مداخله دولت در حوزه مسکن نادرست است
وزیر راه و شهرسازی بابیان اینکه مسکن موتور محرک کشور نیست و مداخله دولت در حوزه مسکن نادرست است درعینحال تاکید کرد: مهمترین موضوع مسکن، اجماع است و اگر در سیاستگذاری به اجماع نرسیم نمیتوانیم به اهداف موردنظر در این حوزه دست پیدا کنیم.
وی با بیان اینکه تأکید بنده این است که جهت سیاستگذاریهای صحیح در بخش مسکن و برنامهریزی در خصوص آن میبایست در سطح ملی به یک درک واحد برسیم اظهار داشت : قطعا باید بپذیریم که در مکانیزم و ساختارهای سکونت شهری یکسری تحولاتی رخداده است اما علیرغم این ما متاسفانه هنوز به یک درک صحیح و درست از این موضوع نرسیدهایم.
وزیر راه و شهرسازی در ادامه ضمن بیان این مطلب که در حوزه جمعیت شهری به یک ثبات و تعادل جمعیتی نسبی رسیدهایم و این همان پیام اصلی است که اگر این را قبول کنیم، درعینحال بر لزوم تغییر در ساختار سیاستگذاریها تاکید و خاطرنشان ساخت: واژههایی نظیر مهاجرت روستاییان به شهرها، جمعیت روستایی، جمعیت شهری اساسا واژههایی تكراری هستند كه درباره آنها بهکرات سخن گفتهشده اما پس از شنیدن این واژهها آنچه در ذهن نقش میبندد این است كه این روند با شتاب در گذشته وجود داشته است اما واقعیت جامعه بیانگر تغییر ساختار سكونتی شهری و جمعیتی ایران است.
وزیر راه و شهرسازی در ادامه اظهارات خود به جمعیت تهران اشاره کرد و با تاکید بر اینکه جمعیت حدود ۳ میلیون نفری تهران در حال حاضر به ۸.۷ میلیون نفر رسیده است درعینحال تغییر و تحولات جمعیتی سال ۹۰ تا ۹۵ در کلانشهرها را بیانگر لزوم تجدیدنظر اساسی در سیاستگذاری بخش مسكن دانست.
آخوندی با تاکید بر اینکه از سالهای ۸۹ تا ۹۱ برای ۷۶۰ هزار واحد مسكونی پروانه صادرشده است که این امر در پایتخت مسبوق به سابقه نبوده است همچنین اظهار داشت: جمعیت شهر تهران در سالهای ۸۹ تا ۹۱ بهطور كل ۴۰۰ هزار نفر رشد كرد و این امر نمایانگر آن است که اگرچه تهران پایتخت است اما جهش جمعیتی دهههای ۶۰ و ۷۰ قابل تكرار در پایتخت نیست.
وزیر راه همچنین به جمعیتپذیری شهر تهران اشاره کرد و با تاکید بر اینکه این آمار حدود ۱۰.۵ میلیون نفر است خاطرنشان ساخت: کلانشهر تهران در حال حاضر ۸.۷ میلیون نفر جمعیت دارد و ازاینرو بسیار اهمیت دارد که ما درباره ادامه سیاستهایمان تامل کنیم.
به گفته آخوندی تغییر و تحولات ساختاری در ترکیب جمعیت حاکی از آن است که اساسا سیاستگذاریهای دورههای قبلی نباید تداوم داشته باشد.
وزیر راه و شهرسازی درعینحال توجه به آمارهای سال 90 تا 95 در حوزه مسکن را شاخص بسیار مناسبی برای هر نوع برنامهریزی و سیاستگذاری در حوزه مسکن ارزیابی کرد و گفت: بهطورکلی وقتی صعود جمعیت روند نزولی پیدا میکند این امر بیانگر آن است که ما نه دارای رشد جمعیت دهه 60 و 70 هستیم و این جابجایی جمعیت، مسیر خود را طی کرده است، پس تأکید میکنم تحول جمعیتی در تهران مراحل نهایی خود را طی کرده است.
وزیر راه و شهرسازی در ادامه اظهارات خود همچنین رسیدن به یک اجماع در برنامهریزی در حوزه مسکن را امری بسیار ضروری دانست و گفت: با توجه به میانگین نرخ رشد جمعیت، در یک برههای یک حجم انبوهی مسکن در قالب انبوهسازی در شهرهای جدید و یا پروژههایی مثل پروژه اکباتان عملیاتی شد و این امر در حالی است که چنین ساختوساز انبوهی دیگر تکرار نخواهد شد چراکه اساسا بازاری برای آن وجود ندارد.
آخوندی بازار سازی در قالب روشهای انقباضی و بهزور را غیرممکن ارزیابی کرد و گفت: نمیتوان به ضرب زور بازار سازی کرد و اگر موضوع را بهصورت اجتماعی بنگریم میبایست به دامنه تقاضاها یکسری اطلاعات جامع کسب کنیم و معضل اصلی که در حوزه مسکن وجود دارد این است که هنوز تصور و پیشفرضهایی که از بخش مسکن در ذهن ما سیاستگذارهاست، تصورات قدیمی دهه 60 و 70 است.
