کد خبر: ۳۵۲۰۷
تاریخ انتشار: ۱۰:۲۱ - ۰۲ خرداد ۱۳۹۶ 23 May 2017

هشداری به فروشندگان آپارتمان‌های نوساز

بررسی بازار نوسازها به‌وضوح نشان می‌دهد در طی دو ماه اخیر آپارتمان‌های نوساز که طلایه‌دار فروش املاک مسکونی بودند با یک کاهش محسوس نسبت به املاک چند سال ساخت دارند به‌گونه‌ای که عقب‌نشینی معناداری در عرضه آپارتمان‌های نوساز در طی دو ماه گذشته در بازار مسکن شکل‌گرفته است.
به عقیده کارشناسان این املاک که به‌عنوان املاک کلید نخورده یا حداکثر 5 سال ساخت در بازار مسکن یاد می‌شوند. از اهمیت فوق‌العاده‌ای در بازار ساخت‌وساز برخوردار هستند. زیرا به‌واسطه فروش این املاک، اموال بلوکه‌شده سازندگان از حالت غیرحقیقی خارج‌شده و به اموال حقیقی و نقدینگی تبدیل می‌شود.
به گزارش «صما» بر اساس آمارهای رسمی اعلام‌شده سهم کنونی نوسازها در بازار املاک سال 95 در دو ماه بیان‌شده حدود 51 درصد بوده که این روند از زمستان سال مذکور به کاهش بوده است. در فروردین سال 95 تعداد آپارتمان‌های نوساز فروخته‌شده 21 درصد نسبت به فروردین 95 کاهش داشته است.

در خصوص این کاهش دو سناریو می‌توان بیان کرد که گرانی بیش‌ازحد املاک نوساز به‌واسطه سن کم ملک، و تغییر مکرر قیمت این املاک است. املاک نوساز به لحاظ وجود شاخص‌های مانند کم سنی، قیمت زمین و کلید نخوردگی در بین متقاضیان ایرانی از اعتبار بالایی برخوردار است. بنابراین هجوم مؤثر متقاضیان در این بخش باعث کج‌رفتاری در بین عرضه‌کنندگان می‌شود.

در طی ماه‌های منتهی به آخر سال 95 بخش اعظم معاملات به‌واسطه همین املاک نوساز شکل می‌گیرد. بر این اساس عرضه‌کنندگان به دلیل فروش سریالی طی چندین ماه پی‌درپی باقیمت ثابت در برخی مناطق پر تقاضا، حجم قابل‌توجهی از این واحدها به فروش رفت و درنتیجه، سهم نوسازها از کل معاملات مسکن پیوسته، افزایش پیدا کرد. بنابراین این عده با توجه به عدم شناخت بازار وتشخیص غلط نسبت به کشش بازار و برای سود بیشتر دست به تغییرات قیمتی مکرری زدند.

بنا بر اظهارات واسطه گران در حال حاضر این املاک با رشد 13 درصدی نسبت به قیمت قطعی روبرو شده است این در حالی است که بازار معاملات ملک در پس رکود سنگین چندساله صدمات زیادی دیده و به‌واسطه همین رکود بخش اعظمی از بازار تقاضا را ازدست‌داده است.

به گفته این واسطه گران بازار نوساز در سال 95 به‌رغم فروش مطلوب تنها 4 درصد رشد داشته که این 13 درصد به‌هیچ‌عنوان منطقی به نظر نمی‌رسد.

در این زمینه کارشناسان بازار مسکن معتقدند: مالکان املاک نوساز برای جبران خواب سرمایه چندساله خود دست به این کار زده و معتقدند بازار کنونی می‌تواند جبران مافات کند.

به گفته کارشناسان هم‌اکنون، ازآنجاکه تقاضای موجود در بازار خرید مسکن، کاملاً مصرفی و متأثر از تسهیلات بانکی است، بنابراین دست‌کاری شدید در قیمت‌های نهایی املاک نوساز بازتاب خوشایندی نشان نخواهد داد.

نوسان در املاک تازه تکمیل شده

تحقیقات میدانی به‌وضوح نشان می‌دهد این دست‌کاری قیمت به ضرر مالکان این املاک خواهد بود. زیرا بخش اعظمی از دریافت‌کنندگان تسهیلات جدید به دنبال املاک نوساز ارزان هستند اما با رشد بی‌منطق این املاک جهت خود را تغییر داده و وارد خرید املاک قدیمی‌تر می‌کنند.

به گفته مشاوران املاک قیمت کنونی املاک تازه تکمیل‌شده در برخی از مناطق پرمشتری با نوسان زیادی روبرو شده است. این نوسان بسیار چشم‌گیر بوده و متقاضیان متصور می‌شوند از ابتدای سال 96 مسکن با رشد عجبی روبرو شده این در حالی است که در بخش‌های مختلف سبد ملکی شاهد هیچ نوع افزایش رسمی و یغر رسمی نبوده و در مواقع فروشنده‌ها تخفیف‌های متعددی نیز ارائه دادند.

به‌هرحال به نظر می‌رسد سازنده‌ها املاک تازه تکمیل‌شده خود را در مناطق پر متقاضی با افزایش قیمت محسوسی به بازار ارائه می‌دهند به‌طور مثال قیمت هر مترمربع آپارتمان نوساز در مناطق 4،5 و 7 با رشد 700 تا 1 میلیونی تومانی روبرو شده‌اند که به نظر می‌رسد هیچ تطابقی با وضعیت کنونی بازار مسکن نداشته باشد.

در حال حاضر به‌واسطه همین طمع طلبی‌های بخش عرضه‌کننده‌های املاک نوساز، جو روانی ناصحیحی در بین متقاضیان شکل‌گرفته و شایعه افزایش قیمت‌ها بعد از دولت دوازدهم مصداق هم جو روانی است.

هشدار به عرضه‌کنندگان

هرچند ممکن است در تعدادی از فایل‌ها، قیمت‌گذاری‌های بیش‌ازحد معقول و مورد انتظار به نتیجه برسد و معامله سر بگیرد، اما فروشندگان باید از عواقب رفتار خود مطلع بوده و با عنایت به تجربه دوره‌های رونق در یک دهه گذشته، از تکرار اشتباهی که ممکن است بازار را بار دیگر به ورطه رکود بکشاند، پرهیز کنند.

به نظر می‌رسد این قشر از اشتباهات سال‌های 86 و 92 عبرت نگرفته‌اند. در سال‌های یادشده براثر افزایش قیمت‌های مکرر، متقاضیان مصرفی بازار را ترک و شاهد رکود در بازار شدیم اگرچه در این سال‌ها برخی از سازندگان به‌واسطه این تدبیر نادرست در مقطع کوتاه‌مدت به سودهای کلان رسیدند اما به دلیل تداوم رکود شاهد ضرر و زیان و بلوکه اموال خود نیز بوده‌اند.

در این خصوص کارشناسان اقتصادی توصیه می‌کنند سازندگان باید به دنبال رویه تابستان 95 باشند زیرا در طی آن روزها سازندگان با حفظ سطح معقول قیمت‌ها متناسب با نرخ تورم توانست به نقدینگی و سودهای معقول خود برسند. بنابراین باید مالکان رجعتی به گذشته نه‌چندان دور داشته و از التهاب‌های به مورد در بازار کنونی مسکن بر حذر باشند.

بازدید:۵۶۰
منبع: صما