دستاورد سهگانه حضور شرکتهای ترکیهای در مسکن مهر
به دنبال اظهار نظر اخیر وزیرراه وشهرسازی مبنی براینکه حضور شرکتهای ترکیهای دستاورد تکنولوژیکی برای ایران نداشته است و فقط سبب از دست دادن فرصتهای شغلی برای نیروهای کار ایرانی شده است، یک صنعتی ساز مسکن مهر با رد این ادعا از پیامدهای سه گانه حضور ترکیهایها برای شرکتهای ایرانی رونمایی کرد.

امروز وزیر راه وشهرسازی به نقد مسکن مهر از زاویه صنعتیسازی پرداخت . او درگفت وگو با یکی از روزنامهها گفته است: « سال ٩١ که از سوی رهبری به عنوان سال اشتغال و تولید ملی نامگذاری شده، ساخت ٥٣هزار واحد مسکن مهر را به یک شرکت تُرک واگذار کردند»
او با مورد پرسش قراردادن مسئولان دولت قبل اظهار داشت که دولتمردان و دست اندرکاران حوزه مسکن در دولت احمدی نژاد باید جواب بدهند که ساختمانسازی مسکن مهر چه پیچیدگی تکنولوژیک برای ما داشته که ٥٣ هزار واحد مسکونی در پردیس و پرند به یک شرکت خارجی تُرک واگذار کردهاند؟
وزیر راه وشهرسازی سپس اذعان کرده است: «میزان کاری که به این شرکت ترک ارجاع دادهاند بیش از ٣هزارمیلیارد تومان است؛ اگر به قیمتهای وقت در نظر بگیریم حدودا ٣میلیارد دلار بیخ گوش تهران را به یک شرکت خارجی ارجاع دادهاند در حالی که هیچ دلیل تکنولوژیکی برای آن نداشتهاند.»
اما این اظهار نظر عباس آخوندی با واکنش دبیرانجمن صنعتی سازی مواجه شده است؛ جعفرقرائتی ستوده دبیر انجمن تولیدکنندگان و فناوران صنعتی ساختمان دراینباره درگفت وگو با خبرنگار «صما» با بیان اینکه نمی توان به طور مطلق گفت که بهره گیری از توان شرکتهای ترکیه ای در فرآیند ساخت وساز مسکن مهر بدون دستاورد بوده است اظهارداشت: شرکتهای ترکیه ای در ساخت واحدهای مسکونی مهر از روشهای تکنولوژیکی موسوم به قالب تونلی برای احداث برج های بلند مرتبه بهره گرفتند.
وی با یادآوری این امر که بکارگیری نوع فن آوری مذکور از حدود چهار ده گذشته در صنعت ساخت وساز کشور ما رواج داشته است افزود: بنابراین میتوان گفت که از یک منظر اظهار نظر وزیر راه شهرسازی مبنی بر اینکه سپردن فرآیند ساخت به دست شرکتهای ترکیهای با تبادل تکنولوژیکی چندانی همراه نبوده است صحت دارد.
دبیر انجمن تولیدکنندگان و فناوران صنعتی ساختمان درعین حال ورود شرکتهای ترکیه ای برای ساخت و ساز مسکن مهر را درعین حال با دستاوردهایی همراه دانست وگفت: اما علی رغم اینکه فنآوری که توسط این شرکتها به کار گرفته شده است ، بکارگیری آن مسبوق به سابقه بوده است، ولی حضور این شرکتها سبب انتقال تجاربی در فرآیند ساخت شد که از این نظر می توان گفت که برای شرکتهای صنعتی سازی ایرانی پرفایده بوده است.
وی شاخصترین دستاورد حضور شرکتهای ترکیه ای در صنعت ساختمان را اینگونه توصیف کرد: باتوجه به اینکه یکی از مهمترین مولفه های صنعتی سازی سریع سازی است و با درنظرگرفتن این مهم که شرکتهای ترکیه ای ظرف یکسال موفق شدند که برج های بلند مرتبه را بسازند، از این منظر مدیران دولتی به خوبی واقف شدند که صنعتیسازی واقعی به معنای سریع سازی است.
قرائتی با بیان اینکه تا پیش از حضور شرکتهای ترکیهای، مدیران دولتی دیدگاه شفاف و روشنی درباره صنعتی سازی که مولفه اصلی آن سریع سازی است نداشتند اظهارداشت: حضور شرکتهای ترکیهای این فرصت را ایجاد کرد که مدیران دولتی به صورت مستقیم این موضوع را لمس کنند که پارامتراصلی صنعتی سازی ساختمان که سبب تمایز آن به سنتی سازی می شود سریع سازی است.