وی موضوع ارتقای کیفیت را یکی از بخشهای مهم واصلی حوزه مسکن دانست و با تاکید بر اینکه در شرایط فعلی مساله کیفیت سکونت و زندگی و اختلاف طبقاتی در پایینشهر و بالای شهر وجود دارد همچنین به وجود اختلاف فاحش قیمت در بالای شهر و پایینشهر اشاره کرد و گفت: اعلام آمارهای خالی از سکنه حاکی از وجود یک اتفاق خاص در جامعه است و نشان میدهد که عدم شناخت صحیح از واقعیت بازار باعث شده است که چنین معضلی تحت عنوان خانههای خالی از سکنه شکل بگیرد.
وی با ذکر مثالی گفت: بهعنوانمثال وقتی گفته میشود در منطقه یک تهران 35 هزار واحد مسکونی نوساز آماده عرضه بدون مشتری وجود دارد، مفهوم آن از جهت اقتصادی و شهرسازی جای تامل دارد و با این اوصاف باید گفت که هر نوع سیاستگذاری در بخش مسکن نیازمند مدیریت صحیح تحولات و شناخت صحیح از این حوزه است تا مجددا به بیراهه نرویم.
آخوندی هر نوع سیاستگذاری و علامتگذاری نادرست در حوزه مسکن را سبب به بیراهه رفتن دانست و درعینحال به مداخلات دولت در حوزه مسکن در دولتهای قبل اشاره کرد و گفت: بالاترین مداخلات دولت در بخش مسکن مربوط به سنوات 84 تا 92 است، بهطوریکه در همین دوره 2 میلیون واحد مسکونی یعنی 8 درصد موجودی مسکن ساختوساز صورت گرفت که این مهم در تاریخ ایران بیسابقه است.
وی با تاکید بر اینکه مداخله عظیم دولت و بیشترین آمار شهرفروشی مربوط به همین دوره است درعینحال تاکید کرد: در سالهای 84 تا 92 که اوج ساختوساز را تجربه کردیم باید قیمت مسکن به پایینترین حد خود میرسید، قیمت زمین 8.6 برابر یعنی 760درصد رشد داشته است، اما در دوره 92 تا 95 رشد قیمت زمین تنها 0.2 درصد بود.
وی درعینحال هر نوع تحرک بخشی به حوزه مسکن از طریق اعتبار را نادرست ارزیابی کرد و گفت: اگر تصور کنید که با یک تزریق پول و یک مداخله،مسکن و اقتصاد را راه بیندازید، همان اشتباه دوره 84 تا 92 را خواهد داشت و زندگی مردم مختل و بدتر خواهد شد.
آخوندی همچنین با تاکید بر اینکه در دولت قبل میخواستند از طریق مسکن مهر به مردم کمک کنند و آنها را صاحبخانه کنند اما نتیجه این مداخله به ضرر مردم تمام شد تاکید کرد: رشد 760 درصدی قیمت زمین و 500 درصدی قیمت مسکن ماحصل این مداخله بود.
وزیر راه همچنین تاکید کرد:بهصورت مستمر اعلام میشود که آیا اساسا نیاز به ساخت مسکن نیست اما پاسخ من این است اگر میخواهیم مسکن تولید کنیم لازمه آن ایجاد ساختوسازیهایی است که بتواند جایگزین بد مسکنی شود تا اختلاف فقیر و غنی و شمال شهر و جنوب شهر کاهش یابد.
وی همچنین گفت: با ممانعت از سوداگری و بورسبازی زمین توانستیم جلوی رشد نجومی مسکن را بگیریم و رشد سالانه 2.5 درصد قیمت مسکن میتواند مناسب باشد و بازهم میگویم که ساختن مسکن در بیابان به ضرر مردم خواهد بود، پس ساختن مسکن در بافت فرسوده بسیار بهتر از ساخت مسکن در بیابان خواهد بود.
آخوندی درعینحال سیاست توانمندسازی مردم را موفق ارزیابی کرد و گفت: میانگین سپردهگذاران در صندوق مسکن یکم بر اساس آخرین آمار به 282 هزار نفر با میانگین 20 میلیون تومان رسیده است و این امر بیانگر آن است که به موفقیتهای خوبی در این زمینه رسیدهایم.
وزیر راه و شهرسازی همچنین مساله تغییر رویکرد تولیدکننده انبوه مسکن را امری بسیار ضروری دانست و گفت: کار تولیدکننده الان این نیست که در بیابانها اقدام به ساختوساز کنند بلکه آنها باید در بافتهای فرسوده برای مردم خانه بسازند و نسبت به تولید مجموعههای کوچک اقدام کنند.
بازدید:۴۲۹
منبع: صما