کد خبر: ۴۰۶۰۷
تاریخ انتشار: ۱۸:۰۰ - ۰۲ ارديبهشت ۱۳۹۷ 22 April 2018

ورشکستگی فعالان حوزه انرژی در پی حاکمیت سیستم رانتی

ورشکستگی فعالان حوزه انرژی در پی حاکمیت سیستم رانتی
رییس انجمن بهینه‌سازی مصرف انرژی گفت: قانون اصلاح الگوی مصرف در واقع تکنیکی برای این بوده که سوءاستفاده شود، نه اینکه فرصت ایجاد شود.
به گزارش سازه نیوز، آرش نجفی افزود: در حالی که بر اساس قانون اصلاح الگوی مصرف و ظرفیت موجود در این قانون، می‌شد بالای یک میلیون اشتغال ایجاد کرد و یا این امکان وجود داشت که از محل صرفه‌جویی در مصرف انرژی، پول پرداخت شده تاکنون برای یارانه‌ها برگردد، در حالی که به نظر نمی رسد پولی از محل صرفه‎جویی برگشته باشد.
وی در ادامه تصریح کرد: هرچند نرخ بنزین را از 400 به 700 و سپس هزار تومان افزایش دادند و گفته می‌شود که از محل افزایش نرخ سوخت، پول یارانه برگشته است، اما واقعیت آن است که در این بخش صرفه‌جویی اتفاق نیفتاده و با یک توجیه غیرواقعی می‌گویند که از محل افزایش قیمت سوخت و حامل‌های انرژی، پول یارانه را استحصال کردیم.

نجفی با تاکید بر اینکه از محل این افزایش قیمت‌ها نه تنها صرفه‌جویی اتفاق نیفتاده، بلکه فقط تورم به کشور تحمیل شده است، اظهار کرد: این در حالی است که در حال حاضر قیمت سوخت تمام شده برای کشور ما بسیار بیشتر از هزار تومان است.

وی ادامه داد: در چنین شرایطی دیگر افزایش قیمت انرژی و سوخت به راحتی امکانپذیر نیست و اکنون کسی جرات نمی‌کند که قیمت سوخت را بالا ببرد، چون ایجاد تورم مضاعف می‌کند. چون به محض اینکه هزار تومان را به هزاروصد تومان تبدیل می‌کنیم، 20 درصد افزایش در قیمت‌ها و تورم ایجاد می‌شود.

ظرفیت صنعتی سازی در بخش بهینه سازی

عضو هیئت مدیره انجمن تولیدکنندگان و فناوران صنعتی ساختمان همچنین با اشاره به قابلیت های صنعتی سازی ساختمان گفت: در حوزه ساختمان ‌سازی، روش صنعتی‌سازی ساختمان، از شیوه های بسیار معقول و منطقی است، برای اینکه هزینه‌ها و انرژی مصرفی را کاهش دهیم.

نجفی ادامه داد: اما ما هنوز در کشور نتوانسته‌ایم المانیزه کردن در اتاق‌ها و پنجره‌ها را نهادینه کنیم، در حالی که تاثیر زیادی در کاهش هزینه‌ها دارد. این‌ها شیوه‌هایی است که مستلزم تعامل جدی و عزم و اراده است و می توان از ظرفیت بخش خصوصی برای این منظور استفاده و نظارت‌ها را به بخش خصوصی واگذار کنیم.

فعالان حوزه انرژی ورشکست و نحیف شده‌اند

وی با بیان اینکه فعالان این حوزه انرژی ورشکست و به مرور نحیف شده‌اند و در حوزه‌های دیگر فعالیت می‌کنند، ادامه داد: چرا ما نباید حداقل 100 شرکت فعال در حوزه بهینه‌سازی مصرف انرژی ازجمله شرکت های اسکو در کشور داشته باشیم؟

این فعال بخش خصوصی با انتقاد از اینکه از این شرکت ها حمایتی انجام نمی‌شود، گفت: دلیل این موضوع آن است که سیستم رانتی است.

نجفی ادامه داد: با وجود اینکه ظرفیت بودجه‌ای بالایی برای بخش بهینه‌سازی مصرف انرژی در قانون دیده شد، یعنی 100 میلیارد دلار ارز و 50 هزار میلیارد تومان ریال برای اصلاح الگوی مصرف و بهینه‌سازی مصرف انرژی و اجرای بند ق قبل از بودجه 93 و ماده 120 قانون اصلاح الگوی مصف تعریف شد، اما چیزی از آن جذب نشد.

بخش خصوصی مسئول رصد کردن اثرگذاری افزایش قیمت سوخت شود

وی با طرح این پرسش که چرا نباید این بودجه ظرفیت‌سازی می‌شد و شرکت‌های فعال وارد این حوزه می شدند، گفت: در حال حاضر چرا هدفمندی یارانه‌ها و قانون اصلاح الگوی مصرف را کسی رصد نمی‌کند که ببینیم میزان اثرگذاری و میزان کاهندگی آن در بخش مصرف انرژی چقدر بوده است؟

نجفی با ارائه یک راهکار پیشنهادی در این بخش گفت: ما می‌توانیم بخش خصوصی را عهده‌دار رصد کردن میزان اثرگذاری و میزان نفوذ افزایش قیمت سوخت بکنیم تا این موضوعات را رصد کنند و به همان میزان اجازه دهند که تورم به قیمت‌ها نازل شود. اینها چالش‌هایی است که بخش خصوصی می‌توانست به خوبی و به درستی کارشناسی کند.

ریس انجمن بهینه سازی مصرف انرژی در همین حال با انتقاد از بی توجهی وزارت نفت به اظهارات و نظرات بخش خصوصی اظهار کرد: متاسفانه مسئولان وزارت نفت باوری به بخش خصوصی ندارند و از بالا به پایین نگاه می‌کنند.

ناآگاهی تحقیقات دولتی از کف بازار و فضای اقتصادی

وی همچنین با اشاره به یک مشکل دیگر در زمینه مراکز تحقیقاتی دولتی گفت: متاسفانه در مراکز تحقیقاتی و پژوهشی‌ دولتی تحلیل‌ها واقع‌بینانه نیستند و رصدهایی در این مراکز انجام می شود که از کف بازار و مشکلات و درگیری‌ها و فضای اقتصادی بخش خصوصی کم‌اطلاع یا بی‌اطلاع است.

نجفی افزود: در شرایط کنونی اقتصادی که با مشکلاتی مثل نوسان نرخ دلار، نحوه مدیریت اقتصادی و پرداخت مطالبات مواجهیم، به این دلیل است که به صورت غیرواقعی عمل کرده‌ایم. بنابراین بازخوردهای اقتصادی را باید به صورت واقع‌بینانه رصد کنیم. چرا که همه مسائل ناشی از سوءمدیریت نیست و بعضا ناشی از کم‌اطلاعی و ناآگاهی است.

وی تاکید کرد: قطعا بخش خصوصی می‌تواند این علم و آگاهی را با شیوه‌نامه‌هایی از قبیل واگذاری بخش‌های مختلف موضوعی و رصدی به بخش خصوصی به ویژه تشکل‌ها انجام دهد.




بازدید:۴۴۰
منبع: صما
captcha