کد خبر: ۳۷۱۴۰
تاریخ انتشار: ۱۱:۵۱ - ۳۰ مرداد ۱۳۹۶ 21 August 2017

چرا دستاوردهای جهانی انرژی در ایران جواب نمی‌دهد؟

واقعیت تلخی که امروز نمی‌توانیم آن را انکار کنیم، این است که مصرف انرژی در کشور ما بهینه نیست و مردم ارزش واقعی آن را نمی‌دانند.

در همین راستا کارشناسان و مسئولان حوزه انرژی بارها و بارها از طریق تریبون‌های مختلف هشدار داده‌اند که هم اکنون صدای زنگ خطر مصرف انرژی در کشور به گوش می رسد و اگر برنامه ریزی و راهبرد مشخصی در این بخش وجود نداشته باشد، به زودی در آینده نزدیک با وضعیت دشوار و ناخوشایندی رو به رو خواهیم شد.

بازار کساد انرژی در کشور

در همین رابطه رییس مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی درخصوص دلایل عدم مصرف بهینه‌ انرژی در کشور، با انتقاد از دولتی شدن بهینه ‌سازی مصرف انرژی گفت: وقتی انرژی به یک مسئله دولتی تبدیل شود، طبیعی است که تحت تاثیر یکسری نوساناتی قرار می‌گیرد.

محمد شکرچی‌زاده  در این راستا تشریح کرد: در حال حاضر قیمت انرژی نسبت به اوایل دولت یازدهم پایین آمده و به طور خاص بازار خرید گاز و قیمت گاز تاحدودی کاهش یافته است، از همین رو می‌بینیم آن سماجتی که در اوایل دولت یازدهم درخصوص بهینه‌سازی مصرف انرژی بود، کاهش پیدا کرده است.

وی با بیان اینکه در شرایط کنونی، وزارت نفت و سایر نهادهای ذیربط چندان به دنبال بهینه‌ سازی مصرف انرژی نیستند، گفت: این مسئله از آنجایی ناشی می شود که امروز بحث انرژی به آن صورت بازاری ندارد.

شکرچی‌زاده ادامه داد: این رویه همان دولتی شدن قصه است. یعنی دغدغه ای که دولت در ذهن خود دارد، وابسته به فروش انرژی است و مواقعی که گاز دولتی به فروش نمی رسد، دولت هم به راحتی از آن رد می‌شود.

رییس مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی در همین حال با اشاره به نقش مردم در کاهش مصرف انرژی تاکید کرد: البته مردم باید منهای دولت و سیاست‌های دولتی به موضوع بهینه ‌سازی مصرف انرژی فکر کنند. چراکه مصرف زیاد انرژی منجر به ایجاد جزایر گرمایی در شهرها و متعاقبا آلوده شدن هوا و بروز بیماری‌ها و مشکلات دیگر می‌شود.

وی افزود: بنابراین صحبت فراتر از این موارد است و کاهش مصرف انرژی به یک نوع بلوغ اجتماعی مربوط می‌شود. درواقع مردم کاهش مصرف انرژی خود را نباید منوط به قیمت انرژی کنند. چرا که اتلاف انرژی به معنی هدررفت سرمایه میلیون‌ها سال است و منابع کنونی سوخت که ما امروز در اختیار داریم، مربوط به میلیون‌ها سال است که مرمت شده است.

شکرچی‌زاده با بیان اینکه حتی اگر فرض کنیم دولت سوخت را به طور رایگان در اختیار ما می گذارد، باید فکر کنیم که چرا باید به طور بی‌رویه از آن استفاده کنیم، ادامه داد: پیش از آنکه مهندسان منتظر امتیازات دولتی برای اجرای بهینه سازی مصرف انرژی در ساختمان ها و یا الزامات قانونی باشند، امروز باید تدابیری بیندیشیم که مسئله انرژی در دل خود مردم حل شود.

معاون وزیر راه و شهرسازی در عین حال تاکید کرد: مردم باید به این جمع‌بندی برسند که رویه کنونی به ضرر منافع ملی است و نسل آینده را دچار مخاطره می‌کند. بنابراین خود باید به دنبال مسئله بروند و این نکته‌ای است که باید به شکل جدی درباره آن فکر کرد.