دبیر انجمن تولیدکنندگان و فناوران صنعتی ساختمان با بیان اینکه در شرایط معمول شرکتهای ایرانی برجهای بلند مرتبه را ظرف سه سال می سازند این درحالی است که این بازه زمانی ازسوی شرکتهای ترکیه ای به یکسال تقلیل پیدا میکند گفت: البته توان تکنولوژیکی شرکتهای ایرانی درفرآیند اجراء به هیچ وجه ازشرکتهای ترکیهای کمتر نیست و از لحاظ فنی ایرانی ها با شرکتهای ترکیهای کاملا قابل رقابت هستند.
وی اظهارداشت: اما آنچه که سبب می شود شرکتهای ترکیهای در روشهای اجرا درکوتاه ترین زمان ممکن قادر به تولید برج های بلند مرتبه شوند عواملی نظیر کاهش فرآیند بوروکراسی، تزریق به موقع منابع مالی، حمایت سیستم بانکی ترکیه ای و سایر فاکتورهای مرتبط است که باعث میشود در مرحله اجرا گوی سبقت این رقابت توسط شرکتهای ترکیه ای ربوده شود.
دبیر انجمن تولیدکنندگان و فناوران صنعتی ساختمان با یادآوری این مهم که درزمان اجرای مسکن مهر دولت اقدام به پرداخت دلار به شرکتهای ترکیه ای کرد تصریح کرد: پرداخت پول درقالب دلارو درموعد مقرر باعث شد که عملا شرکتهای ترکیه ای با قیمتهای بالاتری نسبت به ساخت وساز اقدام کنند واین مولفه نیز در کیفی سازی وسریع سازی آنها بی تاثیرنبوده است.
قرائتی ستوده در عین حال به دستاورد دوم حضور شرکتهای ترکیه ای درمسکن مهر اشاره کرد وگفت : درفرآیند اجرای صنعتی سازی توسط شرکتهای ترکیه ای ،آنها ازماشین آلات به روزی برای ساخت وساز استفاده می کردند که نمونه آن بالابرهای مصالح ساختمانی بوده است که این امر درواقع نقش فرهنگ سازی برای سایرشرکتهای ایرانی داشت وآنها با بهره گیری ازاین تجهیزات مدرن ساختمانی عملا توان فنی خود را به روز آوری کرده و نسبت به تقویت پتانسیل های خود اقدام کردند.
وی دستاورد سبب شرکتهای ترکیه ای را سبب تقویت توان فنی شرکتها برای تقویت صدور خدمات فنی مهندسی ارزیابی کرد و خاطرنشان ساخت:اصولا درهمه جای دنیا برای اینکه شرکتهای حوزه ساختمانی بتوانند در بازارهای بین الملی عرض اندام کنند لازم است که حتما از تجارب سایر شرکتهای خارجی بهره بگیرند که حضور شرکتهای ترکیه ای این فرصت را به نوعی برای شرکتهای ایرانی فراهم کرد.
این صنعتی ساز درعین حال برخی ازروشهای اجرایی فنی شرکتهای ترکیه ای را مغایربا استانداردهای فنی که مصوب مقررات ملی ساختمان است ارزیابی کرد وگفت: نباید تصور کرد که روشهای اجرایی آنها با تمام مقررات ملی ساختمانی ما تطابق دارد به عنوان مثال این شرکتهای ترکیه ای از انجام ایزولاسیون تاسیسات برج های موسوم به کوزو در شهر جدید پرند طفره می رفتند که اگر چه با واکنش واعتراض سازمان نظام مهندسی ساختمان مواجه شد اما عملا آنها راه خود رفتند و به این اعتراض های اعتنایی نکردند.
وی با جمع بندی این مساله که درنهایت میتوان گفت که حضور شرکتهای ترکیه ای به نفع شرکتهای ایرانی بوده است گفت: اما ازسوی دیگر می توان گفت که اگرآن امکانات و شرایط بورکرواسی را برای شرکتهای ایرانی فراهم میکردند،آنها هم قادر بودند که همانند شرکتهای ترکیهای ظرف یکسال نسبت به ساخت برج های بلندمرتبه اقدام کنند.
دبیر انجمن تولیدکنندگان و فناوران صنعتی ساختمان درپایان گفت:پروژه مسکن مهر فرصت بسیار مغتنمی را برای شرکتهای ترکیه ای فراهم کرد که درهیچ کجای دنیا مشابه ندارد چرا که این حجم ازساخت وساز با این ظرفیت در هیچ کشوری تاکنون صورت نگرفته است.
بازدید:۴۷۰
منبع: صما