کد خبر: ۳۶۲۱۲
تاریخ انتشار: ۰۸:۴۰ - ۱۸ تير ۱۳۹۶ 09 July 2017

ساخت و ساز چه تاثیری می‌گیرد؟

بر اساس اعلام آمارهای جهانی هم‌اکنون در طی دو فصل 2017 شاخص ارز حدود 7 واحد و بهای نفت حدود 14 درصد سقوط داشته است؛ که به نظر ارقام بزرگی محسوب می‌شود که بدون تردید تاثیر بسزایی بر روند بازارهای موازی داخلی خواهد داشت.

بررسی روندهای بازاری نیمه نخست سال 2017 میلادی پایان نشان می‌دهد 4 بازار سهام، ارز، انرژی و فلزهای گران‌بها در جهان دچار تغییر و تحولات عدیده‌ای شدند. با پایان ماه ژوئن، بررسی روندهای بازاری نیمه نخست سال میلادی حاکی از آن است که دو بازار دلار و نفت نتوانستند رویکرد مطلوبی در بازار معاملات داشته باشند. در طی 6 ماه اخیر دلار آمریکا و بهای نفت با افت بسیار شدیدی روبرو شد.

هم‌اکنون در طی دو فصل 2017 شاخص ارز حدود 7 واحد و بهای نفت حدود 14 درصد سقوط داشته است؛ که به نظر ارقام بزرگی محسوب می‌شود؛ اما باوجود تنش در دو بازار مهم جهانی دو بازار دیگر شامل بورس و طلا شاهد رشد 7 درصدی بود. به نظر می‌رسد رونق 7 درصدی بورس به‌واسطه برنامه‌های جاه‌طلبانه رئیس‌جمهوری آمریکا، ناشی از تحولات قطر و همچنین افزایش اعتماد به روند اقتصاد جهان بوده اما در این میان فلز زرد باآنکه در فصل دوم سال نسبت به فصل نخست تحت‌فشارهای بیشتری بوده، درمجموع سال خوبی را پشت سر گذاشته است. با این پیش‌زمینه به سراغ چالش‌ها و دغدغه‌هایی که بازار در 9 ماهه باقی‌مانده از سال جاری دارد، می‌رویم.

بازار طلا و تحولات

تازه‌ترین نظرسنجی کیتکو از کارشناسان اقتصادی و سرمایه‌گذاران بین‌المللی نشان می‌دهد که قیمت جهانی طلا با افزایش روبرو خواهد شد. در این میان بسیاری از کارشناسان معتقدند همواره فصل تابستان شرایط بهتری را در بازار ایجاد می‌کند و بازار طلا و سکه هم همپای بسیاری از بازارها در فصل تابستان بارونق بیشتری همراه خواهند بود. پیش‌بینی‌ها حاکی از آن است که قیمت جهانی طلا تا سه ماه پایانی سال 2017 شاهد افزایشی بیش از ۱۳۰۰ دلار در هر اونس خواهد بود.

اما در این میان موسسه مالی سوسدن طبق آخرین پیش‌بینی‌های خود اعلام داشت: پیش‌بینی‌های جدید از کاهش قیمت طلا در سال 2017 میلادی قیمت جهانی طلا در سه ماه دوم ۲۰۱۷ به کمتر از ۱۳۰۰ دلار در هر اونس خواهد رسید مگر اینکه تشدید تنش‌های سیاسی بین‌المللی موجب افزایش تقاضای مکان امن سرمایه‌گذاری برای این فلز زرد شود. به‌هرحال بیشتر کارشناسان اقتصادی کشور در روزهای آتی بخت با بازار طلا خواهد بود و این فلز زرد با رشد محسوسی روبرو خواهد شد.

وضعیت ارز در روزهای آینده

معاون ارزی بانک مرکزی در خصوص آینده کوتاه‌مدت ارز معتقد است: چشم‌اندازی که بانک مرکزی برای بازار ارز ترسیم کرده از یک‌سو حفظ ثبات بازار ارز و کنترل نوسانات ارزی و از سوی دیگر احیای نظام ارزی تک‌نرخی و تلاش برای حفظ پایدار آن است.

