کد خبر: ۳۸۵۷۴
تاریخ انتشار: ۱۱:۵۵ - ۱۹ آذر ۱۳۹۶ 10 December 2017
رئیس انجمن ملات خشک ایران:

غفلت مهندسان طراح از موضوع تبادل حرارت در ساختمان‌ها

رئیس هیأت مدیره انجمن ملات خشک ایران با اشاره به نقش طراحی در دستیابی به پایداری مصرف انرژی در ساختمان گفت: تحقق پایداری در ساختمان به چند عامل برمی‌گردد که موضوع اول توانمندی نیروهای اجرایی یعنی مهندسان، کارگران و تکنسین‌ها است و موضوع دوم به مواد اولیه و مصالح ساختمانی برمی‎گردد.
علی اصغر حمزه گودرزی با بیان اینکه اگر نیروهای اجرایی ماهر و مصالح ساختمانی باکیفیت و استاندارد در ساخت و سازها فراهم باشد، می‌توانیم به طراحی خوب دست پیدا کنیم، افزود: یعنی اگر نیروهای اجرایی خوب و مصالح استاندارد در ساخت‌وسازها استفاده نشود، عملا طراحی خوب در حوزه پایداری ساختمان ها به نتیجه نخواهد رسید و در این شرایط طبیعی است که اجرای خوب هم نخواهیم داشت.
 
ساده‎نگری در مصالح ساختمانی
 
عضو شورای سیاست‌گذاری سومین همایش ساختمان پایدار، مصرف بهینه انرژی با انتقاد از اینکه در بخش مصالح ساختمانی دچار مشکل اساسی هستیم، گفت: از آنجایی که تمام حلقه های ساخت و ساز به هم پیوسته هستند، در چنین شرایطی حتی با وجود داشتن نیروهای اجرایی خوب و مهندسان توانمند به نتیجه نخواهیم رسید.
 
وی با ابراز تاسف از اینکه در بخش مصالح ساده‎نگری بسیاری داریم، اظهار داشت: برای مثال در زلزله کرمانشاه، ما شاهد ضعف مصالح ساختمانی به‌کار رفته در ساختمان‎ها بودیم. یعنی اگرچه اسکلت ساختمان‎ها سالم مانده، اما دیوارها در پی اجرای نامناسب و مصالح فاقد کیفیت به راحتی فروریخته است.
 
رئیس انجمن ملات خشک ایران تغییر رویکرد در بخش مصالح ساختمانی را الزامی برشمرد و تاکید کرد: یکی از مشکلات ما در طراحی ساختمان‌ها این است که مهندسان به مقوله حرارت هیچ اهمیتی نمی‌دهند و این در حالی است که کشور ما در مقایسه با کشورهای اروپایی دارای تنش حرارتی بسیار بالاتری است.
 
تنش حرارتی، ساختمان را به شدت پیر می‌کند
 
وی در این راستا تشریح کرد: تنش حرارتی به این معناست که تفاوت اختلاف دما در کشور ما در هنگام شب و روز بسیار بالاست و این تفاوت دما حتی به 30 درجه می‌رسد و به همین دلیل ساختمان‌های ما شب و روز در برابر فشار و کشش هستند و این مقاومت دائمی در برابر فشار و کشش، ساختمان را به شدت پیر می‌کند.
 
گودرزی با بیان اینکه این تفاوت دمای شب و روز در اروپا 5 درجه است، گفت: درنتیجه کدهایی که در اروپا در طراحی ساختمان ها مورد توجه قرار می‌گیرد، با کشور ما بسیار متفاوت است و لذا باید دقت کنیم که در طراحی ساختمان‎های خود به چه مواردی نیاز داریم.
 
این تولیدکننده همچنین با بیان اینکه یک ساختمان با وقوع هر زلزله، نیروی خود را بیشتر از دست می دهد گفت: برای مثال اگر اسکلت یک ساختمان در برابر زلزله سالم می ماند، اما چون پیر می شود، بسیار ضعیف شده و در برابر زلزله های بعدی حتی با قدرت کمتر مقاومت نمی‌کند و فرومی‌ریزد.
 
