کد خبر: ۳۵۰۹۶
تاریخ انتشار: ۰۸:۳۷ - ۲۸ ارديبهشت ۱۳۹۶ 18 May 2017

وزارت مسکنِ دولت قبل شهرهای تاریخی را نابود کرد

محمدحسن طالبیان از تمرکز بر روستا و نواحی مرزی به منظور احیا و حفظ آثار و بافت‌های تاریخی آن‌ها در سال ۹۶ خبر داد و با تاکید بر مشارکت بین‌دستگاهی در پیش‌روی برخی پروژه‌ها گفت: طرح‌های تفصیلی وزارت مسکن در دولت قبل، بسیاری از شهرهای تاریخی ایران را نابود کرد.
معاون میراث فرهنگی کشور در مراسم بزرگداشت روز جهانی موزه‌ها با یادی از فردوسی و نقش او در زبان و ادبیات فارسی و همچنین با اشاره به شعار امسال ایکوم مبنی بر «موزه‌ها و داستان‌های مناقشه‌آمیز» اظهار کرد: موزه‌ها می‌توانند بیان‌کننده حقیقت باشند. ما نیز در میراث فرهنگی دنبال بیان و حفظ حقیقت و ایجاد جریانی خلاق در این مسیر هستیم.

او با بیان این‌که موزه‌ها با ایجاد فضای گفت‌وگو و رفع سوء‌تفاهم، زمینه آشنایی را فراهم می‌کند، افزود:‌ شعار امسال ایکوم حاکی از آن است که چگونه پذیرش روایات تاریخی و بیان حقایق می‌تواند مورد بحث باشد. موزه‌ها مناسب‌ترین مکان برای بیان حقیقت هستند. ما نیز باید تلاش کنیم در سال ۹۶ جریان گفت‌وگوی فرهیختگان، اندیشمندان و موزه‌داران برقرار شود.

طالبیان در بخش دیگر ی از سخنانش که به ارائه گزارش عملکرد میراث فرهنگی اختصاص داشت، اظهار کرد: در دو سه سال گذشته تمرکز بر انجام فعالیت‌ها با مشارکت مردمی بود. سال ۹۳ حدود ۳۰۰ کار مشارکتی با مردم انجام شد. سال ۹۴ شمار این فعالیت‌ها به ۶۰۰ پروژه رسید و در سال ۹۵ از بین ۹۰۰ تقاضا ۷۲۴ پروژه مشارکتی انجام شد که تلاش می‌شود در سال ۹۶ این تعداد چشمگیر باشد.

طرح‌های تفصیلی وزارت مسکن در دولت قبل بسیاری از شهرهای تاریخی را نابود کرد

وی ادامه داد: ‌تلاش می‌کنیم از دستگاه‌های دیگر بهره بگیرم، مثلا در قم کارهایی صورت گرفته که هرچند بهتر می‌توانست نظارت شود، اما به خاطر مشارکت‌ها امیدبخش بود. می‌دانیم خراب کردن، آسان و فرهنگ‌سازی دشوار است، برای همین هم تعدادی از شهرداران را برای نخستین‌بار تقدیر کردیم، چون بسیاری از آنها به سمت مرمت و احیا رفته‌اند. مطمئنم آینده به نفع میراث فرهنگی مثبت است.

او گفت: ما در گذشته آسیب‌های زیادی بر اثر دخالت برخی دستگاه‌ها از جمله وزارت مسکن دیده‌ایم. طرح‌های تفصیلی این وزارتخانه بسیاری از شهرهای تاریخی ایران را نابود کرد، چون درست و مشورتی نبود و ما درحال بازگرداندن  آن طرح‌ها هستیم. نگاه تلفیقی و مشارکتی مردم و متخصصان در آن طرح‌های تفصیلی وجود نداشت، اما در حال حاضر مصوبات خوبی برای آن‌ها گرفته شده است.

