کمبود فضای کار حرفهای برای معماران
علم معماری علم استفاده از فضاها و مدیریت کردن فضاها است. معمارها با اصطلاحات متعددی مثل نقطه، سطح و حجم تلاش میکنند با عناصری مثل هشتی و پیشتاب نمایی به وجود آورند که تا مخاطب عام وقتی اینها را نگاه میکند لذت ببرد.
دومین همایش بزرگداشت روز معمار، روز گذشته با حضور سرپرست جهاد دانشگاهی خوزستان، نایب رییس سازمان نظام مهندسی ساختمان خوزستان و ایرج اعتصام و فرح حبیب دو چهره ماندگار معماری ایران، در سالن آمفی تئاتر مؤسسه آموزش عالی جهاد دانشگاهی در اهواز برگزار شد.
سیدعلیرضا علوی، سرپرست جهاد دانشگاهی خوزستان، در دومین همایش بزرگداشت روز معمار اظهار کرد: شما بهتر از من میدانید سالروز تولد شیخ بهایی که یکی از بزرگان عرصه مهندسی تاریخ ایران است به نام روز معمار نامگذاری شده است؛ با وجود این، یکی از مشکلاتی که در کشور وجود دارد این است که این نامگذاریها معمولاً مغفول واقع میشوند و من پیشنهاد میکنم که دوستان دستکم نگاهی به زندگینامه شیخبهایی داشته باشند.
وی افزود: علم معماری علم استفاده از فضاها و مدیریت کردن فضاها است. معمارها با اصطلاحات متعددی مثل نقطه، سطح و حجم تلاش میکنند با عناصری مثل هشتی و پیشتاب نمایی به وجود آورند که تا مخاطب عام وقتی اینها را نگاه میکند لذت ببرد.
علوی با اشاره به وظیفه و مسوولیت رسانهها در این زمینه خاطرنشان کرد: یک رسانه زمانی میتواند موفق باشد که ارزشهای خبری یک پدیده، یک رویداد یا یک محصول را به ما نشان بدهد چون اگر یک پدیده یا یک رویداد ارزشهایی داشته باشد ما جذب آن پدیده میشویم. از ارزشهای خبری دو مورد به کار معماری میآید؛ تازگی و مجاورت منطقهای یا مجاورت فیزیکی.
عضو هیات علمی جهاد دانشگاهی خوزستان خاطرنشان کرد: اگر دانشجوهای ما در رشتههای مختلف معماری و گرایش معماری داخلی که امسال به مجموعه رشتههای ما در موسسه آموزش عالی جهاد دانشگاهی خوزستان اضافه شد بتوانند با استفاده از راهنمایی استادان محترم خود به طرحهای نو بپردازند، به یاری خدا در سالهای آینده افتخار خواهیم کرد که طرحهای جدید و این طرحهای نو اثر زحمت فارغالتحصیلان ما در موسسه آموزش عالی جهاد دانشگاهی خوزستان بوداند.
ایرج اعتصام، استاد و چهره ماندگار معماری کشور، نیز در این همایش اظهار کرد: یکی از مسایلی که ما همواره در داخل و کشور با آن درگیر هستیم، موضوع مقایسه است که به درستی مورد بررسی قرار نمیگیرد.
وی ادامه داد: ما با سیستمهایی در حال کار کردن هستیم که مدام در حال تغییر و تحول هستند. در دوره مدرن حاضر، کشورهای خارجی برای خودشان سبک و سیاق خاصی در معماری ترتیب دادهاند.
این چهره ماندگار معماری گفت: در دوره مدرنیسم ما به یک ترکیبی خواهم رسید که با بقیه کشورهای دنیا در جهت تغییر شکل محیط زیست و محل زندگی ما است. ما سعی کردیم کارهایی که آنان انجام میدهند ما هم بتوانیم انجام دهیم که موفق هم بودیم و همچنان در حال انجام آن هستیم.
اعتصام افزود: تفاوت دیگری که در عرصه معماری و شهرسازی وجود دارد این است که خیلی از کشورهای اروپایی جمعیت کمی دارند و بعضی از آنها همچنان جمعیت شهری خود را از دست میدهند ولی در کشور ما این گونه نیست زیرا شهرهای ما همچنان در حال پذیرش جمعیت هستند و به همین دلیل نیاز به برنامهریزی محلی و سپس برنامهریزی کلیتر درباره معماری و محلهای شهری داریم.
همچنین در ادامه فرح حبیب، استاد معماری، در این همایش خبر داد: رشته جدیدی در عرصه معماری به وجود آمده به نام رشته «معماری منظر» که این رشته ترکیبی از رشته شهرسازی، معماری و ترکیبسازی با محیط زیست است.
وی توضیح داد: رشته معماری منظر افزون بر این که یک رشته جداگانه دانشگاهی شده موضوعی است که هر شهروندی در آن سرمایهگذاری میکند چون در واقع به خوبی از آن استفاده میکند.