بهای ارزان، پاشنه آشیل اقتصاد انرژی

علاوه بر این نایب رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی هم در رابطه با چالش های بهینه سازی مصرف انرژی گفت: و پاشنه آشیل اقتصاد انرژی ما ارزان بودن بهای انرژی است و تا زمانی که این موضوع حل نشود، هر گونه فعالیت در راستای بحث انرژی و صرفه‌جویی در مصرف انرژی، نمی‌تواند فعالیت اساسی و عمیقی باشد.

حمیدرضا صالحی  با بیان مطلب فوق افزود: به دلیل برخورداری کشور ما از سوخت‌های فسیلی و مسائلی از این قبیل، بهای انرژی در ایران در حد قیمت جهانی نیست و از همین رو دستاوردهای جهانی برای ذخیره انرژی و پایین آوردن مصرف انرژی در ایران آن‌طور که باید جواب نمی‌دهد.

صالحی تاکید کرد: بنابراین ریشه این معضل در اقتصاد انرژی نهفته است. یعنی در کشور ما قیمت‌ها بسیار پایین است و توجه به این مسائل تا زمانی که بخواهد در کشور ما جا بیفتد، به زمان نیاز دارد.

وی با تاکید بر اینکه البته این موضوع به این معنا نیست که باید متوقف شویم و در این مسیر رو به جلو حرکت نکنیم افزود: اتفاقا در بحث بهینه‌سازی انرژی باید از تمامی امکانات و دستاوردهای تکنولوژیکی روز بهره ببریم تا بتوانیم با پایین آوردن مصرف انرژی، از درآمدها و حداکثرسازی بهره‌وری استفاده کنیم که به طور قطع این بهره‌وری در اقتصاد ملی نقش بزرگی دارد.

دبیر کل فدراسیون صادرات انرژی و صنایع وابسته در عین حال افزود: با این حال مسئله واقعی نشدن قیمت انرژی، برق، گاز، برق و آب در ایران می‌تواند در اجرا و توسعه پروژه‌هایی که به بهینه‌سازی سوخت مرتبط است، خلل وارد کند.

راهکار ناموفق دولت در بهینه‌سازی سوخت

وی با بیان اینکه در این زمینه اقدامات خوبی در حال انجام است تصریح کرد: دولت قانونی به نام ماده 12 قانون رفع موانع تولید تصویب کرده که این قانون به دولت اجازه می‌دهد تا در حدود 100 میلیارد دلار از پروژه‌‌های مرتبط با بهینه‌سازی سوخت حمایت کند.

صالحی ادامه داد: استدلال دولت این است که اگر پروژه‌های دارای مصرف سوخت بالا تغییر کند و برای مثال اتوبوس‌های برقی جایگزین اتوبوس‌های گازوئیلی شود، دولت می تواند درآمد ناشی از ذخیره گازوئیل را به مجری این پروژه بدهد و دولت اسم این اقدامات را پروژه‌های بهینه‌سازی سوخت گذاشته که باید بودجه‌ای از سوی وزارت نفت برای این منظور تدوین شود.

وی ادامه داد: اما امروز عملا بخش اندکی از این 100 میلیارد دلار را توانسته‌ایم فعال و به پروژه‌هایی تبدیل کنیم که سرمایه‌گذار بتواند از محل ذخیره انرژی یا کاهش سوخت انرژی این پروژه‌ها را انجام دهد و درآمدی از این محل برای سرمایه‌گذار ایجاد شود تا سرمایه‌گذار انگیزه ورود به این حوزه و اجرای پروژه‌های بیشتر را پیدا کند.

صالحی در عین حال با اشاره به مسئله بروکراسی در کشور ما در بخش بهینه سازی مصرف انرژی عنوان کرد: در بسیاری از بخش‌ها، دستگاه‌های دولتی چندان به این موضوع زیاد واقف نیستند و در این زمینه به یقین نرسیده اند.

درمجموع اگرچه امروز ایران جایگاه نخست را از نظر داشتن ذخایر گازی در دنیا و چهارمین رتبه را در بخش ذخایر نفت خام جهان و نیز جایگاه دهم را در حوزه ذغال سنگ دارد؛ اما همه اینها در حالی است که ما در مصرف انرژی رتبه دوازدهم دنیا را داریم، بدون اینکه نتیجه و خروجی این مصرف، توسعه صنایع داخلی مطلوب بوده باشد.

از همین رو امروز صدای زنگ خطر در بخش انرژی کشور به گوش می‌رسد. آمار مصرف انرژی بسیار بالا است و ما در زمینه کاهش مصرف انرژی راهبردهای مناسبی نداشته ایم.



بازدید:۹۸۷
منبع: صما