه برای بازرسی فنی

همچنین رئیس سازمان نظام‌مهندسی چهارمحال و بختیاری با اشاره به چالش ‌های پیش‌روی حرفه مهندسی گفت: یکی از چالش‌های این سازمان راهکارهای نهادینه شدن اخلاق حرفه ای در سازمان است که با توسعه آموزش می‌توان این موضوع را رفع کرد.

سیامک مشرف در گفت‌وگو با «دبیرخانه چهره سال صنعت ساختمان کشور» با بیان مطلب فوق با تاکید بر اینکه کنترل و بازرسی باید توسط نظام‌مهندسی انجام پذیرد افزود: زمان سنتی سازی ساختمان و به‌کارگیری نوع مصالح غیراستاندارد تمام‌شده است و باید پذیرفت که در امر ساختمان‌سازی باید از کارشناسان هر رشته تخصصی و مهندسان ناظر استفاده کرد.

مشرف همچنین میزان کیفیت و اثرگذاری قانون و مقررات فعلی ساختمان را چالش دیگر این سازمان دانست و گفت: هر قانونی باید بعد از مدتی اصلاح شود، بنابراین با گذشت دو دهه از اجرای قانون نظام مهندسی ضرورت آن در جامعه احساس می‌شود به شرطی که این اصلاحات کارشناسی و با دریافت نظرات فعالان و متخصصان حوزه مربوطه باشد.

مشرف تصریح کرد: کشورهایی که از لحاظ فنی و قوانین مربوطه صنعت ساختمان پیشرفته‌تر هستند بودجه‌ای سالانه برای بازرسی‌های فنی دوره‌ای متناوب از ساختمان‌ها برای بررسی و ارائه گزارش به مسئولان ارشد تخصیص می‌دهند.

وی در ادامه با اشاره به اهمیت بحث نگهداری ساختمان‌ها تصریح کرد: مبحث 22 مقررات ملی ساختمان که در خصوص مرمت و تأسیسات استفاده‌شده در ساختمان اشاره دارد؛ که متأسفانه این مبحث تنها در قوانین مقررات ملی به‌صورت مکتوب آمده و اجرای آن هیچ زمانی به شکل کامل و جدی شکل نگرفته است. در کشور ایران عمر ساختمان به‌طور متوسط 20 تا 30 سال است و در کشورهایی نظیر ژاپن و آمریکا که دانش و علم روز استفاده‌شده است متوسط عمر ساختمان‌ها 50 سال است.

رئیس سازمان نظام‌مهندسی چهارمحال و بختیاری بیان اینکه هر قطعه از ساختمان دارای عمر مفیدی است که بر مبنای نوع مصالح، تأسیسات برقی، مکانیکی تعریف‌شده است، اظهار کرد: ساختمان‌هایی در کشور هست که عمر آن‌ها به چند صدسال می‌رسد که آن‌ها تاریخی بوده و قابل بهره‌برداری نیستند.

گفتنی است؛ با توجه به استقبال گسترده از طرح انتخاب چهره سال در سه سال گذشته، دبیرخانه جشنواره چهره سال صنعت ساختمان (چهره عمرانی) برای چهارمین دوره پیاپی، انتخاب چهره سال 95 را با حمایت رسانه‌های عمومی و تخصصی و بارأی گیری از کاربران خود برگزار خواهد کرد.

بازدید:۸۰۱
منبع: صما