کد خبر: ۳۷۸۸۴
تاریخ انتشار: ۱۹:۱۸ - ۰۹ مهر ۱۳۹۶ 01 October 2017

ساختمان‌های نا‌تمام آبادان

ساختمان بتنی پنج طبقه در كنار ساختمان‌های اداری ایستگاه 12، مشرف به بلواری است كه از مسجد پیروز می‌گذرد وجاده كنار پلیت را به میدان طیب وصل می‌كند.


ساختمان بتنی پنج طبقه در كنار ساختمان‌های اداری ایستگاه 12، مشرف به بلواری است كه از مسجد پیروز می‌گذرد وجاده كنار پلیت را به میدان طیب وصل می‌كند. ساختمانی كه یك طبقه آن نشست داشته و در خاك فرو رفته سال‌هاست جلوی چشم رهگذران ایستاده است. سقف‌های بتنی دیوار كه می‌توانستند سرپناه چند خانواده باشد امروز با فرسایش‌های آبی و بادی تخریب و تهدیدی برای عابران محسوب می‌شود. ساختمان‌های نیمه تمام، سرمایه‌های رها شده ای هستند كه به دلیل نبود حمایت‌های مالی متروك مانده اند.

این ساختمان‌ها كه در قسمت‌های مختلف شهر آبادان هستند گاه محل دفع زباله‌های خانگی یا نخاله‌های ساختمانی می‌شوند یا محل پنهان شدن حیوانات. هر چه باشد ساختمان‌ها به منظور استفاده‌های بهینه تری هزینه می‌شوند و اینگونه رها كردن ساختمان‌های نیمه تمام، هم چهره شهر را نازیبا می‌كند، هم سرمایه مردم را راكد نگه داشته و هدر می‌دهد.

حادثه در كمین است
«محمد حسین صابری» ساكن كوی زمین شهری، كه در امتداد این ساختمان نیمه كاره سكونت دارد به خبرنگار همشهری می‌گوید: این ساختمان 10 تا 12 سال قدمت دارد و همین طور باقی مانده است. شب‌ها تاریك كه می‌شود این مكان نا امن می‌شود.
صابری با اشاره به ساختمان نیمه كاره رها شده بیان می‌كند: ساختمان تاریك رها شده می‌تواند محل پنهان شدن حیوانات یا افراد شرور باشد.
وی می‌افزاید: این ساختمان نگهبان ندارد پس هر حادثه‌ای می‌تواند در این ساختمان اتفاق بیفتد.

چرا نظارت نمی‌شود؟
«راضیه حیاتی مهر» یكی از عابرانی كه مسیر هر روزه‌اش از نزدیكی آن مكان می‌گذرد می‌گوید: وقتی از كنار این ساختمان می‌گذرم ترس دارم مبادا كسی در آن پنهان شده باشد.
حیاتی مهر تصریح می‌كند: واقعا چرا ساختمان به این محكمی را می‌سازند ولی از آن استفاده نمی‌شود؟ متولیان آن چرای آن را به سرانجام نمی‌رسانند؟ دولت چرا نظارتش را بیشتر نمی‌كند؟

رهاشده‌ها بازار را راكد می‌كنند
یك كارشناس ارشد عمران در خصوص ساختمان‌های نیمه كاره رها شده به همشهری می‌گوید: ساختمان‌های نیمه كاره بتنی قابل بهسازی هستند ولی برخی از انها به دلیل آنكه پی آنها در آب مانده و آب در پی آن نفوذ كرده است كه باید مقاوم سازی شود.
«مجید وزیری قنات نویی» با اشاره به ساختمانی كه در نزدیكی خیابان مسجد پیروز نیمه كاره رها شده، بیان می‌كند: ساختمان‌های نیمه كار به دلیل امكان تخریب و فرو ریختن آوار خطرناك هستند وضعف قوانین بانكی برای ساختمان‌های نیمه كاره در این امر مشهود است.

تامین هزینه ساخت
وزیری قنات نویی با تأكید بر تامین هزینه ساخت توسط بانك‌ها ابراز می‌كند: اكثر ساختمان‌های نیمه كاره با تامین نشدن هزینه مواجه هستند و بانك‌ها نیز برای ساخت یك سازه فقط یك بار وام می‌دهد و این وام كفاف ساختن نیمی از آن سازه را می‌دهد.
وی می‌افزاید: باید طرح‌های تفصیلی برای ساختمان‌های نیمه كاره از سوی مراجع ذی‌ربط ارائه شود تا هر ساختمان از شروع تا اتمام زمان معینی را داشته باشد و زمان نامحدود نباشد و این گونه نباشد كه هر جا كمبود هزینه باشد، ساخت و ساز متوقف شود.