همکاری‌ ایران با ژاپن، عراق و ارمنستان

طالبیان سپس با اشاره به دیپلماسی فرهنگی که سبب بستن تفاهم‌نامه‌های متعدد با برخی از کشورهای شده است، اظهار کرد: ‌سرمایه گذاران ژاپنی هم اکنون آماده‌اند در حوزه پژوهش‌های مشترک گردشگری فرهنگی و میراث فرهنگی وارد شوند. بزودی نیز در ایراوانِ ارمستان برای فعالیت‌های  پژوهشی حضور خواهیم داشت و پروژه‌های مشترک منطقه‌ای را با سایر کشورها آغاز می‌کنیم. تیم کارشناسان میراث فرهنگی خردادماه به عراق برای پیگیری تیسفون و وادی‌اسلام اعزام می‌شوند، تفاهمی با این کشور برای مطالعه واسکن اسناد فارسی در گنجینه‌های عراق نیز صورت گرفته است.

وی در ادامه با اشاره به هبه‌ی ۵ خانه تاریخی در یزد به میراث فرهنگی، افزود: این خانه‌ها قرار است به موزه منطقه‌ای تبدیل شود. در ادامه‌ی فعالیت‌های موزه‌ها نیز بانک اسلامی هم در حال راه‌اندازی است.

به گفته او، یک‌هزار پرونده توسط استان‌ها برای ثبت ملی ارائه شده که تغییر روش‌های قدیمی در ثبت را که صرفا با یک عکس و نوشته بود، در پی خواهد داشت.

وی ادامه داد:‌ سازمان میراث فرهنگی احیای ثبت حرایم را نیز در دستور قرار داده، چرا که قبلا خوابیده بود و کسی در آن کاری نمی‌کرد، البته چون حوزه سختی به شمار می‌آید. در گذشته حریم‌ها را یا آنقدر بزرگ‌ می‌گرفتند که درگیر دیگران می‌شدیم و یا آنقدر کوچک بود که ضربه می خوردیم، اکنون در حال ساماندهی آن هستیم.

یک قنات جهانی با ۲۵۰ هزار گردشگر

معاون میراث فرهنگی در ادامه گفت: در چهار سال گذشته پنج اثر ثبت جهانی شده که یکی از آن‌ها قنات زنجیره‌ای با ۱۱ حلقه بود. در بازدیدی که اخیرا از گناباد، محل یکی از ۱۱ قنات جهانی شده داشتم، متوجه شدم شمار گردشگران این شهر از ۲۰ هزار نفر به ۲۵۰ هزار نفر افزایش یافته، در حالی که آن‌ها فقط امکان بازدیدِ بخش کوچکی از قنات را دارند، اما از قِبَل این گردشگران در روستاهای اطراف گناباد، بوم‌گردی‌هایی راه افتاده و خانه‌های تاریخی در حال مرممت است. چند وقت پیش هم یک دستگاهی که نام‌اش را نمی‌برم، به ارتفاع‌سازی در آن ناحیه دست زده بود که خود مردم معترض و مانع شدند.

او به طرح احیای ۵۰۰ روستا در برنامه ششم توسعه با اولویت ۷۳ روستا اشاره کرد و افزود: بر اساس تاکید ریس سازمان میر اث فرهنگی و گرشگری قرار است اعتبارات سایر دستگاه‌ها در مسیر این پروژه هدایت شود و تاکید امسال ما هم بر روستاها و نواحی مرزی است که درحال حاضر کار را در اورامانات کردستان، برخی روستاهای کرمانشاه و سیستان و بلوچستان آغاز کرده‌ایم.

طالبیان، حمایت از انجمن‌های میراث فرهنگی، احیای ۷۰ پایگاه تعیطل شده، بکار گیری فارغ‌التحصیلان رشته‌های مرتبط با میراث فرهنگی و گسترش آموزش در موزه ها را از جمله اقدامات صورت گرفته‌ی معاونت میراث فرهنگی برشمرد و در ادامه گفت: ما باید در کرانه خلیج فارس حضور جدی داشته باشیم، درحال حاضر یک پایگاه میراث ناملموس دراین منطقه راه‌انداری شده که توسعه فعالیت‌های آن برای ما اهمیت زیادی برای ما دارد.

بازدید:۵۸۹
منبع: ایسنا