بازار مسکن در تابستان داغ میشود؟
هرچند پرونده اقتصادی سال 96 با ثبت تورم 9 درصدی بسته شد، اما تازهترین آمار بانک مرکزی نشان میدهد، تورم تکرقمی که پس از 26 سال در اقتصاد ایران آمده بود، شکسته شده و بهمثابه گسل ناپایداری تکرار خواهد شد.
*دکترسیدمحسن طباطبایی مزدآبادی: صندوق بینالمللی پول اعلام کرده است، طی ماههای آینده، ایران تورم 12 درصدی را تجربه خواهد کرد و پسازآنکه تورم نقطهبهنقطه دورقمی میشود رشد تورم تا 12 درصد صعود کرده و محتمل است زیر 14 درصد باقی بماند...
رشد تورم پس از سه سال تلاش دولت برای مهار این عدد چه به علت سیاست انبساطی پول صورت گیرد، چه به دلیل رشد نقدینگی اتفاق بیفتد اثر خود را بر بخشهای مختلف اقتصادی بهجا خواهد گذاشت و بدون شک مسکن از این رشد متأثر خواهد شد.
با آغاز فصل گرما و تعطیلی مدارس جابهجایی مسافران مسکن نیز وارد فاز دیگری خواهد شد و بازار رکود زده مسکن وارد رونق نسبی میشود که در بعد اجاره و فروش خود را به نمایش خواهد گذاشت.
کارشناسان مسکن پیشازاین پیشبینی کرده بودند، بازار مسکن پس از انتخابات ریاست جمهوری سمتوسوی جدیدی پیدا کند و هم آن بخش از سرمایهگذاران مسکن که از عرضه واحدهای خود تا روشن شدن مدیریت جدید خودداری کرده بودند و هم آن دسته که برای تعیین ودیعه مسکن منتظر روشن شدن نرخ سود بانکی بودند اکنون برای مسکن تصمیمگیری میکنند.
از سوی دیگر باوجود تلاش دولت برای تغییر معادله بازار مسکن با معرفی بسته حمایتی نظیر خانه اولیها، تسهیلات مسکن 100 و 200 میلیون تومانی هنوز نتوانسته آنطور که انتظار میرفت، بازار مسکن را از انجماد خارج کند؛ چنین سرنوشتی برای تلاش نافرجام دولت را باید در رکود فراگیر در اقتصاد کشور و عدم ترمیم قدرت اقتصادی مردم جستجو کرد. رونق بازار مسکن در ماههای آتی ارتباط مستقیمی با جهتدهی اقدامات دولت برای تأمین نیاز مسکن خانهاولیها، ساکنان بافت فرسوده و سکونتگاههای غیررسمی، نیاز روستاییان و همچنین مخاطبان مسکن اجتماعی (دو دهک اول) دارد
به نظر میرسد رونق نسبی بازار مسکن به علت طی شدن مدت انتظار سپرده تسهیلات 100 میلیونی و خانه اولیها نخستین ارتعاشات خود را در افزایش تعداد معاملات باقی خواهد گذاشت، پیشبینیها حاکی است رشد قیمتی مناسب با آهنگ تورم باوجودآنکه در رهن و اجاره دخل و تصرف دارد در معاملات خریدوفروش چندان اثری نخواهد داشت.
اما در مقابل عدهای معتقدند تا وقتی اقتصاد کلان کشور دچار مشکل است و عامه مردم از قدرت اقتصادی لازم برای تأمین معیشت روزمره برخوردار نشدهاند هیچ اتفاقی جدیدی برای بازار مسکن روی نخواهد داد، چراکه سازندگان مسکن زمانی وارد عرصه ساختوسازمی شوند که از فروش واحدها و برگشت سرمایه خود مطمئن باشند.
بر همین اساس هرچند در تهران در شش ماه دوم سال گذشته شاهد افزایش 5 درصدی معاملات بودیم اما این افزایش در سایر استانها مشاهده نشده و حتی کاهش حجم معاملات نیز گزارششده است، بنابراین بازار مسکن بهشدت تابع اقتصاد کشور و قدرت خرید مردم است و مادامیکه بهبودی در وضعیت کسبوکار مردم پدیدار نشود نمیتوان انتظار تغییر در بازار مسکن را داشت.
بررسی بازار مسکن نشان میدهد که بازار مسکن هماکنون با مازاد تقاضا روبروست که به علت توان اقتصادی مردم تاکنون امکان قرار گرفتن در لیست عرضه را پیدا نکرده است، اما در صورت رونق اقتصادی آن بخش از سرمایهای که در بازار مسکن محبوس شده بود از این بخش خارجشده و وارد سایر بخشهای اقتصادی خواهد شد.
از سوی دیگر تحلیلها نشان میدهد رشد تورم تا 11.6 درصدی را تجربه کرده و امکان افزایش آن تا 12 درصد نیز وجود دارد با اتخاذ سیاستهای پولی و مالی در سالهای آتی دوباره میل تنزلی پیدا خواهد کرد و بار دیگر تورم تکرقمی به اقتصاد ایران بازمیگردد.
*دبیر انجمن علمی اقتصاد شهری ایران
بازدید:۷۵۸
منبع: صما