دلایل رهاسازی
وزیری، دلایل رهاسازی هر یك از این ساختمان‌های نیمه كاره را متفاوت می‌داند و می‌افزاید: برخی از ساختمان‌های رها شده نیمه كاره به دلیل ناتوانی در پرداخت عوارض و جریمه نیز بوده است، همان طور كه تعدادی از این ساختمان‌ها به دلیل تامین نشدن منابع مشخص در تعاونی مسكن‌ها نیمه كاره رها شده است.
این كارشناس ارشد عمران با بررسی تبعات ساخت و سازهای نیمه كاره در آبادان بیان می‌كند: وجود ساختمان‌های نیمه كاره باعث كاهش خرید وفروش ساختمان‌ها و پیش فروش‌ها هم می‌شود و از آنجا كه معامله سازه‌های نیمه كاره در بازار مسكن اغلب در قالب «زمین» انجام می‌شود و منجر به رشد كاذب قیمت زمین می‌شود.
وزیری می‌گوید: یكی از نمونه‌های بارز ساختمان‌های نیمه كار در شهر همان مسكن مهر است كه چنانچه تسهیلاتی برای واگذاری و تكمیل این سازه‌ها اعطا نشود، به مرور زمان مقاومت خود را از دست می‌دهد و برای دوباره به كار گیری این سازه‌ها هزینه‌های بیشتری باید پرداخت كنند.

خطرات ناتمام ها
مهندس ناظر ساختمان‌های مسكونی در آبادان با اشاره به خطرات ناشی از وجود ساختمان‌های ناتمام و رها شده اظهار می‌كند: ساختمان‌های نیمه كاره رها شده ای كه روزی با هدف ساخت و ساز و تكمیل واحدهای مسكونی و تجاری ساخته شده اند، چنانچه بدون كاربری و ناتمام بمانند، احتمال ریزش بر سر عابرانی دارد كه در حوالی ساختمان تردد می‌كنند.
وزیری می‌گوید: هر ساختمان نیمه كاره حریمی دارد كه احتمال ریزش و خطر پرتاب شدن مصالح ساختمانی را بیان می‌كند كه نسبت معینی با ارتفاع آن سازه دارد.

این ساختمان مجوز ادامه ساخت ندارد
رئیس سازمان نظام مهندسی ساختمان آبادان هم  در خصوص ساختمان‌های نیمه كاره آبادان بیان می‌كند: ابزار ناظران نظام مهندسی، قوانین نظام مهندسی است و براساس قوانین است كه تصمیمات اتخاذ می‌شود ولی اجراییات احكام نظام مهندسی به عهده شهرداری است. «بهرام بری» ضمن تشریح روند ساخت سازه‌های چند طبقه در آبادان بیان می‌كند: مسئول اصلی ساخت و ادامه یك سازه در گام نخست به عهده سرمایه گذار یا مالك است اما ساخت اصولی یك سازه به عهده سازمان نظام مهندسی و ناظران آن است.

برخی ساختمان‌ها مورد تایید نیستند
بری با تأكید بر نظارت اصولی و مستمر ناظران در روند ساخت و سازهای شهری بیان می‌كند: برخی از ساختمان‌ها از نظر اصول مهندسی تایید نمی‌شوند و ساختمانی كه در محدوده مسجد پیروز در ابتدای كنار پلیت است مورد تایید نبوده و مجوز ادامه ساخت ندارد.
وی می‌افزاید: ساختمان‌هایی كه به دلیل تایید نشدن از نظام مهندسی متوقف می‌شوند باید رفع نقص شوند و تاییدیه مجدد از نظام مهندسی برای ادامه ساخت بگیرند.

دخل و تصرف ساختمان‌های مشكل دار
رئیس سازمان نظام مهندسی ساختمان آبادان با اشاره به وظایف اجرائیات شهرداری اظهار می‌كند: شهرداری‌ها با ابزار اجرایی كه دارند، می‌توانند در ساختمان‌هایی كه برای ساكنان محل مشكل ساز هستند دخل و تصرف كنند.
بری می‌گوید: برای نظارت و بررسی دقیق روند ساخت یك سازه باید دست ناظر و نظام مهندسی آزاد باشد تا طبق اصول مهندسی از زمان ساخت تا تكمیل سازه مهندس ناظر حضور مستمر داشته باشد.

مهندس ناظر ساختمان‌های مسكونی در آبادان: ساختمان‌های نیمه كاره رها شده ای كه روزی با هدف ساخت و ساز و تكمیل واحدهای مسكونی و تجاری ساخته شده اند، چنانچه بدون كاربری و ناتمام بمانند، احتمال ریزش بر سر عابرانی دارد كه در حوالی ساختمان تردد می‌كنند.


* سعاد سودانی زاده آبادان‌ـ خبرنگار همشهری

بازدید:۶۳۵