این استاد و چهره ماندگار معماری که معتقد است رشته معماری منظر زبان گویای واقعیت در جامعه است در این باره اظهار داشت: شما اگر فقط شعار بدهید که من به محیط زیست احترام میگذارم فایدهای ندارد. چون بلافاصله نمای منظره موجود در محیط زیست اطراف شما، شما را لو میهد!
حبیب ادامه داد: همین طور اگر ادعا کنید که معماران خوبی پرورش دادهایم منظر شهر، دم خروس قضیه است! بنابراین ما باید به خوبی با زبان منظر شهر آشنا باشیم چون نمای منظر به راحتی میتواند نمای پنهان شهر، نظام و ویژگی اقتصادی آن را به زبان منظر بازگو کند.
در ادامه سید کیانوش لاریبقال، نایب رییس سازمان نظام مهندسی ساختمان استان خوزستان، نیز عنوان کرد: معماری در استان ما آنگونه که باید و شاید مورد توجه قرار نگرفته است. از سال 1376 که اولین دانشکده معماری استان تاسیس شد، سعی کردیم به فرزندان خوزستان آموزش بدهیم و مایه مباهات است که امروز دانشجویانی را تربیت کردیم که تعدادی از آنها در جامعه حرفهای درحال کار هستند و معماران بسیار قابلی از میان آنها تربیت شد.
وی با اظهار تاسف از کمبود فضای کار حرفهای برای معماران گفت: تصمیم گرفتم در عرصه حرفهای تجربه ایجاد کنیم. بنابراین با اتفاق تنی چند از دوستان وارد عرصه نظام مهندسی شدیم. ظرف مدت یک سال و اندی در نظام مهندسی زجرها کشیدیم چون نظام مهندسی هیچ قاعدهای نداشت؛ نه نظامی بود، نه سازمانی و در کل هیچ گذرنامهای برای هیچ کاری نبود.
لاریبقال اضافه کرد: گذشته از اینها، نظام مهندسی، هیچ شیوهنامه و دستورالعملی نداشت. یعنی فرض کنید این اساتید بزرگوار که اکنون اینجا هستند وقتی میخواستند نقشه ساختمانی را کنترل کنند. برای یک ساختمان که یک آسانسور کافی است یکی میگفت پله فرار میخواهیم. یکی دیگر میگفت نه نمیخواهد! یکی میگفت پله فلزی قابل قبول است، یکی دیگه میگفت نخیر قابل قبول نیست!
نایب رییس سازمان نظام مهندسی ساختمان استان خوزستان ادامه داد: ما باوجود چنین وضع نا بههنجاری سعی کردیم ساماندهی کنیم. از چه طریق؟ از طریق ایجاد نظامنامه. تا اینجا چون برای کسی خیلی ضرورتی نداشت خیلی به اصطلاح مقاومسازی نشد. این درحالی است که جوش سازه به مقاومتهای زیادی نیاز داشت. بعد از آن بود که گفتیم معمار یک نمای ساختمان هم طراحی کند نه مهندس که کار با کامپیوتر را بلد است خیلی از این نماها که مشاهده میکنید نه تناسبی در آنها هست و نه نظمی. برای این کار انجام چند کار مهم است.
او اظهار داشت: ساختمانی که طراحی میشود باید روی اصول طراحی شود و برای این که روی اصول طراحی شود باید مقررات ملی دقیقا در آن رعایت شود که این حداقل کاری است که لازم است انجام شود تا یک ساختمان استاندارد داشته باشیم. برگردیم به ساختمان مورد بحث، در این زمینه چک لیستها و شیوه کنترل نقشه تدوین شدند و اکنون با همراهی دوستان که در جلسه هم حاضر هستند در حال اجرا است.
لاریبقال افزود: جالب اینکه کسایی که خودشان بلد نیستند طراحی کنند در عرصه طراحی وارد شدهاند و پولهای هنگفتی بدست میآورند و با این تغییرات مخالفند و نه تنها مخالفند بلکه در سازمان نظام مهندسی گردن کلفتی میکنند، عربده میکشند و کسانی که دنبال این کارند را تهدید میکنند. این درحالی است که برای اینکه یک معمار کارش را با شرافت انجام بدهد باید به مشتریان خود خدمات کامل بدهد. یعنی باید طراحی تازه ارائه بدهد و صرفهجویی در انرژی را در طراحی ساختمانش لحاظ کند.
نایب رییس سازمان نظام مهندسی ساختمان استان خوزستان بیان کرد: جالب است که ما بدون آنکه نقشه دست مشتری بدهیم به او میگوییم برو این سازه را بساز و در این کار چک لیستها اصلا تهیه نمیشوند. کسانی که پولهای بادآورده زیادی از صنعت ساختمانسازی در آوردهاند، معماران این استان را تبدیل به کنترلچی، خردهفروش و جیرهبگیر کردهاند چون نمیخواهند عرصه را خالی کنند و میدانند که معماران که قدرت ابتکار خاصی دارند. اینها فرصت عمل به کسی نمیدهند.
بازدید:۸۲۸
منبع: ایسنا