اما در این میان به کارشناسان معتقدند نرخ تورم در سال ۹۶ به ۱۲ تا ۱۴ درصد می‌رسد. اگر این برآوردها درست باشد، آن‌وقت برای اجرای حداقل الزام یکسان‌سازی نرخ ارز، باید اجازه دهیم ارز نیز به همین فاصله (پس از کسر تورم کشورهای طرف معامله با ایران) افزایش یابد. اگر این اصل بدیهی علم اقتصاد را بخواهیم رعایت کنیم، به‌ناچار باید اجازه دهیم نرخ دلار حداقل در سطح ۴۵۰۰ تومان قرار گیرد. حالا اگر موارد گفته‌شده در بالا را به این نرخ اضافه کنید، نرخ ارز بالاتر از ۴۵۰۰ تومان قرار می‌گیرد. در این میان برخی از کارشناسان نیز معتقدند باید روش نرخ‌گذاری دستوری کنار گذاشته‌شده و به‌جای آن قیمت‌گذاری شناور با روش علمی جایگزین شود. به‌هرحال بسیاری از فعالان بازار ارز معتقدند از تابستان امسال شاهد افزایش محسوسی در بازار ارز خواهیم بود.

چشم انداز بورس

بی‌شک بازار سهام یکی از اثرگذارترین بازارهای اقتصادی کشور به شمار می‌رود. در همین زمینه، بررسی چشم‌انداز روند این بازار می‌تواند برای فعالان اقتصادی از اهمیت بالایی برخوردار باشد. بعد از افت 75/ 3 درصدی شاخص کل بورس طی سال 95، نظرات بسیاری در خصوص عملکرد بورس تهران طی سال 96 وجود دارد. اگرچه در روزهای آتی جو حاکم بر تالار شیشه‌ای بسیار مطلوب نبود. کارشناسان با نگاهی خوش‌بینانه به پیشواز بورس 96 رفته‌اند، به‌طوری‌که بیش از 80 درصد از آن‌ها بازار امسال را صعودی دانسته و احتمال رشد شاخص را بیش از هر چیز دیگری می‌دانند.

در این میان فعالان بازار بورس معتقدند: بررسی‌ها نشان می‌دهد از سال 1392 تاکنون به‌طورمعمول بازدهی بازار سهام به‌طور متناوب یک سال مثبت و یک سال منفی بوده اما نکته قابل‌تأمل این است که از ابتدای امسال مؤلفه‌های اثرگذار بر بازار بورس در شرایط مطلوبی به سر می‌برد.

و ازآنجایی‌که عوامل بنیادی مانند نفت، رشد اقتصادی، قیمت فلزات اساسی، نرخ دلار، تراز جهانی و... برای کشور از نیمه دوم 1395 مثبت بوده است و ادامه تداوم این روند وجود دارد. انتظار می‌رود در روزهای آتی شاهد رشد بیشتر بورس باشیم.

نفت و تأثیر آن برساخت و ساز

اگرچه جزئیات بیشتر لایحه بودجه سال 96 نشان می‌دهد، قیمت هر بشکه نفت بالغ‌بر 50 دلار در نظر گرفته‌شده اما در حال حاضر این رقم حدود 46 دلار است که به نظر رقم مناسب‌تری نسبت به سال قبل دارد (هر بشکه نفت در زمستان 95 حدود 40 دلار بوده است) اما به عقیده کارشناسان این رقم دیروزهای آتی نیز به‌صورت محسوس‌تری روند کاهشی به خود خواهد گرفت.

ازآنجایی‌که بخش اعظمی از هزینه‌های دولت از طریق نفت صورت می‌گیرد و بودجه جاری کشور با احتساب درآمدی نفتی صورت می‌گیرد به‌طور حتم بودجه بخش عمرانی نیز به چالش کشیده خواهد شد.

در این مورد کارشناسان می‌گویند: همواره دست‌درازی در بخش عمران و ساخت‌وساز چشمگیر بوده چنانچه در سال‌های قبل نیز دیده‌شده بخش اعظمی از بودجه عمران به بدنه سنگین دولت هزینه شده سات به‌هرحال بسیاری از فعالان عرصه ساخت‌وساز معتقدند در صورت عدم تحقق بودجه بخش عمران، ساخت سازها همانند سال‌های قبل راکد خواهد مانند؛ اما در این میان برخی دیگر معتقدند: در حال حاضر بخش سرمایه‌گذاران خارجی و ایرانی رویکرد مثبتی به دولت دوازدهم داشته و مشتاق به سرمایه‌گذاری بیشتری در این بخش هستند. به‌هرحال ورود سرمایه‌گذاران به بخش نیازمند کاهش بوروکراسی اداری، شفافیت نظام بانکی و تضمین نرخ سود مناسب برای حضور سرمایه‌گذاران است.

بازدید:۴۹۶
منبع: صما
captcha