مهندسان، مقاومت کششی بتن را در محاسبات منظور نمی‌کنند
 
وی با اشاره به اینکه وضعیت جداره‌ها بسیار بدتر است و جداره‌ها هر روز در معرض تنش حرارتی هستند، ادامه داد: دیوارها باید توان لازم برای مقابله با تنش حرارتی را داشته باشند و لازمه آن بالا رفتن مقاومت کششی است.
 
گودرزی تاکید کرد: همه مهندسان به اتفاق قبول دارند که مقاومت کششی بتن به کاررفته در ساختمان‌ها صفر است و اصلا در محاسبات منظور نمی‌کنند. سوال ما از مهندسان این است که اگر مقاومت کششی مصالح ساختمانی به کار رفته صفر و یا بسیار پایین است، چرا باید آنها را به کار ببرند.
 
به گفته این کارشناس، وقتی ما تا این حد با حوادث طبیعی مثل زلزله و تنش حرارتی در کشور مواجهیم، همه اینها نیازمند مقاومت کششی است. درواقع فروریختن پلاسکو به این دلیل بود که جداره‌ها در برابر تنش‌های کششی مقاومت نداشتند. پس مهندسان ما باید بپذیرند که مصالح کاربردی مثل بتن و ملات را که مقاومت کششی پایینی دارند، باید کنار بگذارند و سراغ بتن‌هایی بروند که مقاومت کششی بالایی داشته باشند.
 
ساختمان پیر مصرف انرژی بالایی دارد
 
گودرزی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به ضرورت آشنایی مهندسان با مصالح و تجهیزات نوین ساختمانی گفت: روی آوردن مهندسان به سبک سازی ساختمان، موجب افزایش دوام آن در برابر مسائلی نظیر زلزله، تنش حرارتی و تنش باد و طوفان می شود.
 
وی با انتقاد از اینکه انرژی باد متاسفانه در کشور ما مورد توجه قرار نگرفته است گفت: وقتی ساختمان دارای مقاومت حرارتی کمتری باشد، به طور دائم انرژی زیادی از بیرون به داخل ساختمان می‌آید. یعنی در تابستان مجبور به خنک کردن هوای داخل می‌شویم و در زمستان که سرد به داخل ساختمان نفوذ می کند، نیاز به گرم کردن ساختمان داریم.
 
گودرزی تاکید کرد: بنابراین هم در زمستان و هم در تابستان ساختمان ها در معرض عبور حرارت هستند و در این شرایط زود پیر می‌شوند. پیری ساختمان را ابتدا به صورت ترک‌های ریز می‌بینیم. ساختمان پیر ضمن اینکه در معرض آسیب بالاست، از طرفی مصرف انرژی بالایی هم دارد.
 
وی با بیان اینکه مصرف بالای انرژی در ساختمان آسیب‌های بسیاری شامل آلودگی زیست‌ محیطی، کاهش بارندگی، افزایش هزینه خانوارها و ناسلامتی روح و روان شهروندان را به دنبال دارد، خاطرنشان کرد: در ساختمان‌هایی که میزان عبور حرارت در آنها پایین است، ساکنان زندگی سالم‌تری دارند و لذا باید تلاش کرد تا با عایق حرارتی کردن ساختمان، جلوی خروج و ورود انرژی را گرفت تا صرفه‌جویی در مصرف انرژی حاصل ‌شود.
 
یادآور می‌‍شود سومین همایش ملی ساختمان پایدار، مصرف بهینه‌سازی انرژی با همکاری سه‌جانبه مجتمع رسانه‌ای راه و ساختمان ،سازمان نظام‌مهندسی کشور و مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی در 20 و 21 آذرماه در محل مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی برگزار خواهد شد.

بازدید:۷۰۲
منبع: صما